Kitűzték a FIFA elnökválasztásának időpontját

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága hétfőn, zürichi ülésén döntött a rendkívüli tisztújító kongresszus dátumáról. A jövő évben, február 26-án választanak új elnököt a szervezet élére.


A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson újraválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott a posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.


A 79 éves svájci sportvezető a zürichi tisztújító kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány következményeként mondott le az elnöki tisztségről - bár később megpróbált visszakozni és a Blick című svájci lapnak már azt nyilatkozta, hogy valójában nem mondott le, csupán a rendkívüli kongresszus rendelkezésére bocsátotta a mandátumát.


Május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Az Európai Parlament júniusban arra szólította fel a FIFA-t, hogy a botrány miatt azonnal váltsa le Blattert. Az állásfoglalás - amelyet mind a hét frakció elfogadott és nagy többséggel megszavazott - tartalmazta azt a javaslatot, hogy a rendkívüli közgyűlésig, az új elnök megválasztásáig átmeneti vezető kerüljön a szervezet élére. Az EP szerint a FIFA hitelessége az azonnali váltástól függ.

Még Figo is lehet FIFA-elnök

Hasonló álláspontot képvisel Blatter korábbi kihívója, Ali bin al-Husszein is, aki már jelezte, hogy az új választáson is megméretteti magát. A jordán herceg vasárnap az AP amerikai hírügynökségnek arról beszélt, hogy Blatter azonnali távozását tartaná helyes lépésnek, és egy a sportágon kívüli szakembert kellene megbízni az új választás és a reformok előkészítésével.

Ali bin al-Husszein mellett eddig hivatalosan csak a korábbi brazil futballsztár, Zico jelentette be, hogy jelölteti magát az elnöki posztra, de több más név is felmerült. Így az európai szövetséget vezető Michel Platini vagy Michael van Praag, a holland szövetség elnöke, esetleg a korábbi portugál válogatott Luís Figo is a jelöltek között lehet februárban. Igaz, Figo és Praag a legutóbbi választás előtt visszaléptek Ali bin al-Husszein javára.

Platinit egy az UEFA vezetőségéhez közel álló forrás szerint a hatból négy kontinentális szövetség támogatná, amennyiben harcba szállna a FIFA-elnökségért.