Klein Dávid közel a csúcstámadáshoz a Manaslun

Fotó: MTI / Török Éva

-

Célegyenesbe ért a Sourcing Manaslu Expedíció, csütörtökön és pénteken is ideális idő lesz a 8156 méteres hegy megmászására.


Klein Dávid augusztus 31-én indult el Nepálba, hogy megmássza a világ 8. legmagasabb hegyét, amire eddig csupán háromszáz alkalommal jutottak föl (a Mt. Everesten 6000 sikeres mászást regisztráltak). A magyar alpinista “tiszta eszközökkel” mászik, azaz nem használ oxigénpalackot és nem veszi igénybe magashegyi teherhordók segítségét.


Klein Dávid egy korábbi expedíció előtt


A táborok kiépítése és a hosszú akklimatizációs időszak után a szeptember 28-án adott helyzetjelentés szerint Klein készen áll, hogy - a vegyes előjelek ellenére - az október 1. és 3. között nyíló időjárási “ablakban” nekivágjon a hegynek.

Mint írja, az időjárás ugyan jónak ígérkezik, azonban egyre kevesebb mászó marad a hegyen, és a nagy kereskedelmi cégek mellett több profi csapat is úgy döntött, hogy levonul a 4700 méteren található alaptáborba, majd hazatér.

A magyar alpinista cseh kollégáival szövetkezik, és szükség is lesz a segítségre, ugyanis az elmúlt napok kellemetlen időjárása miatt a kötelek kihelyezésével megbízott serpák elakadtak a 4-es tábor (7400 m) fölött, így egy a csúcs felé vezető utat keresztező hatalmas hasadék fölötti átjáró sincs kiépítve - ez várhatóan a magyar-cseh csapatra vár majd a csúcstámadás idején.


Klein Dávid (jobbra) egy korábbi expedíció során


A mászás állomásai egyelőre bizonytalanok, lehetséges, hogy táborról táborra haladva mászik Klein, de, ha úgy adódik, akkor az alaptáborból akár rögtön a 6200 méteren lévő 2-es táborba is fel tud menni.

A hegyet magyar expedíció először 2009-ben mászta meg. A csúcsot Erőss Zsolt és Barna Dániel érték el. (Utóbbi az elő-csúcsig mászott.) Dr. Szabó Levente 7800 méteren visszafordult, majd 7300 méteren kicsúszott és életét vesztette.