Gyurtát hat év után letaszították a trónról

Fotó: MTI

-

Gyurta Dániel 2009 óta uralta a 200 mellet, ezúttal azonban csak bronzérmes lett a kazanyi úszó-világbajnokságon. Hosszú Katinka megdöntötte Egerszegi Krisztina 24 éve fennálló országos csúcsát 200 háton, Cseh László 100 pillangón is a legjobb idővel döntős.


„Ezek az idők maximum a bevonulási sorrendet határozzák meg a döntőben” – mondta a középdöntőt követően Gyurta Dániel, aki a harmadikként jutott be a fináléba 200 mellen. „Beszélni fogok az edzőimmel, a testvéremmel, feltérképezzük, hogy kiben mennyi lehet még, és kiszámoljuk az optimális taktikát. Bennem még maradt, az biztos, a döntőben kiderül, hogy a többiek mennyit tudnak még. Vagyunk öten, akik képesek lehetünk 2:07-es időre, hogy közöttünk mi lesz a sorrend, azt senki sem tudja megmondani" – így próbált meg előre tekinteni Gyurta a péntek esti döntőre.


Figyeltek a hajrájára

Gyurta szokatlanul erősen kezdett a döntőben, az első 50 után így is a negyedikként fordult, majd 100 méternél ugyanezen a helyen állt. A félelmetes tempót bizonyítja, hogy ekkor négyen is világcsúcsrészidőn belül fordultak. Az utolsó 50 méternek már harmadikként vágott neki a címvédő magyar úszó, ám ezúttal nem jött az a hajrá, amit megszoktunk tőle. A német Koch és az amerikai Cordes is megelőzte, így harmadikként zárt. A célba érkezés után azonnal gratulált legyőzőinek. Gyurta 200 mellen 2009-ben lett először világbajnok, azóta minden világversenyt (olimpia, világ- és Európa-bajnokság) megnyert, most először verték meg. Az ausztrál Grant Hackett és az amerikai Ryan Lochte után Gyurta a harmadik úszó lehetett volna, aki egymás után négy világbajnoki címet nyer ugyanabban a számban.


Ezúttal nem jött a Gyurta-hajrá


„Boldog vagyok, mert ma ez volt a maximum tőlem” – mondta Gyurta az M4-nek közvetlenül a futam után. „Ez egy nagyon kemény taktikai csata volt, mert hatan is esélyesek voltunk a dobogóra. Utólag visszagondolva, az első 100 túl erős volt, az utolsó 50 méterre elfogyott az az erő, ami az elmúlt években megvolt. Nagyon kemények voltak az ellenfeleim. Úgy tekintek erre a 200 méteres vereségre, hogy nagyon jókor jött, hiszen jövőre olimpia van. 2007 óta minden világversenyen döntős vagyok, a legrosszabb helyezésem egy hatodik hely volt, úgy érzem, hogy ez a sorozat mély nyomot hagyott bennem, és fárasztó is volt. Összességében ott vagyok a világ három legjobb mellúszója között, ennek nagyon örülök. Hajrá, előre Rióra!”


Hosszú megdöntötte Egerszegi csúcsát

A 200 vegyesen világcsúccsal győztes Hosszú Katinka a legjobb idővel kvalifikálta magát a péntek délutáni középdöntőbe 200 háton, amelyen nem titkolt célja volt, hogy megdöntse Kazanyban Egerszegi Krisztina 24 éve fennálló, 2 perc 6,62 másodperces országos csúcsát.

Nem kellett azonban a fináléig várni arra, hogy átadja a múltnak a nagy előd szakállas rekordját, Hosszú toronymagasan a legjobb idővel, 2 perc 6,18 másodperccel jutott a döntőbe. Egerszegi rekordja a legrégebb óta fennálló országos csúcs volt.


Hosszú tudja, hogy nem lehet összehasonlítani a két korszakot


„Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy megdöntöttem ezt a csúcsot” – nyilatkozott Hosszú Katinka az M4-nek. A világbajnok úszó ugyanakkor rendkívül korrekten úgy folytatta, hogy Egerszegi még másmilyen dresszben, más rajtkőről indulva érte el azt az időt, így nem lehet összehasonlítani a két úszást. „Erős volt a tempó, de még jobb lesz holnap szerintem. Persze így sem volt egyszerű ez az úszás. A döntőben olimpiai és világbajnok rutinos úszók lesznek az ellenfeleim, csak reménykedni tudok, hogy bekerülök ebbe a körbe.”

A szám döntőjét szombaton 16 óra 47 perckor rendezik.


A 200 pillangón aranyérmes Cseh László 100 pillangón pénteken reggel a legjobb idővel jutott a délutáni középdöntőbe, őt is meglepte, hogy ilyen jót úszott, hiszen több mint fél másodpercet javított a két éve, Barcelonában felállított saját országos csúcsán.


Cseh a 200 után 100-on is esélyes


A középdöntőben a délelőtti rekordnál gyengébbet úszott, többek között azért is, mert futamában ismét övé volt a leggyengébb rajt. Az első 50 után csak negyedikként fordult, a második ötvenen azonban mindenkit megelőzött, összesítésben pedig az amerikai Tom Shieldsszel holtversenyben a legjobb idővel jutott a szombati fináléba. Barátja és talán legnagyobb ellenfele, a dél-afrikai Chad le Clos a harmadik idővel került a döntőbe, így egymás mellett úszhatnak szombaton 17.13-tól.