Heteken át a fejemben maradhat a félelem

Fotó: Red Bull / Somay Márk

-

Gyarmati Panka januárban minden idők legeredményesebb magyar havas sportolója lett, miután megnyerte élete első világkupa-futamát. Már szinte mindene kificamodott, meghúzódott vagy elszakadt, ezért már 23 évesen sem idegenkedik teljesen a visszavonulásáról. Egyelőre persze nem erre koncentrál: a héten az eddigi legfontosabb versenyén áll rajthoz.


Gyarmati Panka első magyarként nyert világkupa-futamot havas sportágban: a snowboard őshazájában, az Egyesült Államokban állhatott a dobogó tetejére január végén. Nevét olyannyira megtanulták a sportágban, hogy két hétre rá meghívták a snowboard egyik legfontosabb versenyére, a hétfőn kezdődő Burton US Openre.

Ezt a meghívót hosszú, áldozatokkal, tanulással, esésekkel és sérülésekkel teli évekkel érdemelte ki.


Unfortunately my korean trip didn't go the way I wanted,I couldn't compete because of backpain. It's much better now,but...

Közzétette: Gyarmati Panka – 2016. február 21.

„Nagyon fiatalon, a Kékesen kezdtem ugrálni, ismerkedni a deszkával, de nem volt sok időm: egy hétre rá már indultam az első versenyemen” – idézte fel a kezdeteket Gyarmati a VS-nek. Rögtön az első versenyén különdíjat kapott, majd a következő egy-két évben pár idősebb, tapasztaltabb srác segített neki a fejlődésben. Előbb a junioroknál, majd a felnőtteknél is legyőzhetetlennek bizonyult, többszörös magyar bajnok és kupagyőztes lett.

„Nagyjából mindent megnyertem, több kihívást szerettem volna, ezért a szüleim segítségével és beleegyezésével Ausztriába költöztem, ahol olyan suliba jártam, amely ösztönözte a tanulás mellett sportolni vágyókat.”


slopestyle/big air

A slopestyle a szabadstílusú hódeszkások azon szakága, amelyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket – szaltókat, forgásokat és csúszásokat – a versenyzők. A pálya körülbelül ezer méter hosszú. A sportolókat összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. A szám 2014 óta szerepel az olimpia műsorán.


Gyarmati a big air kategóriában is versenyez, amelyben egyetlen hatalmas ugrató van. Itt az ugrás nehézsége és szépsége is számít, a fődíjért általában elvárnak egy speciális trükköt a versenyzőtől. Ez a szakág a tervek szerint 2018-ban, a dél-koreai Pjongcsangban szerepel majd először olimpiai programban.

Tizenhat évesen egyedül, német nyelvtudás nélkül vágott neki Ausztriának. A lányok közül csak ő snowboardozott, ezért a fiúk – a lányokkal ellentétben – hamar befogadták. Szerzett is pár barátot, de most, 23 évesen is az otthon maradt családtagok és barátok jelentik számára a támaszt.

„Nagyon hiányzik Magyarország, mert sehol nem találtam igazán az otthonom. Sokan csak azt látják, hogy milyen szép helyekre utazom, de a nehézségeket nem fogják fel: muszáj edzeni, versenyezni, tíz órákat repülni akkor is, ha nincs kedved hozzá. Járom a világot, de nem látok belőle túl sokat, hiszen nem szórakozni, várost nézni megyek, a hegyek pedig pont olyanok Koreában, mint Ausztráliában vagy Új-Zélandon.”

De mit mutat meg a világnak Gyarmati? A snowboard, azon belül is a specialitása, a slopestyle nagyon látványos, laikusként is élvezhető, viszont egy pillanatnyi kihagyás könnyen csúnya bukásokhoz vezethet: „egy-egy nagyobb ugrató előtt félek, de muszáj leküzdenem. Az adrenalin vezérel, felszabadító érzés, amikor legyőzöm a félelmem, és sikerül az, amit elterveztem.”Kicsit összerezzenünk, amikor felsorolja, melyik testrésze, csontja, szalagja sérült már. Nagyjából nincs olyan felület rajta, amit ne ért volna legalább egyszer nagyobb ütés, mégsem a sérülések, inkább az esések zavarják.

