Pocsék védekezéssel bosszantó vereséget szenvedett a fociválogatott

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Nem tudott felugrani az F csoport második helyére a magyar fociválogatott az Eb-selejtezők utolsó fordulójában, miután egy furcsa meccsen bosszantó, 4-3-as vereséget szenvedett Görögországban, pedig a 79. percben még vezetett. Ezzel együtt lehet még a legjobb csoportharmadik. Nem is ártana elkerülni a pótselejtezőt.


Eb-selejtező, utolsó forduló:
Görögország - Magyarország 4-3 (1-1)
Athén, vezette: Ivan Bebek (horvát)
Görögország: Karnezisz - Kiciou, Morasz, Papasztatopulosz, (Canetopulosz, 64.), Sztafilidisz (Holebasz, 35.)- Mantalosz (Koné, 73.), Tacidisz, Szamarisz Pelkasz - Fortounisz – Mitroglu
Magyarország: Király - Fiola, Juhász, Kádár, Leandro - Lovrencsics (Nikolics, 62.), Gera (Nagy Á., 71.), Elek, Dzsudzsák (Kalmár, 71.) - Németh, Böde
gól: Sztafilidisz (5.), Tacidisz (57.), Mitroglu (79.), Koné (86.), ill. Lovrencsis (26.), Németh (54., 75.)
sárga lap: Holebasz (43.), Morasz (44.), ill. Juhász (36.), Elek (42.), Németh (45.), Fiola (88.)


Elérkezett az utolsó Eb-selejtező a magyar válogatott számára, a csoportban utolsó görögök otthonában. Abban a reményben lépett pályára a csapat, hogy ha nyer, Románia pedig esetleg pontot veszít a Feröer-szigeteken, akkor az F csoport második helyén végez, így kapásból Eb-résztvevő.

Ezek a remények öt perc alatt igen fakóra halványultak: Görögország és Románia is vezetést szerzett. A magyar válogatott védelme hibázott, amit Sztafilidisz használt ki.Hamar összekapta magát a Storck-csapat, főleg a bal szélen Dzsudzsák beadásai okoztak veszélyt: Böde éppen csak megcsúsztatott labdája még elkerülte a kaput, ám Lovrencsics fejese már a hálóban kötött ki (1-1).Visszajött tehát a meccsbe a magyar válogatott, és ha nem is egyértelmű esélyesként játszott, a teljesen nyílt meccsben a magyar győzelem is bőven benne volt. Igen ám, de hiába vonulhatott reménykedve szünetre a társaság, mert közben a Feröer-szigeteken a románok újabb gólt szereztek Budescu révén.

A második félidő szintén egy gyors görög góllal indulhatott volna, de Kádár egy remek becsúszó szereléssel tisztázott a kilépő Fortounisz elől. Aztán viszont jött a fordítás: Dzsudzsák szögletét Elek csúsztatta meg, majd Németh Krisztián kotorta be – abban a stadionban, ahol egykor az Olimpiakosz játékosaként is focizott.A remény azonban ismét csalfa volt, Tacidisz szinte azonnal egyenlített, szépen bevarrta a léc alá a labdát. Az eddig otthon gólt sem rúgó görögök a magyaroknak kettőt vágtak egy órán belül.Az egyenlítés után ráadásul már a görögök lettek veszélyesebbek, bár főleg rossz átlövéssel próbálkoztak. Aztán feléledt újra a magyar válogatott, a hajrá előtt Kalmár áthámozta magát pár görög védőn, aztán a végig teljesen üresen ácsorgó Németh Krisztiánhoz passzolt, ő pedig a kiváló formájához híven magabiztosan a bal felsőbe bikázott.Később Böde kapott sárgát reklamálásért, nem könnyen: Bebek bíró elhagyta a lapot, az asszisztenseitől kellett kérni egyet. Ám nem sokáig maradt derűs a hangulat, Mitroglu kihasznált egy újabb magyar védelmi hibát (3-3), ezzel megint értelmetlenné vált vigyázó szemünket Feröerre vetni. Ahol egyébként Románia hozta a kötelezőt, és 3-0-ra nyert.A magyar válogatott pedig nemhogy nem nyert, egyenesen kikapott végül: Holebasz beadását P. Koné fejelte a kapunkba (4-3 a görögöknek). A védelem ingatag volt, Juhász Roland eltiltást érő sárgát kapott, azaz nem játszhatna a pótselejtezőn, ha arra kerülne sor.Az F csoport másik két meccsén: Feröer-szigetek–Románia 0-3, Finnország–Észak-Írország 1-1.

A csoport végeredménye:
1. Észak-Írország 21 pont
2. Románia 20
3. Magyarország 16
4. Finnország 12
5. Feröer-szigetek 6
6. Görögország 6

Cél a legjobb 3. hely

Mert a csoport harmadik helye így is megvan, a pótselejtező tehát a minimum, ám az utolsó meccsek alapján jobb lenne ezt megúsznia a válogatottnak. Ehhez a legjobb harmadiknak kell lennie.

Ehhez elsősorban hétfő este 20.45-től kell szurkolni, hogy a C csoportban harmadik ukránok ne győzzék le Kijevben a már biztos Eb-résztvevő spanyolokat. Ha az megvan, még mindig ott a kedd este (szintén 20.45-től), amikor a törököknek nem szabadna otthon legyőzniük Izlandot, de főleg a lettek nem kaphatnak ki Kazahsztántól. Ha ugyanis a lettek nem kapnak ki, akkor a törökök akár nyerhetnek is, nem veszélyesek a magyarokra.