Hosszú Katinka „majdnem meghalt”, de megvan a világcsúcs!

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Hosszú Katinka fantasztikus új világrekorddal aranyérmet nyert 200 vegyesen a Kazanyban zajló úszó-világbajnokságon. A megújuló Cseh László – amolyan kirándulásként – pályafutása első vb-érmét szerezte sprinttávon.


„A vegyest ezer éve úszom, már csukott szemmel is végig tudok menni a távokon. A hát nagyon új, az ellenfelek is újak, két éve indultam először, akkor az nagy meglepetés volt, ma már talán nem az, de itt tényleg az újdonság a vonzerő” – mondta még a világbajnokság előtt Hosszú Katinka, aki összesen hét egyéni számban áll rajthoz Kazanyban.

Vegyesen mindkét számban (200-on és 400-on) címvédő, gyorson 100-on és 200-on, háton 100-on (ebben a számban az előfutam előtt visszalépett) és 200-on, pillangón pedig 200-on indul az orosz városban. „Nem szeretek arról beszélni, hogy melyik a fő számom, mert akkor mindenki azt várja tőlem, hogy majd abban nagyon megmutatom. Felesleges ilyesmivel extra feszültséget generálni. Számomra pont az az élvezet, hogy ennyi mindenben indulok, és mindegyiket más miatt szeretem.”


A cápás űridő is a múlté

A tavaly a világ legjobb úszónőjének megválasztott magyar klasszis tökéletesen kezdte a vébét, 200 vegyesen úgy jutott be a döntőbe, hogy az előfutamban és a középdöntőben is Európa-csúcsot úszott (2 perc 6,84 mp), és persze a legjobb idővel kvalifikálta magát a hétfő esti fináléba. A korábbi rekordot is ő tartotta, ám azt még 2009-ben cápadresszben úszta (ez az a ruha, amelyet azóta betiltottak).

„Az az igazság, hogy ha valaki azt mondja, 2:08 környékén úszom az első nap, azt aláírtam volna. De hogy már 2:06-os időnél tartok, ez tényleg remek, és persze mutatja, hogy jól sikerült a felkészülésem. Tudom, hogy mindenki azt mondja, két másodperccel gyorsabb vagyok mindenkinél, ez tuti meglesz, de én másként látom ezt. A döntőben mindenki belead mindent, azaz nekem is nagyon-nagyon kell koncentrálnom” – mondta Hosszú a középdöntő után.Hétfőn, az esti döntő előtt még várt rá 100 háton is egy előfutam, és bár az utóbbi időben egyre többet versenyez ebben a számban, olyan időt sikerült úsznia, amellyel a teljes mezőnyt megdöbbentette. Az 58,78 másodperces új országos csúccsal ugyanis mindenkit maga mögé utasított, beleértve az olimpiai bajnok, világbajnoki címvédő Missy Franklint és a szintén olimpiai bajnok Emily Seebohmot, előbbi 59,59-et, utóbbi 59,04-et úszott, csak Hosszú tudott 59 másodperc alá menni.

A 200 vegyes azonban mindennél fontosabb a számára, és mivel a 100 hát középdöntőjét hétfőn este úgy kellett volna leúsznia, hogy csupán fél órája lett volna regenerálódni a vegyes döntője előtt, így visszalépett a sprintszámtól. „Nagyon örülök, hogy sikerült megdöntenem az országos csúcsot, így még könnyebb szívvel veszek búcsút ettől a számtól. Ezt így terveztük, hiszen délután a 200 vegyesen semmi sem veszélyeztetheti a jó úszást. Picit fáj a szívem, pláne, hogy első helyről lépek vissza, de ennek most így kell történnie.”

Edzője és férje, Shane Tusup is azt mondta, hogy a kiemelkedő időeredmény sem fog mézes madzagként funkcionálni előttük. „Ragaszkodunk a tervhez, aminek vannak picit fájdalmasabb részei, mint ez a mostani, de a céljaink eléréséhez szükség van ilyen döntésekre is.”Ez a cél a világcsúcs volt, Hosszú Katinka a vébé előtt is elmondta, hogy szeretne nagymedencében is világrekordot úszni. Ennek megfelelően állt rajtkőre a 200 vegyes döntőjében. Már az első 50 méter, a pillangó után az élre állt, háton tovább növelte előnyét, ekkor már csak a világcsúcs volt az ellenfele. Mellem tovább növelte az előnyét, és bár gyorson lassult, de a 2 perc 6,12 másodperces idővel meglett a világrekord is. Hosszú így megvédte címét, ebben a számban már a tizedik érmét nyerte világversenyen. A 2013-as barcelonai nagymedencés vébén és a tavalyi, dohai rövidpályás vébén is aranyérmes lett.

„Álmodni sem mertem volna erről a világcsúcsról, mert senki a közelében sem volt eddig. A végén majdnem meghaltam, nagyon kellett küzdenem érte” – mondta a célba érés után Hosszú, aki az amerikai Ariana Kukors 2009-ben Rómában felállított, 2 perc 6,15 másodperces rekordját adta át a múltnak.