„Volt, hogy butaság miatt estem el, ez a jobbik eset, mert akkor nem a mozgás problémás, hanem az adott helyzetben nem figyeltem oda. Viszont amikor egy betanult trükk során esem, akkor visszamegyek, és addig csinálom, amíg nem sikerül. Szerintem csak így lehet, mert ha nem győzöm le a félelmem, az esés sokáig, heteken át a fejemben maradhat. Néznek is nagyot egy-egy nagyobb bukás után, hogy felállok, visszamegyek a rajthoz, és nekimegyek újra. Nem értik, de ez az én filozófiám, szerintem csak így érdemes.”Gyarmati nem szeret „hullámvasutazni”, inkább folyamatosan a dobogó közelében, az élmezőnyben lenne, akkor is, ha ez konstans negyedik, ötödik, hatodik helyet jelent. „A kiegyensúlyozottság a kulcs. Sokkal fontosabb, hogy egy jó trükk ezerből ezerszer biztos legyen, mint az, hogy versenyről versenyre új, sokkalta nehezebb trükkökkel járjak, és egyik héten első, következő héten utolsó legyek.”

Ettől még elkerülhetetlen új trükkökön agyalni, noha „ezen a szinten már nem igazán tudsz újat mutatni, de természetesen muszáj megpróbálni, hiszen ha te nem, akkor az ellenfeleid mindenképpen próbálkozni fognak, és elrohan melletted a mezőny.”


Inkább a konstans negyedik-hatodik hely


Ahol az olimpia másodlagos

Gyarmati így, a félelmeit legyőzve és egyenletesen fejlődve jutott el a Mammoth Mountainre, a nyertes világkupa-futamra. „Egyelőre még nem vagyok magamnál” – mondta kevéssel a győzelme után.

Mondhatni, az a siker áttörést hozott, elvégre meghívták a Burton US Openre, ahová a világranglista legjobb tíz helyezettje automatikusan, hat további versenyző pedig meghívásos alapon kerül – a 23 éves magyar lány az utóbbi hat egyike. Újabb egy hétre rá pedig a szintén igen rangos Suzuki Nine Queens versenyre hívták meg.„Nagyobb sikernek tartom a győzelmet, mint a meghívásokat, mert a győzelem, az aranyérem már megvan, a US Openen még nem teljesítettem. A US Open a sportág egyik legnagyobb versenye, talán csak az X Games rangosabb egy picivel. Izgulok is nagyon, most Koreában nem is indultam, nem akartam kockáztatni, százszázalékos szeretnék lenni.”

Ezek szerint az X Games az olimpiánál is rangosabb? „Tudom, tudom, Magyarország az olimpia lázában ég, nagy nyomás alatt is voltam Szocsi előtt. Azt viszont látni kell, hogy minden snowboardos álma az X Games, a sportág legrangosabb eseménye. Olimpián huszonnégyen (Gyarmati huszonötödik volt Szocsi előtt, csak pár ponttal csúszott le a kvótáról), az X Gamesen viszont csak nyolcan versenyeznek. Előbbire vannak kvótaszabályok, utóbbira csak és kizárólag a legjobb nyolc versenyző kap meghívást. Nagy álmom, hogy egyszer részt vehessek egy állomáson.”


Gyarmati Panka,


„Egyedülállóan higgadt, nyugodt, precíz versenyző – sorolja Gyarmati erényeit Pintér László, az Eurosport kommentátora, a hazai szövetség kommunikációs vezetője. – Láthattuk, benne van a nagy eredmény, de hangsúlyoznom kell: nincs és nem is lehet elvárás felé a US Openen, magában már a meghívó is történelmi, sőt ez a verseny a snowboard legfontosabb versenyének, az X Games előszobájaként funkcionál. A szülei nagy áldozatot hoztak azzal, hogy Ausztriában taníttatták, az a legjobb út afelé, hogy valakiből profi váljon. Panka eredményei igazolják a döntést, de úgy gondolom, korántsem láttunk még mindent.”

Gyarmatiból ugyanakkor már 23 éves korára is rengeteget kivett ez a sport, sokszor volt már sérült, és ha nagyon óvatosan is, de foglalkozott már a visszavonulással. „Az X Games a csúcs, ha egyszer meghívást kapnék, nem is tudom – töprengett el. – Biztosan nem fogok harmincéves koromig versenyezni, szeretnék hazamenni, Magyarországon tanulni, dolgozni. Szeretnék végre egy helyben lenni, szeretnék egyszer családot alapítani.”


Gyarmati Panka

Született: 1993. január 6., Eger
Alapállás: Regular (bal láb elöl)
Szakág: slopestyle/big air
Kategória: felnőtt
Klub: Ride3231 SE, Gyöngyös

Fontosabb eredményei:
FIS világkupa-győztes (2016. január, Mammoth Mountain, US Grand Prix)
FIS világbajnoki hatodik helyezett (2015, Kreischberg)
FIS junior világbajnok (2011), összetett Európa-bajnok (2011)

A nemzetközi szövetség január végén megválasztotta a hét legjobb női hódeszkásának.

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!