Kizárhatják Sterlinget a csapattulajdonosok közül

Fotó: Getty Images / Stephen Dunn

Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) a ligának okozott károkért beperelte a Los Angeles Clipperst birtokló Donald Sterlinget, akit rasszista kijelentései miatt kizárhatnak a tulajdonosok közül.


Az NBA hétfőn vádolta meg hivatalosan az üzletembert, akinek május 27-ig van lehetősége reagálni és külön meghallgatáson védekezni. A bajnokság vezető testülete június 3-án ül majd össze, és a többi csapattulajdonos ekkor szavaz Sterling sorsáról. A 80 éves Sterling körüli botrány április végén robbant ki, amikor a TMZ portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen ő hallható, amint – többek között – azt mondja barátnőjének, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire.

„Lefekhetsz feketékkel. Behozhatod őket, azt tehetsz, amit akarsz velük. Egyetlen dolgot kérek, hogy ezt ne reklámozd... És ne hozd el őket a meccseimre.”

A rasszista megnyilvánulás óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, az NBA illetékes testülete néhány nappal később örökre kitiltotta a rendezvényeiről a tulajdonost, és egyben a legsúlyosabb, 2,5 millió dolláros (558 millió forint) bírságot szabta ki rá. A csapatot 33 éve birtokló üzletember megtagadta a bírság kifizetését, és egyben jelezte, jogi útra tereli az ügyet, ha megpróbálják rákényszeríteni a klub eladására. Sokáig csak ügyvédei szólaltak meg a nyilvánosság előtt, ám a múlt héten Sterling nyilatkozott a CNN televíziónak. Az interjú során elnézést kért „szörnyű hibájáért”, ugyanakkor utalt rá, hogy csapdába csalták, és a média direkt hozta kínos helyzetbe. Sterling a beszélgetés során az őt élesen kritizáló legendás játékost, Magic Johnsont is sértegette, hangoztatva, hogy ő rossz példa a gyerekek számára, mert nemi betegségben szenved, HIV-vírus hordozó, és a hozzá hasonló feketék nagyon keveset tesznek a többi színes bőrű emberért.