Kokó: Szélhámos, pénzéhes és tanulatlan a szövetség elnöke

Fotó: Ujvári Sándor/MTI

-

Kovács István már nem először ment neki Csötönyi Sándornak, a Magyar ökölvívó Szövetség elnökének. A Faktornak adott interjúban a korábbi olimpiai bajnok, profiként világbajnok Kokó konkrétan szélhámosnak nevezte Csötönyit.


„A nemzetközi amatőr ökölvívásban ma már nem létezik olyan, hogy magyar sportdiplomácia. Amióta ez a szélhámos a szövetségben átvette az uralmat nincs magyar sportdiplomata, aki az ökölvívók érdekeit képviselné.


Őt már meg sem hívják a világversenyekre, és gyakorlatilag a parkettre sem engedik oda

– fogalmazott Kovács István.

„Ha valakinek nincs meg a középfokú végzettsége, és azt írja a neve mellé, hogy doktor, meg így is hívatja magát, akkor az egy szélhámos. Fogalmunk sincs, hogy neki milyen iskolai végzettsége van, nekünk csak az az információnk van, amit ő állít magáról” – folytatta Kokó.


Kokó szerint Csötönyi tanulatlan


Szerinte Csötönyi súlyos pénzekért olyan embereket alkalmaz a magyar ökölvívásban, akik alkalmatlanok a feladat elvégzésére, de vele jó baráti viszonyt ápolnak, vagy legalábbis lojálisak hozzá. „Például a főtitkár, aki neki régi jó barátja, de még egy számítógépet sem képes bekapcsolni. De ezt sem én állítom, hanem Csötönyi Sándor mondja. De ha már sportdiplomáciáról beszélünk,


hogyan tudná a magyarokat megfelelően képviselni, ha semmilyen nyelven nem beszél elfogadható szinten?”

Kovács István 2004-től kritizálta a szövetséget, majd egy időre elfogadta a békejobbot, és tiszteletbeli elnök lett a szövetségben. „Jó pár éven keresztül támogattam az egészet, támogatókat szereztem, televíziós műsort készítettem és sok-sok újító és megfelelő ötlettel próbáltam előállni, de mindenhol falakba ütköztem és rájöttem, hogy én nem tudok ezzel a szélhámossal együtt dolgozni” – mondta Kokó, akit Csötönyi korábban fel akart kérni elnöknek is, de ő ezt nem vállalta.


Volt, amikor megpróbáltak egymás mellett dolgozni


„Szeretett volna mellettem maradni, mint támogató. Ő akkor azt mondta, hogy elfáradt és nem akarja csinálni. Csak jött egy nagy változás, mégpedig az, hogy a jelenlegi kormány elképesztő mennyiségű pénzt pumpált bele az amatőr sportba,


Csötönyi meg rájött arra, hogy ezt az évi egymilliárd forintot nem szívesen adná át kezelésre, inkább szeretné magának megtartani.

Én nem kezdtem parttalan vitákat folytatni egy olyan emberrel, akiben nulla tisztesség van. Felálltam, és azt mondtam, hogy elég, megvannak nélkülem is. Eredmény nincs, verseny nincs, sportdiplomácia nincs, de ők úgy érzik, hogy ezt rosszul látom. Vérzik a szívem, amikor látom, hogy tönkremegy ez a csodálatos sportág.”