Klein Dávid: Jól vagyok, elértem a csúcsot

-

A magyar hegymászó egy hónap küzdelem után, oxigénpalack nélkül hódította meg a lélek hegyét, a 8156 méter magas Manaslut.


Klein Dávid végre elérte a célját: egy hónap után feljutott a lélek hegyének is nevezett Manaslura a Himalájában. A magyar hegymászó egy napja érte el a 7400 méteres magasságon lévő 4-es tábort, ahonnan magyar idő szerint 20.15-kor indított csúcstámadást.

Fél nap után a Facebook-oldalán azt írta: „8000 méter felett a létezés határmezsgyéjén járok. Úgy is mondhatnám: alig létezem.” Ekkor még 156 méter hiányzott neki, hogy elérje a csúcsot, és ott kitűzze a magyar zászlót, valamint az őt támogató Sourcing nevű cég zászlaját.

„Az emberi szervezetnek mindenhez oxigénre van szüksége: a mozgáshoz, emésztéshez, gondolkozáshoz, fűtéshez. A minket körbevevő világ emberidegen: fagyott, éles határú tárgyak, sarkos formavilág, dermedt, élettelen és kristálytiszta közeg, ami körbevesz minket” – írta 13 órával ezelőtt, még 8000-nél.

A legfrissebb bejegyzésében viszont már csak annyit írt, hogy „Jól vagyok, elértem a csúcsot”, és egy azonosító linket is közölt mellé.

A mászásnak még nyilván lesz folytatása, elvégre Kleinnek már az előző fázisban is filozofikus gondolatai támadtak: „Fizikai értelemben fogoly vagyok: minden tekintetben korlátozott. E szigorú világ szabályai azonban lehetővé teszik számomra, hogy álarcok nélkül találkozhassam önmagammal, pont olyannak látva önmagamat, amilyen valójában vagyok: néha sutának, gyengének, de néha a nemesre és jóra képes embernek.”


Mászástörténet

A Manaslu a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsa. A neve szanszkrit eredetű, azt jelenti, szellemhegy vagy a lélek hegye. A csúcs északkelet felől való megmászására 1950-ben dolgozott ki tervet Harold William Tilman. Hat évvel később a japán Imanisi Tosio és a nepáli Gyalzen Norbu meghódította a csúcsot, 1972-ben a Wolfgang Nairz vezette osztrák expedíció elsőként hódította meg a hegyet délnyugati irányból. Még ugyanabban az évben egy dél-koreai expedíció a másik oldalról közelített, de egy lavina betemette a táborukat, és tizenöten meghaltak, köztük tíz serpa. 1974 tavaszán egy csak nőkből álló japán expedíció járt sikerrel, ekkor jutottak fel először nők nyolcezer méter fölé, ám a visszafelé vezető úton az egyikük életét vesztette a kimerültségtől. Tíz évvel később egy lengyel csapat télen hódította meg a hegyet, majd 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel első magyarokként érték el a csúcsot, ám a csúcstámadás közben az orvos, Szabó Levente életét vesztette.