Gyárfás: Kiss László azt mondja, hogy ártatlan

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

Gyárfás Tamás állítása szerint eddig csak annyit tudott, hogy Kiss Lászlónak „volt valamilyen nőügye”, de a részleteket ő is csak most ismerte meg. Mint az úszóelnök az ATV-nek elmondta, Kiss tagadja, hogy elkövette volna a nemi erőszakot, az azóta már elhunyt áldozat pedig egy tekintélyes ember könnyen kapható lánya volt az úszókapitány szerint.


Az úszószövetség elnöke az Egyenes beszédben adott hosszabb interjút Kiss László 55 évvel ezelőtti nemierőszak-ügyéről, valamint arról, hogy miért állt ki egyhangúlag az szövetség elnöksége a szövetségi kapitány mellett.

Gyárfás azt mondta, korábban is tudott róla, hogy Kissnek régen – ahogy fogalmazott – „volt valami nőügye”, amiért börtönben is ült, de a részleteket ő is csak kedden ismerte meg. Az 1962-es jogerős ítélet szerint Kiss László két társával megerőszakolt egy fiatalt nőt. Kiss előbb lefogta az áldozat kezét és befogta a száját, majd amikor a nő teste már elernyedt, harmadikként ő is közösült vele.

A beszélgetésből kiderült, hogy a Zsuzsanna nevű áldozat már nem él, és bár Kiss a nyilvánosság előtt eddig még nem állt elő a maga verziójával – szerinte méltatlan lenne ennyi idő után magyarázkodni –, Gyárfáséknak azt mondta, hogy nem követte el a nemi erőszakot. Gyárfás szerint Kiss most éppen tanúkat gyűjt, hogy bizonyítsa az igazát.

Az úszóelnök Kiss Lászlótól úgy tudja, hogy Zsuzsanna egy tekintélyes ember lánya volt, „könnyen kapható”, és csak ő állította be úgy, hogy megerőszakolták. Gyárfás azonban erről nem akart többet mondani, szerinte ezt Kissnek kell megtennie.

Az viszont kiderült, a szövetségi kapitány kikérte az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének véleményét is arról, hogy egyáltalán jogszerűen hozták-e nyilvánosságra az ítéletével kapcsolatos részleteket.

Hogy szerdán miért erősítette meg pozíciójában Kiss Lászlót az elnökség, arról Gyárfás azt mondta: ’61-ben kitekerte volna a nyakát, és ha ő lett volna akkoriban az elnök, nem engedte volna, hogy szabadulása után edző lehessen, szerinte rosszul döntöttek (majd mondandójába kissé belezavarodva többször úgy fogalmazott, hogy Kiss nála nem lehetett volna nevelőtiszt egy apácazárdában). Ám ha annak idején a szakmában teret adtak neki, furcsa lenne, ha évtizedékkel később és megannyi fényes eredmény után ezt most megmásítanák, és megbüntetnék egy 55 évvel ezelőtti tettéért. Még akkor is, ha erkölcsi szempontból Gyárfás szerint jóvátehetetlen, amit Kiss László elkövetett.