Teljes összeomlással ért véget a kézi-Eb

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

A magyar válogatott utolsó középdöntős meccsén 22-14-re kikapott Svédországtól. Hitehagyottnak tűnt a csapat, alig vezettünk épkézláb akciót. Most már biztos, hogy nem lesz magyar kézilabdacsapat a riói olimpián.


Férfi kézilabda-Eb, középdöntő, utolsó forduló:
Magyarország–Svédország 14-22 (7-10)
gól: Bodó 5, Hornyák 3/2, Nagy L. 2, Ancsin 1, Gazdag 1, Iváncsik 1, Schuch 1, illetve L. Nilsson 5, Östlund 5, Jakobsson 3, Källman 2, Konradsson 2, Petersen 2/2, Ekberg 1, A. Nilsson 1, Stenmalm 1

Utolsó középdöntős mérkőzését is elveszítette a magyar férfi kézilabda-válogatott a lengyelországi Európa-bajnokságon, miután 22-14-re kikapott Svédországtól. Pedig a mérkőzésnek még volt tétje is, hiszen, ha nyertünk volna, akkor még maradt volna esélyünk elérni az olimpiai kvalifikációs tornát. Azonban a csapat ezúttal (is) a rosszabbik arcát mutatta, azt, amit a dánok és a németek ellen is láthattunk.

A pocsék első félidőt egy még annál is rosszabb második követte. A védekezésünk olyan volt, amilyen, a 22 kapott gól egyáltalán nem rossz, de a 14 lőtt nagyon-nagyon kevés. Nem bírtunk a svédek mozgékony falával, nem tudtuk, és nagyon nem is mertük támadni a falat. Egyedül Bodó Richárd dicsérhető, aki a góljaink harmadát magára vállalata. Újra hibáztunk hetest, és félelmetesen rossz arányban használtuk ki az emberelőnyös helyzeteinket – ez az egész tornára igaz volt.

„Nincs más ember a Földön, aki most annyira szégyelli magát, mint én. El sem tudom képzelni, hogyan fogunk élni egy ilyen szégyen után – mondta Talant Dujsebajev, a válogatott szövetségi kapitány a mérkőzés után. – Ha olyanok lennénk, mint a japánok, akkor most harakirit kellene elkövetnünk, és én lennék az első benne. Szégyen egy ilyen fiatal, 19-21 évesekből álló svéd csapatól így kikapni. Ez egy válasz arra, hogy a fiatal, tapasztalat nélküli játékosokkal is lehet eredményes egy csapat.”

„Az agresszív védelem ellen nem tudtunk úgy játszani, mint a spanyolok hatosfalas védelme ellen – mondta a csapatkapitány, Nagy László. – Sok fiatallal álltunk neki, sokaknak ez volt az első világversenye, ezért benne volt ez az eredmény.”


Néztük, ahogy elhúznak mellettünk a svédek


1-10. perc

Ideges lövöldözéssel kezdődött a mérkőzés, az egyik oldalon Östlund, a másikon Jamali vállalkozott először, a kapusok közül pedig Mikler Rolandé volt az első védés egy szélről leadott kísérlet után.Támadásban egyelőre pihentettük Nagy Lászlót, Ancsin Gábor játszott jobb átlövőben.

Az első gólt mi lőttük, de Nagy Kornél hiába ment a kapuig, és lőtte be, a játékvezetők valamiért a gól helyett inkább hetest adtak, amit ezúttal Iváncsik Gergő hagyott ki. Szerencsére a kipattanót Such Timuzsin szerezte meg, és lőtte be, így a negyedik perc végén végre megszületett az első gól, amire gyorsan válaszoltak a svédek, majd a vezetést is átvették. Hornyák egyenlített ki, Mikler pedig majdnem megfogott egy hetest, Jamali pedig majdnem lőtt egy hatalmas gólt. Kicsit sok volt ekkor a majdnem... A 10. perc végén maradt a 3-2-es svéd vezetés.


Nagy László ezúttal nem tudott igazi vezér lenni


11-20. perc

A számunkra fontos fehérorosz–macedón meccsen előbbiek vezetnek tíz perc után 5-3-ra. Legalább egy jó hír, ha már mi is mínusz kettőben vagyunk. Közben pályán Nagy László, de ezúttal nem hozta magával a spanyolok elleni 9/9-es lövési mutatóját, az első bombáját mindjárt megfogta a svédek veterán kapusa, Mattias Andersson. Tizenhárom perc után még mindig csak két lőtt gólnál tartunk. A svédek meg ötnél, Kallman.


