Feröer-szigetek: a világrekorder melósok

-

Az UEFA egyik legkisebb tagszövetsége, amatőr bajnoksággal, profi lelkesedéssel, és egy nem hivatalos világrekorddal. Senkitől sem félnek, ők viszont egyre félelmetesebbek.


Habár a Dániához tartozó Feröer-szigeteknek már az 1930-as évektől fogva volt nemzeti válogatottja, a szövetség csak 1979-ben alakult meg, míg az első, UEFA és FIFA által is elismert mérkőzését csak 1988-ban játszotta a csapat (0-1 Izland ellen). A következő évben az első győzelem is összejött (1-0 Kanada ellen), majd 1990. szeptember 12-én a válogatott történelmet írt, amikor tétmérkőzésen 1-0-ra legyőzte Ausztriát. A szigeteken ma mintegy 5700 regisztrált futballista van.

A korszak legjellegzetesebb játékosa, a válogatott kapusa, Jens Martin Knudsen, aki az elmaradhatatlan bojtos sapkában igyekezett megóvni a góltól a feröeri kaput.


Jens Martin Knudsen a bojtos sapkával a fején lett része a feröeri foci történelmének


A válogatott ekkortól bekapcsolódott a nemzetközi foci vérkeringésébe, és, ha nem is ért el hangzatos eredményeket, azért selejtezőről selejtezőre egyre keményebb ellenféllé vált. Ezt először csak a hozzá hasonló kis csapatok (San Marion, Málta, Luxemburg) tapasztalták meg, de később hagyott pontot a szigeteken Skócia, és szenvedett otthon a döntetlenért Ciprus is, míg egy 2007-es selejtezőn az olaszoknak sikerült kikínlódniuk egy 2-1-es győzelmet. Ebben a sorozatban ugyan 4-43 volt a feröeriek gólkülönbsége (valamennyi találatuk Rógvi Jacobsen nevéhez fűződik), de ez senkinek sem szegte kedvét.


Egyre ritkábban jelent kellemes kirándulást, amikor torshavnba kell menni meccset játszani


A foci ugyanis csak másodállás a szigeteken, a 2-3 Dániában profiskodó “sztáron” kívül mindenki teljes állásban dolgozik, ami igaz a légiósokra is. Akik meglepően sokan vannak az élvonalban, 14 országból 25-en.

Van köztük magyar is, az NSÍ kapusa, a feröeri U21-es válogatott kapusedzője, Gángó András, aki kilenc éve él Feröeren. A Class FM Morning Show című műsorában mutatta be a Magyarország elleni mérkőzésre készülő válogatott tagjait.

“Valóban olyan szél van, hogy reggel arra kelek, hogy a buszmegálló a tengerben van. Fedett pályánk nincs.


Kint edzünk a szabadban, hadd essen, nem vagyunk cukorból.

Feröeren mindenki amatőr, 8-tól 5-ig dolgozik, és utána jön a 6-kor kezdődő edzésre.”

Pól Johannes Justinussen villanyszerelő, Fródi Benjaminsson pedig a börtönőri vizsgájára készülve volt kénytelen kihagyni a Románia elleni találkozót. (Hogy hol dolgozik, az nagy kérdés, mert Feröeren gyakorlatilag nincs bűnözés.) Ő azonban eltiltás miatt nem fog pályára lépni, ahogy az útépítő Hallur Hansson sem (és lesz egy harmadik hiányzó is, a tehetséges szélső, az FC Köbenhavn játékosa, Brandur Hallson). Kai Bartalsstovu ugyan Norvégiában játszik a harmadosztályban, de ettől még továbbra is dolgozik óvodapedagógusként, azaz óvóbácsiként.

„A válogatottban is pályára lépő csapattársaim közül Klaemint Olsen (az elmúlt három szezon feröeri gólkirálya) asztalos, házakat épít a szigeten, míg Arnie Frederiksberg (ő újonc a válogatottban) egy bankban dolgozik gyakornokként. Miután mindenki dolgozik, ezért, ha a fiúk a válogatotthoz jönnek, akkor szabadságot kell kivenniük, amit a szövetség az átlagos feröeri fizetésnek megfelelő napidíjjal honorál.”


Együtt örül a börtönőr, az asztalos és az óvóbácsi a Görögország elleni győzelemnek


Gángó András a feröeriek csatakiáltását is elárulta: mielőtt kimennek a fiúk a pályára, összekapaszkodva körbeállnak, és a csapatkapitány megkérdezni, hogy „Mit fogunk ma csinálni?” Mire a többiek kórusban rávágják: „Vinna, vinna, vinna!” Nyilvánvalóan győzni fognak.

A feröeri nemzeti csapat tart egy nem hivatalos világrekordot is: mióta létezik FIFA-világranglista (1980 óta, igaz, akkor még csak 150 nemzet szerepelt rajta), két válogatott között még soha nem volt akkora különbség a vesztes javára, mint a tavaly novemberi Görögország-Feröer-szigetek meccs résztvevői között. Az Athénban 1-0-ra nyerő feröeriek akkor 187.-ek voltak a ranglistán, míg a görögök a 18. helyen álltak. San Marino, Málta és Luxemburg mellett Görögország az egyetlen, amelyiket Feröer egy selejtezősorozatban oda-vissza elverte.


Csoda Feröeren


A Feröer-szigetek

Földrajz: A Dániához tartozó szigetcsoport félúton található Norvégia és Izland között az Atlanti-óceánon. 18 nagyobb szigetből áll, és mintegy 14 000 km2 kiterjedésű.

Lakosság és nyelv: A szigeteket kb. 48 700-an lakják, nyelvük az ónorvégból született feröeri nyelv.

Időjárás: Gyakorlatilag egyetlen évszak van, ami nagyjából 10 C fokos átlaghőmérsékletet, rendszerint viharos szelet, és évi 300 esős napot jelent. Júniusban viszont szinte állandóan világos van, a nap csak este 11 óra után megy le, és kicsivel hajnal 3 után már fel is bukkan a horizonton.

Szeretik a bálnákat: Sajnos leginkább leölni és elfogyasztani őket. Az éves grindadráp vadászat alkalmával mintegy 950 hosszúszárnyú bálnát szigonyoznak meg a derék feröeri vadászok.

Buli van! A szigeteken (hasonlóan Izlandhoz) pezsgő könnyűzenei élet folyik, hangulatos fesztiválokkal egész évben, mint a G! Fesitval nyáron, vagy a Hoyma Festival novemberben. Legendás Bryan Adams 2008-as feröeri fellépése, amikor a kanadai énekest 6 000 lelkes rajongó fogadta Torshavnban, ami bizony Feröer népességének 12,5 százaléka.

Kötött pulóver: A tévés sorozatok rajongóinak biztosan nem kell bemutatni a The Killing (Gyilkosság) című sorozatot, és Sarah Lund nyomozót. Aki folyton vidám mintás kötött pulóverben nyomoz súlyos bűntények ügyében. Nos, a pulóverek mintája feröeri ihletésű, ugyanis a ruhadarabok a szigeteken készülnek, két hölgy, azaz a Gudrun & Gudrun nevű vállalkozás jóvoltából.