Hat döntős hajónak drukkolhatunk vasárnap a kajak-kenu Eb-n

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

HÁTTÉR

Két magyar hajó szerepelhet a vasárnap délben kezdődő 200 méteres döntőkben a csehországi Racicében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.


A Balaska Márk–Birkás Balázs kajakos duó szombaton délután, az elő- és középfutam teljesítése után került be a fináléba úgy, hogy előbb ötödikként, majd harmadikként ért célba. A délelőtt Takács Kincsővel 500 méteren ezüstérmes Lakatos Zsanettnek (képünkön) ugyanakkor ezúttal sem kellett vízre szállnia az előcsatározások során, mivel számában, C-1-ben heten neveztek, így csak döntőt rendeznek.

A többi 200-as egység közül Hérics Dávid és Lucz Dóra (mindkettő K-1), valamint Fekete Ádám (C-1) a B döntőben szerepelhet a zárónapon, míg Fekete és Viola Viktor duója, illetve a Hagymási Réka–Hagymási Anita-kettős (K-2) a középfutam után búcsúzott.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) döntése értelmében Magyarország jobbára fiatal, U23-as versenyzőkből álló csapattal vesz részt az Eb-n, mert idén a júniusi, bakui Európa-játékok, valamint az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz a fő verseny a sportág szereplői számára. Mások ugyanakkor, így például a németek, a házigazda csehek, a lengyelek, a oroszok vagy a románok erős gárdával érkeztek Racicébe.

A magyar válogatott szombaton felemás napot zárt: ugyan összejött egy ezüst a női kenusoknak, Csipes Tamara és Dombvári Bence kokainbotránya beárnyékolta az Eb-döntők első napját. Utóbbiról legutóbb itt írtunk.

A vasárnap délelőtti finálék során magyar részről négy 500-as hajó lesz még érdekelt.


Vasárnap:

  • 500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 9.05
  • 200 m-es döntők 12.05
  • 5000 m-es döntők 14.37