Gyárfásék el akarnak hallgattatni - Hosszú összetépte a szerződést

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Hosszú Katinka széttépte a szerződést, amelyben a Magyar Úszó Szövetség 12 millió forintot ajánlott neki. A világbajnok úszó szerint el akarja hallgattatni Gyárfás Tamás elnök – ezt szerdán, sajtótájékoztatón mondta el, ahol Kiss László szövetségi kapitány is ott volt, de hiába próbálkozott, Hosszú nem akart vele beszélni. Kisebb botrányba fulladt az esemény.


„A legutóbbi sajtótájékoztatóm után kaptam egy szerződéstervezetet a magyar szövetségtől, amelyben egy jelentős összeget ajánlott felkészülési támogatásként. Szerintem ezzel csak el akar hallgattatni a szövetség. A szerződésemben egyetlen kikötés van, vegyek részt a vébé promóciójában. Gyárfás Tamás ehhez kötötte az együttműködést, tehát ugyanott tartunk, ahol korábban. Még mindig úgy érzem, hogy az eredményeimmel kiérdemeltem azt, amit kértem, ezért nem írom alá ezt a szerződést” – mondta Hosszú Katinka, és széttépte a papírt az újságírók előtt.„Én nem pénzt kértem, azt kértem, hogy a szövetség végezze a dolgát, hogy elméleti és technikai hátteret biztosítson a többi úszó számára. Egy sporttudományos szekció kialakítását szeretném a szövetségen belül, amiből nemcsak én profitálhatnék, hanem az összes magyar úszó és a jövő nemzedéke is. A szövetség feladata lenne követni a trendeket, de azt látom, hogy nemcsak azt nem tudják, hogy hogyan lépjünk előre, de azt sem, hogyan maradhatunk meg ezen a szinten.


A szövetség inkább a könnyebb utat választotta, és 12 millió forintot ajánlott nekem.

Gyárfás el akarja hallgattatni Hosszúékat?


Hosszú december 22-i sajtótájékoztatóján több dolog miatt is bírálta a szövetséget, hiányolva a megfelelő szakmai háttér biztosítását, víz alatti kamerarendszert is szeretett volna, de kifogásolta azt is, hogy nem volt öltöző a Komjádi-uszodában, így a medence partján kellett átöltöznie. Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke elismerte, hogy volt személyes konfliktus is közöttük, mivel szerették volna, ha Hosszú szerepel a 2017-es budapesti vébé promóciós filmjében, de az úszónő erre nemet mondott.


Kiss László (balra) hiába próbálta elérni Hosszút


Azóta a magyar szövetség többmilliós (2-től 12 millióig terjedő) karácsonyi bónuszt adott a legjobb versenyzőknek, így Hosszú Katinkának is, aki azóta külön öltözőt is kapott a Komjádiban. Kiss László szövetségi kapitány ugyanakkor hétfőn arról panaszkodott, hogy nem tud egyeztetni Hosszú Katinkával sem az úszó kéréseit illetően, például a következő időszakban esedékes edzőtáborozásokról sem, mert hetek óta hiába keresi telefonon, képtelen a versenyzőt elérni. Gyárfás Tamás pedig kedden azt mondta, hogy szeretné, hogy végre nyugodt, egészséges légkörben készüljenek az úszók, és szerinte értelmetlen, ami most zajlik.


Hosszú Katinka reagált ezekre a felvetésekre is:


Gyárfás Tamás december 28-án, hat nappal a sajtótájékoztatóm után küldött egy SMS-t, amit rajtam kívül egy bulvárlap újságírójának is elküldött.

Abban viszont igazat adok neki, hogy ennek az egésznek nincs értelme, de ha őszintén le akar velem ülni beszélni, akkor nem az újságokon keresztül kellene üzengetnie. Kiss László szövetségi kapitány pedig egyetlen egyszer, január 4-én, hétfőn, egy órával azelőtt csörgetett meg, hogy az MTI-ben elkészült volna vele az interjú. Sokan mondták, hogy ne álljak ki másodszor is, mert öngyilkosságot követek el, én viszont bátran kiállok az igazamért.”


Gyárfás Tamás; TUSUP, Shane; Hosszú Katinka

Gyárfás, Hosszú és az úszónő edző-férje, Shane Tusup


Az úszó kiemelte, hogy a sajtóban ferdítések jelentek meg: „Én nem öltözőszekrényt kértem, hanem egy helyiséget, ahol elvégezhetem a regeneráló rutinomat. Nem kamerát kértem, ami felveszi az úszásomat és visszanézhetem, hanem egy mozgáselemző szoftvert. Ezek a próbálkozások is bizonyítják, hogy nem értjük egymást.” Hosszú Katinka leszögezte: imádja Magyarországot és továbbra is ezt az országot kívánja képviselni, nem fordult meg a fejében, hogy amerikai színekben versenyezzen.


A sajtótájékoztatón ott volt Kiss László szövetségi kapitány is, aki szeretett volna beszélni Hosszú Katinkával. Akkor az úszónő képviselőjétől azt a választ kapta, hogy a sajtótájékoztató után leülhetnek beszélni:Hosszú Katinka képviselője azonban néhány perccel később kiállt, és közölte, hogy a versenyző mégsem marad külön interjúkat adni és nem marad egyeztetni Kiss Lászlóval sem. A szövetségi kapitány kérdésünkre elmondta: természetesen ennek ellenére is keresni fogja az 2015-ben a világ legjobb úszónőjének választott Hosszút, hogy egyezzenek meg.


Kiss László a Hosszú-ügyről:


„Nincs más hátra, mint előre” – mondta végezetül Kiss László, majd elsétált.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!