A félidő felénél cserél Dujsebajev mester, érkezik beállóba Zubai Szabolcs, irányítóba pedig Faluvégi Rudolf. A svédek idegesítően aktív 5+1-es védekezésére embertelenül hosszú időn végre Bodó Richárd talál orvosságot A 18. percben Tobias Karlssont állítják ki Faluvégiről – nagyon, nagyon ki kellene használnunk ezt az emberelőnyt. De Faluvégi gólját nem adják meg a román játékvezetők.1-0-ra sikerül megnyernünk, miután Hornyák betalál a jobb szélről.


Faluvégi Rudolfnak még sok tanulnivalója van az irányító szakmáról


21-30. perc

Faluvégi harcolt ki hetest, Hornyák lőtte be. (Macedónia tíz perccel a félidő vége előtt 10-9-re vezet). Mikler véd két hatalmasat egymás után, de hiába, ha már a saját térfelünkön elveszítjük a labdát. Nem tudunk elmozdulni a mínusz 2-3 gólos hátrányból. Próbálkoznak pedig a fiúk becsülettel, de most nincs meg a tegnapi lendület és bátorság. Rendben, Bodóban néha felvillan valami. Négy perc van a félidőből. Nehezen találni a szavakat arra, milyen gólokat kapunk. Hornyák pedig ezúttal nem veri át Anderssont, Kallmanhoz hasonlóan pedig a másik „magyaros” svéd, Andreas Nilsson is lő egy gólt.


Nem jó szívvel írjuk le, de Bodó harmadik gólja ellenére is reménytelennek tűnik a helyzetünk. Pedig a fehéroroszok mindent megtesznek értünk, ők 14-13-ra vezetnek félidőben a macedónok ellen.


Bodó Richárd a magyar csapat legeredményesebb játékosa volt


31-40. perc

A második játékrészt újfent Nagy nélkül kezdjük támadásban. Megint Jamailié az első lövés, megint nincs belőle gól. A 19 éves Lukas Nilsson viszont betalál. Körülményesen, kiszámíthatóan támadunk, Andersson könnyűszerrel szedi össze a svéd sánc mögül érkező gyenge lövéseinket. Lukas Nilsson tart lövő bemutatót. Bánhidi végre lő egy gólt, de gyorsan visszaáll az ötgólos különbség. Svéd hetes: Petersen belövi. Magyar időkérés. (A fehéroroszok 18-14-re vezetnek.)


Jó lenne legalább egy kis életjelet mutatni, máskülönben ennek a meccsnek is csúnya vége lesz. Karlsson kapja meg a második kétpercesét. Jamalinál látnak belemenést, elveszik a labdát. A svédek megint végiglabdázzák a hátrányukat a mi kapunk előtt, és még egy gólt is lőnek, ezt az emberelőnyt is elbuktuk. Ekberg gólját már Bartucz kapta, aki aztán védett egyet.


Néha megállítottuk a svédeket, de ez volt a ritkább eset


41-50. perc

Egyetlen gólt lőttünk eddig a második félidőben. Nagy László végre betalált, a hangszórókból pedig felüvöltött az „Azok a boldog szép napok” című sláger. Nagy László lő újabb gólt. Bodó kap két percet, mert megfogta Lukas Nilssont, a svédek pedig öt másodperc alatt gólt lőnek előnyben. Faluvégiről állítják ki Jakobsont, joggal skandálják a magyar nézők, hogy „mi vagyunk a legnagyobbak”. Tényleg ők a legnagyobbak.


Most mi játszunk előnyben, és Iváncsik Gergő lő egy gólt.


Kézilabda, magyar szurkolók

A magyar szurkolók végre szeretnének győzelemnek örülni a wroclawi csarnokban


51-60. perc

A fehéroroszok háromgólos előnnyel kezdik az utolsó tíz percet, mi viszont mínusz nyolcban vagyunk, a 34 százalékos lövési hatékonyságunk fájdalmasan sovány. Gazdag egy kihagyott hetessel viszi még lejjebb a mércét. A svédek most már könnyű szívvel gyűjtik a kiállításokat. Bodó duplája teszi egy fokkal kevésbé kínossá a meccset. Éppen elég, hogy újra gólt kapunk előnyben, amikor 4 perc van hátra. Az öt lövést hárító, 50 százalékkal védő Bartucz csak dicsérni lehet, Gazdag pedig lő egy gólt a szélről. Az utolsó támadásunk az egész Eb-szereplés tökéletes lenyomata volt – lövésig sem jutottunk.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!