Katinka, tudjuk, hogy ez még nem Amerika

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Kiss László szövetségi kapitány csalódott, és nem érti, hogy mit és miért csinál Hosszú Katinka és edző-férje, Shane Tusup. A szakvezető tisztában van vele, hogy minden téren lehet fejlődni, de szerinte éppen a világot már többször körbeutazó Hosszú tudhatja, hogy a hazai feltételek egyáltalán nem rosszak.


„Jó lenne, ha minél előbb le tudnánk ülni Katinkával és Shane-nel, hogy átbeszéljük ezeket a dolgokat. Én már nem nagyon tudok mit hozzáfűzni az eddig elhangzottakhoz” – mondta megkeresésünkre Kiss László, aki Hosszú Katinka délelőtti sajtótájékoztatóján nem tudott az úszó és edzője közelébe férkőzni, hiába kapott rá ígéretet Hosszú képviselőjétől. Az eseményen az úszónő széttépte a Gyárfás Tamás vezette magyar szövetség szerződését, szerinte pénzzel akarják őt elhallgattatni.Az úszónő kifogásolta, hogy senki sem kereste őket, hogy rendezzék a vitás kérdéseket. Illetve, ha keresték is, akkor is csak egyszer. „Az igaz, hogy idén csak egyszer kerestem Katinkát, de azért azt is el kell mondanom, hogy október óta folyamatosan próbálok kapcsolatba lépni Katinkáékkal – sikertelenül. Ha lementem az uszodába, amikor edzést tartottak, akkor sem tudtam velük beszélni, mert Shane rendre azzal jött, hogy ne zavarjam meg az edzést.”

Mindez néhány héttel azt követően történt, hogy szeptemberben, egy hónappal a kazanyi vébé után még gond nélkül beszélgettek egymással a felek a Komjádiban. Abban az uszodában, amely ugyancsak egyik kardinális kérdése a vitának. A sportoló szerint méltatlanok az ottani körülmények, míg a kapitány szükségszerű felújításról beszél, illetve azt mondja, hogy minden úszó hasonló körülmények között készült, sőt Hosszú még kivételezett is volt. „A Komjádi átépítése elkerülhetetlen volt, de én magam adtam Katinka kezébe az orvosi szoba kulcsát, hogy ott tudjon átöltözni.”


Kiss, Hosszú és Tusup


A felkészülés most, fél évvel az olimpia előtt kiemelt szerepet kap, hiszen a magyar úszók az olimpia esélyesei közé tartoznak, a magyar csapaton belül kiemelt a szerepük. „Sürgősen meg kellene beszélni, hogy mikor és hová akarnak edzőtáborba menni, mikor akar kiutazni Rióba, illetve, hogy milyen számokban számíthatunk rá a váltókban. Annyira nem szaladnék előre, hogy ennek az ügynek milyen hatása lehet Katinka olimpiai szereplésére. Mindenkinek az a célja, hogy ne fajuljanak idáig a dolgok, de ezeket a kérdéseket a lehető leggyorsabban tisztázni kell.”

A tisztázás most már – láthatóan – nem csak a két félen múlik, és Kiss László is amondó, hogy magasabb szintekről, úgy mint a Magyar Olimpiai Bizottság, vagy a sport szakállamtitkárság, is kérni kell segítséget, amire már történt is egy – sikertelen – kísérlet.
„Szabó Tünde sportügyi államtitkár kereste Katinkáékat, hogy tegyük rendbe ezeket a dolgokat, de még csak nem is reagáltak a meghívására.”


Hosszú széttépte a szerződést


Kiss László azt is hangsúlyozta, hogy a MOB sokat segített Katinkának és Shane Tusupnak is, hogy elérjék azokat az eredményeket, amiket az elmúlt években láthattunk tőlük. „Én magam annak idején mindent megtettem, hogy Shane a magyar csapat tagjaként ott lehessen Londonban, ahogy Katinkának is én tanácsoltam, hogy jöjjön haza Amerikából, mert odakint készülő európai úszó még soha nem szerepelt jól olimpián. Akkor nagyon hálás volt ezért a tanácsért, ahogy az olimpián elért negyedik helyéért is. London után is együtt beszéltük meg, hogy építsék föl a ciklust. Én mondtam el Shane-nek, hogy milyen vizes és szárazföldi munkát végezzenek, akkor nyoma sem volt, hogy itt ilyen problémák lehetnek.


Tudjuk, hogy ez még nem Amerika, és mindent lehet jobban csinálni,

de pont Katinka láthatta, aki vagy hatszáz helyen volt edzőtáborban és versenyezni, hogy nem állunk annyira rosszul a lehetőségeket illetően.”


Gyárfás szerint nagyon rossz példát mutat Hosszú azzal, hogy a nyilvánosság előtt próbálja meg lejáratni a Magyar Úszó Szövetséget. Az elnök kérdésünkre cáfolta, hogy csak egyszer kereste volna az úszónőt és edző-férjét, aki többször is elhajtotta a szövetség képviselőit az edzésekről. Az úszóelnökkel folytatott beszélgetésünket itt olvashatja el.