Jól megverettük magunkat az oroszokkal a kézi-Eb-n

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A magyar válogatott helyenként jól és nagy szívvel, helyenként viszont érthetetlenül rosszul játszva egyetlen góllal kikapott az oroszoktól. Naggyá tettük az orosz kapust, heteseket hibáztunk, és még így sem voltunk esélytelenek.


A magyar válogatott a lengyelországi Európa-bajnokság második csoportmérkőzésén 27-26-ra kikapott Oroszországtól, egy nagyon furcsa meccsen. Többször is hagytuk elmenni a jól védő kapusukon kívül különösebbet nem mutató oroszokat, így az erőnket elvitte a felzárkózás. Kihagytunk három hétméterest, elbénáztunk egy rakás emberelőnyt, cserébe végiggürcölte a csapat a meccset, és végül majdnem pontot szerzett.


A Montenegró elleni 32-27-es bemelegítő győzelem után ezúttal már valóban tétre menő mérkőzés várt a magyar férfi kézilabda-válogatottra a lengyelországi Európa-bajnokság második csoportmérkőzésén. Talant Dujsebajev (aki az oroszokat irányító Dmitrij Torgovanovval 1993-ban még közösen nyert vb-aranyat) csapata az első körben a dánoktól 31-25-ös vereséget szenvedő Oroszországgal mérkőzött. Ha nyerünk, biztosan középdöntősök vagyunk, és az is biztos, hogy legalább két pontot viszünk magunkkal.

Jó előjel volt, hogy tavalyi Eb-selejtezőkön idegenben (27-23) és hazai pályán (29-25) is legyőztük az oroszokat, márpedig ez tétmérkőzésen korábban még soha sem sikerült, akár Szovjetuniónak, akár Oroszországnak hívták ellenfelünket. Igaz, azóta mindkét csapat kerete több helyen kicserélődött, de bíztunk benne, hogy ez nem fog gondot jelenteni.

A mérkőzés előtt Nagy László, a mieink csapatkapitánya tömören összefoglalta, hogy mi kell a győzelemhez: „A kevesebb technikai hiba, a kevesebb eladott labda és a ziccerek kihasználása, ez döntetheti el a mérkőzést.”


Dujsebajev kapitánynak lesz mit mondania


1-15. perc

Egy erőtlen támadással kezdte az ötvenedik Eb-meccsét a magyar válogatott, ellentétben az oroszokkal, akik előbb Csernoivanov, majd Siskarjov góljával rögvest 2-0-ra vezettek.


A mieinktől aztán Iman Dzsamali nyitotta meg a gólgyártást, átmentve a Montenegró ellen mutatott lövőformáját. Támadásban Nagy László helyett Ancsin Gábor volt fent jobb átlövőben. Az újabb orosz gólra hétméteresből válaszoltunk az első Eb-gólját szerző Hornyák Péter révén. Kár, hogy rögtön után elnéztünk egy kipattanót, és újra kettő volt közte (2-4), Hornyák pedig a második hetest már nem tudta belőni.

Cserébe Nagy László futtában vágott egy bombát, majd a következő támadást Ancsin zárta le egy hasonlóan jó lövéssel, és máris egyenlő volt. A következő orosz találat után Ancsin kapott egy pofont, aminek emberelőny lett a jutalma. Habár majdnem az egész előnyt a saját kapunk előtt védekezve töltöttük, a nekünk jutó egy támadásból Iváncsik Gergő csak kiegyenlített. Gyibirov lőtt egy gólt lerohanásból, majd újra emberelőnybe kerültünk. A két beállós figura végén Nagy László lövését védte a kapus, majd Faluvégi Rudolfot állították ki néhány másodperccel a pályára lépes után, aminek orosz gól lett a vége (5-7).


Mikler Roland most nem tudott bravúrokkal segíteni, Nagy László góljai pedig végül hiábavalónak bizonyultak


16-30. perc

Újabb orosz kiállítás után öt a négy ellen támadhattunk, majd miután Pásztort is bántották lövés közben, Gyibirov is leült, de hiába, mert Dzsamali lövését hárított a kapus, majd egy orosz blokk után Pásztor végre betalált. A következő támadást pedig éppen ő rontotta el, pedig még kettős előnyben voltunk, amikor kicsúszott a kezéből a labda. Az ellentámadásból pedig gólt kaptunk (6-8).


Kész szerencse, hogy Nagy László önbizalmát nem törik le mások hibái, ahogy Mikler Roland is bármikor kapható egy jó védésre. Utána viszont jött egy egyperces rövidzárlat, ami során Csernoivanov, Zsitnyikov és Siskarjov is betalált (7-11). Dujsebajev cserékkel próbálkozott, még Miklert is lecserélte (Bartucz váltotta), de hiába, mert a legígéretesebb helyzeteket is elrontottuk (pl. Such Timuzsin belemenése egy lerohanás során). Such kiállítása után végre mutattunk valamit, Bartucz pazar védése után végre végig tudtunk vinni egy lerohanást, amit Faluvégi fejezett be góllal.

