Kíméletes kivégzés Párizsban

Fotó: AFP / FRANCK FIFE

-

Verratti, Ibrahimović és Thiago Motta hiányában Lavezzinek és Cavaninak kellett csodát tennie, miközben a Barcelonának csak kényelmesen meg kellett oldania egy közel sem teljesíthetetlen feladatot.


Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés:

Paris Saint-Germain (francia)–Barcelona (spanyol) 1-3 (0-1)
Gólszerzők: Gregory van der Wiel (82.), ill. Neymar (18.), Luis Suárez (67., 79.)

A BL-negyeddöntő szerdai mérkőzésén a PSG legmenőbb játékosai a lelátón ültek (vagy ott sem), leszámítva David Luizt, akit valahogy összekapartak erre a meccsre, ő a kispadon.


„Bűvöljetek el minket!” – ezt hozta címlapján a szerdai L’Équipe, azt a mondatot, amit a reménytelen helyzetben lévő csapatok számára jegelnek, ám a mikróban másfél perc alatt fel lehet melegíteni.

Mindenki az ifjú Rabiot-ban bízott, a hosszú és jóképű francia srácban, aki ugyan eddig semmi különöset nem csinált pályafutása során, de azt hiba nélkül tette. Az ő irányítóként való szerepeltetése nem Blanc előre eltervezett koncepciójának része volt, egyszerűen az a kényszer szülte, hogy Matuidinek és Cabaye-nak a lélekölő, fizikailag is felőrlő labdaszerzésre kell majd koncentrálnia.


Rabiot és Sirigu


Az első öt percben semmi különös nem történt, a legfeltűnőbb talán az volt, hogy Piqué is bátran előrébb léphetett, a középpályán passzolgatott, jelezve, hogy a Barcelonának semmiféle nehézséget nem okoz a Paris térfelén tartani a labdát. Ha minden a terveik szerint alakul, a PSG legkésőbb 10 percen belül elfárad a reménytelen labdakergetésben, és akkor jöhet Messi, Neymar, esetleg Suárez, akik addig alig-alig voltak játékban. Rengeteg partvonalra rúgott, kivágott labda jelezte, hogy a PSG tervei között nem szerepel a tudatos építkezés. A 14. percben Messi rákészült 400. góljára – 20 méterről ballal kapura tekert, a labda a jobb kapufáról kipattant. A 20. percben is lőhetett volna, de nem tette, hanem a teljesen felbomlott párizsi védelem asszisztálásával lazán balra passzolt, Neymar pedig jobb belsővel a bal sarokba lőtt, 0-1.Ligeti Nagy Tamás

— Kapcsolat

Már a gól előtt David Luiz kezdett melegíteni, a középkezdést követően pedig kiderült, miért: az eddig is furcsán mozgó Thiago Silva combsérülés miatt elhagyta a pályát. Minden adva volt ahhoz, hogy a Barcelona több millió szemtanú előtt végrehajtson egy kivégzést. Ekkora minőségi különbségnél nem ritka a B-változat, ami egyfelől az elképesztő tudásbeli különbség érzékelésére épül, másfelől arra, hogy a játék kontrollja semmiféle erőfeszítést nem igényel. Ebbe még némi üzemzavar is belefér: négy perc alatt két PSG helyzetecske jelezte – közülük az egyik, Cavani kilépése ennél azért több volt –, hogy a hülyéskedés némi kockázatot rejt. Az első félidő hátralévő perceiben nem mérhető színvonal és tempó mellett történt egy-két újabb sérülés, valamint kevéssel a lefújás előtt Suárez emeléses idétlenkedése, továbbá a sok betegeskedés miatti hosszabbításban két hősies párizsi próbálkozás.

A szünet alatt a szurkolóknak alkalmuk volt átbeszélni a szezon vége közeledtével mindig felerősödő átigazolási pletykákat. Ezek egyáltalán nem érintik a Barcelonát – részben nem nagyon akarnak igazolni, másfelől ha akarnának is, ezt csak komoly korlátok között tehetik meg –, viszont a PSG-t nagyon is. Pastorét és Verrattit vinné a Real, Cavanit már nem a Juventus, hanem a Roma, Lavezzi biztosan távozik, Matuidi sem érzi magát a legjobban, és Siriguval sem igazán elégedettek, akarnak egy másik kapust, a hírek szerint Ruffier-t. Ha ennek csak a fele igaz, a PSG tulajdonosainak minden idők legnagyobb összegét – legalább 200 millió eurót – kell költeniük egy új csapat kialakítására.


