Hosszútól ingyen várták, egy cég 55 milliót kapott érte

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Másodpercenként majdnem kétmillióba került a pesti vizes vb reklámfilmje, amelyben Hosszú Katinkának ingyen kellett volna szerepelnie.


Hosszú Katinka és az úszószövetség viszonya – egyebek mellett – a 2017-es, budapesti rendezésű vizes vb promóciós filmje miatt mérgesedett el. Az úszónő pénzt kért volna a szereplésért, a szövetség viszont azt várta tőle, hogy ingyen is vállalja, úgyis rengeteget kapott a hazai úszósporttól.

Egy magáncég, az Argus Film and Art Kft. viszont 55 millió forintért készítette el a 30 másodperces filmet – derült ki Falusi Norbert, az LMP kecskeméti önkormányzati képviselőjének adatigényléséből. Eleinte úgy tudtuk, a másodpercenként közel kétmillióba kerülő filmet a Kecskeméti Városi Televízió készítette, ugyanis a helyi polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia maga nyilatkozta ezt.

Az Átlátszónak nyilatkozó szakemberek hat- és harmincmillió közti összegeket mondtak arra, hogy mennyiből tudnák kihozni a filmet. A készítők maguk érezhették, hogy az 55 millió kicsit necces, legalábbis a KVT által kiadott Hiros.hu-n Eckhardt Balázs, a film producere, a Kecskeméti Televízió ügyvezető igazgatója elmondta: „közel ötven szakember dolgozott a félperces film elkészítésén”, továbbá „volt a csapatnak saját stylistja is”, de beszélt a Németországból hozott vizes kamerákról is.A város és a tulajdonában álló KVT Nonprofit Kft. között tavaly június 22-én megkötött szerződés szerint a KTV 55 647 000 forint támogatást kapott a 2017-es budapesti vizes-vb „Magyarországon történő megrendezését népszerűsítő image film elkészítésének költségeihez” – írja az Átlátszó, hozzátéve, hogy a támogatás pénzügyi elszámolása szerint a KTV 2015. június 29. és november 27. között öt részletben éppen 55 647 000 forintot fizetett ki az Argus Film and Art Kft.-nek, derült ki LMP-s politikusok adatigényléséből.

A kecskeméti polgármester azt is nyilatkozta, hogy a film költségeivel kapcsolatosan nincs szükség tételes elszámolásra, mert részben jövőbeni teljesítésről van szó. A várostól származó adatok szerint azonban a városi televízió már tavaly teljes egészben kifizette a megítélt összeget az Argus Filmnek – írja az Átlátszó –, a támogatás felhasználásáról szóló szakmai beszámolóban pedig rögzítette, hogy a „Támogatási Szerződésben foglalt támogatási cél az előírt határidőre megvalósult”.

A lap úgy tudja, Hosszú egyszer sem kért pénzt az esetleges megjelenésért. Amikor Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke felkérte, Hosszú azt válaszolta, beszéljék meg a részleteket, de „egyértelműen nem pénzügyi feltételekre gondolt”, a tervezett megbeszélés pedig végül sosem jött össze, így aztán „amikor a világbajnoknak egyszer csak jelezték, hogy másnap forgatása lesz, nem ment el a felvételre”, a két fél viszonya pedig elmérgesedett.

A filmet tavaly augusztus óta kicsit több mint 15 ezren látták.Hosszúnak a napokban lett saját klipje: egy bajai zenész, Ossó Balázs az ottani könyvdedikáláson lepte meg egy himnusszal az úszónőt, akinek annyira tetszett a zene, hogy mindjárt egy videót is készített hozzá. Az Iron Productions alkotását láthatja fentebb.