Gerrard: Inkább tanultam volna ahelyett, hogy az Office-t néztem

Fotó: Getty Images / Ian Walton

-

A liverpooli legenda edzőként térne vissza az Anfield Roadra. Ostorozza az angol szövetséget, de önmagát sem kíméli, ha a múltról van szó.


A 114-szeres korábbi angol válogatott futballista, a jelenleg az észak-amerikai profi ligában (MLS) szereplő Los Angeles Galaxyban focizó Steven Gerrard egy év múlva korábbi csapata, a Liverpool edzői stábjában képzeli el magát, mondta a The Daily Telegraph-nak adott interjúban.Úgy tűnik, hogy a Los Angeles Galaxy lesz az utolsó klubja


Erről már beszélgetett is Jürgen Klopp-pal, amikor az amerikai idény befejezte után a német tréner edzéseit látogatta. Mint elmondta, már korábban is rajongott Kloppért, és az együtt töltött idő csak megerősítette benne az érzést. Ahogy azt is, hogy már jóval korábban el kellett volna kezdenie a felkészülést az edzői pályára.
„Sajnálom, hogy nem kezdtem el már 21-22 évesen az edzői tanulmányokat.


Inkább a szállodában unatkoztam a válogatott meccsek idején, és az Office-t meg a Maffiózókat bámultam ahelyett, hogy megcsináltam volna az alapfokú edzői képzést.

Ha így teszek, akkor ma már a pro licence-ért hajthatnék.”

Jó példa lehet erre a Manchester United korábbi ugyancsak válogatott védője, Gary Neville, aki ma a Valencia vezetőedzőjeként éppen a Real Madrid elleni rangadóra készül.
„Minden tiszteletem Gary Neville-é, aki ilyen gyorsan egy olyan nagy klubot irányíthat, mint a Valencia. Róla mindig is tudtam, hogy egy felnőttcsapat élén lesz a helye, ha majd visszavonul az aktív játéktól. Le a kalappal előtte, bátor döntést hozott, és biztos, hogy rengeteg tapasztalatot fog szerezni.”


Gary Neville (b.) és öccse, Phil ma a Valenciát irányítja


Amit akár otthon is megtehetne, de – legalábbis Gerrard szerint – az angol szövetség (FA) nem ad elég lehetőséget a korábbi klasszisoknak, elkótyavetyéli az angol futball jövőjét jelentő generációt.
„Visszautasíthatatlan ajánlatokat kellene tenniük. Ha van egy játékos 100 válogatottsággal és 700 klubmérkőzéssel a háta mögött, hogy engedheti meg magának akár az FA, akár az adott klub, hogy ne kösse magához az ilyen focistákat? Rengeteget adhatnának.”

Gerrard azért üdítő kivételeket is említ, például a Manchester Unitedet, ahol Ryan Giggs lehet Louis van Gaal segédje (sőt, a holland érkezése és David Moyes távozása között négy mérkőzésen irányította is a csapatot), vagy éppen a Barcelonát, ahol a klub egykori játékosa, Pep Guardiola épített föl egy világverő csapatot. A korábbi liverpooli klasszis már kifejtette nézeteit az FA-nek, és még iránymutatást is adott.


114 válogatott meccs van a lábában


„Adják a fiatal játékosok kezébe az edzőképző csomagot. Amikor nincs más dolga egy fiatal focistának, mint edzésre járni, délután 1-től szabad, van ideje tanulni. Így, amikor vége a játékos-pályafutásának, nem a nulláról kell kezdenie felépítenie magát.”

Gerrard elmondta, konkrét ajánlatot egyelőre nem kapott a Liverpooltól, de érzi, hogy számítanak rá az Anfield Roadon. Tervei szerint 2016 végére az edzői képesítések nagy része már a kezében lesz. „A futball világában mindenki tudni fogja, hogy elérhető vagyok.”