A magyar szövetség Facebook-oldalának Hosszú így nyilatkozott: „El sem hiszem! Amikor a nevemet láttam, és az időt, a WR (world record – világcsúcs – a szerk.) nem volt mellette. Hát akkor ez nincs meg. Aztán megláttam, hogy 12. És akkor tényleg elsírtam magam. Ez fantasztikus!”A világcsúcs a csúcs

„Délután egy pillanatot sem aludtam, mert csak a versenyre koncentráltam. Nem akartam magam beleélni a világcsúcsdöntésbe, nehogy ez túlzottan elvigye a gondolataimat. Azt persze sejtettem, hogy nyerek, de ebbe sem akartam túlzottan belelovalni magam, mert ez mégiscsak egy világbajnoki döntő. Magára az úszásra egyáltalán nem emlékszem – ami egyértelműen mutatja, hogy ez jó volt, mert ez akkor van, amikor tényleg ki tudod zárni a külvilágot teljesen, és tényleg kiadsz mindent magadból. Az utolsó húsz-huszonöt méter van meg, mert akkor kezdett nagyon fájni mindenem, de a lényeg, hogy azért csak jött a fal” – idézte hosszabban a világbajnokot az úszószövetség közleménye.

„Számomra a világcsúcs a csúcs. Az, hogy nálam gyorsabban senki sem úszott még az adott távon. Ez többet jelent az aranyérmeknél is. Rövid pályán már úsztam, de ötvenes medencében még nem, ezért jelent ez különösen sokat – ráadásul egy olyan cápadresszes csúcsot sikerült megdöntenem, amire 2009-ben azt mondták, valószínűleg soha vagy csak évtizedek után fogják megjavítani. Most végre beleélhetem magam abba, amikor valaki elmondhatja magáról: egy varázslatos álma teljesült.”Kedden a 200 gyors középdöntőjében lesz érdekelt Hosszú, és ha onnan továbbjut, akkor szerdán 25 percen belül következhetne a 200 gyors fináléja, aztán a 200 pillangó középdöntője. Csütörtökön a 100 gyors középfutama, a 200 pillangó fináléja és a 4x200-as gyorsváltó esetleges döntője jelent kihívást, ezután az utolsó három etap már pihentetőnek ígérkezik, hiszen pénteken csak a 200 hát van műsoron, szombaton délelőtt pihenhet, és csak a 200 hát döntője esedékes. Az utolsó nap, vasárnap már „csak” fő száma, a 400 vegyes előfutama és fináléja vár rá.


Cseh újjászületett

Cseh László megújult erővel vágott neki a vébének, és nem kis meglepetésre 50 pillangón a harmadik legjobb idővel, 23,06 mp-es új országos csúccsal jutott be a döntőbe. „Számomra ez még mindig nem több, mint bemelegítés, nem is tekintek úgy rá, hogy jaj, mi lesz holnap” – mondta a középdöntő után.

„Annak örülök, hogy megvan a sebességem, ez azért sokat ígérő a következő napokra – ám ezen túlmenően nem izgat túlságosan az ötven. Azt azért remélem, be tudok menni 23 másodperc alá, aztán meglátjuk, mire lesz elég. Tudom, hogy nem vagyok egy rajtfenomén, de már nem is leszek, a táv második felében vagyok jobb itt is, mint általában.”

A döntőben Cseh gyakorlatilag lemásolta a középdöntős szereplését. A nyolcfős mezőnyben a legrosszabb rajttal indult, majd folyamatosan jött fel, és fantasztikus utolsó 20 métert produkálva újra a harmadikként csapott a célba. A 23,15-ös idővel nem faragott tovább saját országos csúcsán, nem is sikerült 23 alá mennie, de így is szenzációsan kezdte a vébét, jelezve kritikusainak, hogy még nem szabad leírni őt. A pályafutása elején még 200 és 400 vegyesen parádézó Cseh 50 méteres számban soha nem szerzett még érmet világbajnokságon, ezúttal sikerült neki. A cseh Konrad Czerniakkal holtversenyben végzett a harmadik helyen, a francia Florent Manaudou győzött.


Cseh László


„Úgy éreztem, hogy jó a rajtom, de mégsem volt az” – kezdte a futam után az M4-nek Cseh László. „Ezen a számon még dolgozunk, ez csak kirándulás volt. Rövid távon még döntő közelében sem voltam soha, ezért nagyon boldog vagyok, de most az a kérdés, hogy 100 és 200 pillangón mire leszek képes.”

A klubot és edzőt váltó Cseh László azt mondta, volt már ilyen jó erőben, de most is kirobbanó formában érzi magát. „Sikerült új motivációkat találnom. Most olyan számokban versenyzek, amelyekről korábban azt gondoltam, hogy soha nem fogok.”

A női 100 pillangó döntőjében a svédek 21 éves világcsúcstartója, Sarah Sjöström a saját rekordját is megdöntve, 55,64 másodperces új világcsúccsal győzött.

Eredmények:
női 200 m vegyes, világbajnok:
Hosszú Katinka 2:06.12 perc – világcsúcs
2. Vatanabe Kanako (Japán) 2:08.45
3. Siobhan Marie O,Connor (Nagy-Britannia) 2:08.77

férfi 50 m pillangó, világbajnok:
Florent Manaudou (Franciaország) 22.97 másodperc
2. Nicholas Santos (Brazília) 23.09
3. Cseh László és Konrad Czerniak (Lengyelország) 23.15-23.15


Hosszú Katinka; Cseh László