Lavezzi biztosan lelép


A második félidőre ambiciózusabb PSG futott ki. Az aktivitást két príma lövés - Pastorétól és Raboit-tól – jelezte, hogy akár változás is lehet. Az 52. percben egy ártatlannak tűnő összecsapás után Iniesta a derekához kapott, nem tudta folytatni, a helyére Xavi állt, így már közelről láthatta, hogy Messi durva belépésért sárga lapot kapott. Újabb, labdaeladásokkal eltelt gyötrelmes 10 percet követően lement Rabiot, bejött Lucas Moura, hátha. De nem volt ilyen. Suárez a 67. percben kicselezett három védőt, adott egy kötényt David Luiznak, majd a kapuba gyötörte a labdát, 0-2.A Barcelona úgy szerzett behozhatatlan előnyt, hogy eddig Messi és Neymar – a gólját leszámítva – mintha ott sem lett volna a pályán. Mivel a tökéletesre fejlesztett B-változatba nemcsak a könnyelműsködés és a bealvás is belefér, hanem a jegelés is, a hátralévő idő ennek megfelelően zajlott. Szundikálás, lezserség és szöszmötölést követően a 79. percben Suárez megszerezte a BL-ben a hatodik gólját: ezen a szinten elég ritka alkalom, hogy egy játékos teljesen szabadon vezetheti kapura a labdát, majd mintha az edzésen a lövést gyakorolná, a kapus jelenlététől függetlenül a hálóba helyezett, 0-3.Szintén a fegyelmezetlenségre és az esetlegességre épült a PSG szépítő gólja. Van der Wiel a jobboldalon felnyomult, nem támadta senki, ellőtte, és a labda a néhány perccel korábban beállt Mathieu-n irányt változtatva a bal sarokba pattant, 1-3.Pár perccel a lefújás előtt még volt egy Messi-szabadrúgás, egy Lavezzi-szenvedés, de az egészben a legérdekesebb az volt, hogy Ibrahimovićot egy vágóképben sem mutatták. Lehet, hogy ott sem volt?


A meccs összefoglalója


Guardioláék megégtek Portóban

FC Porto (portugál)–Bayern München (német) 3-1 (2-1)

Gólszerzők: Ricardo Quaresma (4. – büntetőből, 10.), Jackson Martínez (65.) ill. Thiago Alcântara


Már a második percben komoly történések zajlottak a Bayern tizenhatosánál: Xabi Alonso vesztett labdát Jackson Martínezzel szemben, aki rávezette Neuerre. A német válogatott kapusa felvágta a kolumbiait, az eredmény: sárga lap és büntető. Utóbbit Ricardo Quaresma bevágta, így már a negyedik percben vezetett a Porto – ez volt a Bayern 200. bekapott gólja a Bajnokok Ligájában, 1-0.

Még fel sem ocsúdott a Bayern a bekapott gól utáni sokkból, máris jött az újabb pofon: Dante veszített labdát Quaresmával szemben a müncheniek térfelének közepén. A tapasztalt portugál elszaladt Neuerig, majd ellőtte mellette, 10. perc, 2-0.

Guardiola egykori barcelonai játékosa, Thiago Alcântara révén sikerült szépíteni majd’ húsz perccel később, miután a brazil származású spanyol visszanyúlt Boateng beadásáért és a kapuba juttatta a labdát. 28. perc, 2-1.

Ezt követően a szünetig, majd azt követően sokáig csak küzdöttek egymással a felek, de az tisztán látszott, hogy a Bayernnel valami gond volt szerda este. Az 57. percben Neuer volt kénytelen megmenteni csapatát a(z ön)góltól, miután egy szép kontra végén Quaresma beadását pördítette kapura Jérôme Boateng. Neuer kitolta, ment tovább a meccs. A helyzettől összekapta magát a Bayern is, három perccel később Lewandowski bombázott a kapusba – igaz, les miatt amúgy is lefújták az akciót. Boatengnek az öngól nem jött össze, de összehozott egyet azért a Portónak: a Bayern harmadik kapitális védelmi hibáját elkövetve hagyta a labdát Martíneznek, aki elhúzta Neuer mellett és a hatvanötödik percben megszerezte a harmadik portói gólt, 3-1.

Innentől már csak egy fontosabb dolog történt: Danilo a 83. percben besárgult, így eldőlt, hogy a Real Madrid által megszerzett védő nem játszhat a visszavágón. Legyen min aggódnia Julen Lopetegui vezetőedzőnek is.


A meccs összefoglalója


Lájkolj minket a Facebookon!