A következő orosz támadásnál sajnos éppen őt állították ki (már másodszor), Gyibirov pedig belőtte a hetest (8-12). Kettős emberhátrányban újabb orosz gól - öttel mennek. Bodó Richárd lőtt végre gólt a bal átlövő helyéről, de újra kaptunk is egyet (9-14).Bánhidi hetest harcolt ki, amit viszont Gazdag kihagyott. Bánhidi lőtt egy gólt, aztán hiába szereztünk labdát, ha Such az ezer százalékos ziccert is kihagyta.


Bartucz László jól szállt be, amikor arra volt szükség


31-45. perc

Bartucz-védéssel és Ancsin-góllal kezdtük a második félidőt, amit Bartucz egy hetes kivédésével, Dzsamali pedig egy góllal nyomatékosított (12-14). Ehhez tett hozzá még egyet Iváncsik Gergő, így három és fél perc alatt felzárkóztunk egy gólra! Csernoivanov góljára Dzsamali válaszolt, most nem parádézott Kirejev az orosz kapuban. Újra nyílt lett a meccs, még, a Siskarjov talált is egy gólt (14-16). És Iváncsik Gergő végre bedobott egy hetest - két meccs, hét gól, 100%-os hatékonyság!


Atman is betalált, de még ennek ellenére is elmondhattuk, hogy jobban védekezünk. De az elképesztő volt, ahogy a gólszerzésben elfáradó és visszafutni képtelen Csernoivanov (15-18) helyén leindulva sorra hagyjuk ki a ziccereket. Az oroszok ráérősen, a passzív határáig támadtak, de a végén Zsitnyikov csak betalált, és kezdhettünk mindent elölről. Pásztor Ákos tett így (16-19). Gyors gólváltás után és újabb előny, amiből már jó lett volna egyet megnyerni.


A fiatal FAluvégi Rudolfnak voltak jó megoldásai, de több bosszantó hibája is akadt


46-60. perc

Egy orosz hetesre Nagy László válaszolt. Aztán megint kaptunk egy lehetetlen gólt (Gyibirov az alapvonalról cunderezte be), amire Iváncsik Gergő egy kihagyott ziccerrel tudott csak felelni, majd Zsitnyikov lövése vitte be Mikler kezét (18-23). Ez már közelített az „énekes halott” kategóriához... A negyedik gólját szerző Nagy próbált életet lehelni az esélyeinkbe, de az első tíz perccel ellentétben ebben az időszakban képtelenek voltunk egyetlen orosz támadást is kivédekezni.


Az utolsó tíz perc a harmadik kihagyott hetessel indult (Iváncsik), majd Pásztor góljával folytatódott (20-24). Aztán megtoldotta még egy hetes góllal, majd Bartucz védése után Dzsamali is lőtt egyet (22-24). Aki Gorbok góljára is tudott felelni. Négy és fél perccel a vége előtt mínusz kettő. Aztán Gorbok lőtt még egyet, fél perccel később pedig lesántikált, nem hiányzott a folytatásra. Nagy László gólja viszont kellett nagyon, és ha kettő és féllel a vége előtt nem adjuk el a labdát, és Sermenko nem lő gólt, még bármi lehetett volna (24-27). 1:30-cal a vége előtt Dzsamali lőtt gólt. Egy perccel később pedig Iváncsik is betalál (26-27)!

De miért nem jövünk ki egész pályára, amikor jönnek az oroszok? Akiktől végül a bírók vették el a labdát, és még egy időn túli szabaddobást is kaptunk, de Nagy Lászlónak igazából nem volt esélye átlőni az öt kétméteres játékos alkotta orosz falat.


Nagy László

Nagy László időntúli szabaddobása elakadt az orosz falban - kikaptunk


„Egyértelműen a támadójátékunk volt a vereség oka, az eladott labdáinkból hét lerohanást tudtak az oroszok góllal befejezni. Végzetes volt, hogy rengeteget hibáztunk az egy-egy elleni játékban, illetve hétmétereseket is többet kihagytunk. De nem a játékosok a hibásak, én készítem fel őket, az én hibám ez a vereség. Nagyon csalódott vagyok” – mondta a mérkőzés után Talant Dujsebajev.


„Sok előnyt adtunk az oroszoknak, sok lövést rontottunk, sok labdát adtunk el. Így nem lehet meccset nyerni. Kár érte, mert jó lett volna nyerni. A fegyelmezetlenség megbosszulta magát. Nem tartottuk be az előzetesen megbeszélt taktikát” – mondta Nagy László.

Kézilabda-Eb, D csoport, 2. forduló:
Magyarország - Oroszország 26-27 (10-14)


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!