Kilenc év után, 20 ezer kilométert sodródva ért partot a szellemhajó

-

A brit óceáni versenyvitorlázó, Alex Thomson 2006-ban a Déli-óceánon hagyta magára az Hugo Bosst, amely most Patagóniában került elő.


Thomson a spanyolországi Bilbaóból induló, két kikötéssel (az ausztráliai Freemantle-ben és az amerikai Norfolkban) könnyített szóló földkerülő versenyen a második helyen haladt, mindössze egy tengeri mérföldre az élen hajózó Mike Goldingtól, amikor 2006. november 23-án hajnalban a Déli-óceánon (a 60. déli szélesség és az Antarktisz közötti vizek), ezer tengeri mérföldre délre Fokvárostól eltört a tőkesúlya, és felborult a hajója, az Hugo Boss.


A baleset és Thomson mentése


Thomson kénytelen volt elhagyni a hajót. Ellenfele, Mike Golding fordult érte vissza, és vette föl az ekkor már a mentőcsónakban hánykolódó hajóst, majd vitte vissza Fokvárosba. A több millió eurót érő Hugo Boss pedig maradt magára, és egy idő után eltűnt.

Most azonban, kilenc évvel később és mintegy 20 000 kilométerre a baleset helyszínétől, Patagónia Chiléhez tartozó részén, a Bernardo O'Higgins Nemzeti Parkban rátalált két túrázó. A hajó a tengertől kissé távolabb, a parton hevert. Hosszú útja során Ausztrália és Új-Zéland alatt elhaladva átszelte a Csendes-óceánt.


Hace un par de semanas, durante una expedición en kayak con Roger Rovira Rius  Cristian Donoso por las costas desoladas...

Posted by Cristian Donoso on Friday, February 19, 2016

Thomson tapasztalt hajós, aki két szóló 24 órás távolsági rekordot, valamint az atlanti átkelés rekordját (egytestű hajóval) is magáénak mondhatja.