Fenekestül felfordult a tenisz úrias világa

Fotó: Getty Images / Shaun Botterill

-

Nick Kyrgios a hét elején robbantotta ki a „megdöngető-gate”-et, a profi tenisz jobbára steril világa azóta fenekestül felfordult. A fiatal ausztrál játékos honfitársa sem léphet már pályára nyugodtan, Novak Djokovic pedig fűszagot érez a meccsein.


Kezdjük Djokoviccsal, mert az a szimplább történet: a világelső Montrealban, a Jeremy Chardy elleni meccsén arra panaszkodott a vezetőbírónak, hogy cannabisszagot érez.

„Valaki füvet szív, érzem a szagát, és kezdek szédülni” – panaszkodott Djokovic az első szett megnyerése után. Később 6:4, 6:4-re behúzta a meccset, majd úgy nyilatkozott: „El sem tudjátok képzelni, mennyire rossz volt. Akárki is tette, remélem, nem jön vissza holnap. Biztos valahol a hetedik mennyországban van.”

Djokovic már pénteken, a Janko Tipsarevic oldalán vívott páros meccsén is érezte a fű szagát. „Valaki nagyon élvezi az életet a teniszpályák mellett” – jegyezte meg a szerb klasszis, aki a döntőben Andy Murray-vel találkozik majd.


Egy Garros-döntőről sem beszélnek ennyit

Ugyanezen a tornán, a hét elején Nick Kyrgios borította ki az ellenfelét és a komplett teniszvilágot, mikor meccs közben odaszólt az ellenfelének, Stan Wawrinkának, hogy „Kokkinakis megdöngette ám a barátnődet”. Wawrinka – aki ráadásul sérült is volt –, feladta a meccset, majd az öltözőben csaknem összeverekedett Kyrgiosszal.

Az ügy hullámai azóta sem csillapodnak. Wawrinka a meccs után kijelentette, hogy „a legnagyobb ellenségemnek sem mondanék ilyesmit”, de Kyrgios öccse, Christos szerint olyasmiket is mondott Wawrinka, ami kimeríti a becsületsértés fogalmát. „Tudom, mert tanultam jogot. Örüljön, hogy nem pereljük be” – jelentette ki harciasan, majd a nyomaték kedvéért még odaszúrta: „Szerencséd, te szarházi, hogy nem voltam az öltözőben, akkor néhány tornát biztos ki kellene hagynod!”

Kyrgios a hírhedt mondaton kívül még azt is az orra alá dünnyögte a meccsen, hogy „ez meg egy 18 évest kefélget”, utalva Donna Vekicre, a horvát teniszezőre, akivel Kokkinakis párost játszott, sőt – legalábbis Kyrgios szerint.


Nick Kyrgios egyik jellemző mozdulata


Christos Kyrgios pedig, hogy még tovább hergeljen mindenkit, egy élő rádióadásban kijelentette: „Donna bírja Kokkot”, ami angolul különösen pikáns, kb. annyit tesz, Donna bírja a farkat. A férfi teniszezők szervezete, az ATP a maximális, 10 ezer dolláros büntetést rótta ki Nick Kyrgiosra – plusz 2500 dollárra büntette, mert egy labdaszedőt is sértegetett ugyanazon a meccsen –, és fontolgatja az eltiltását is.

Kyrgios közvetlenül a meccs után még azt állította, Wawrinka sértésére reagált, de később azt mondta, a pillanat hevében szólt be, de megbánta, és elnézést kér. A következő fordulóban, a John Isner elleni meccse előtt kifütyülte a közönség, majd el is vesztette a találkozót.


És akkor előbújt Kokkinakis

A legszebb az egészben, hogy Thanasi Kokkinakis és Donna Vekic ott sem volt. A fiatal ausztrál játékos, aki Kyrgios csapattársa a Davis-kupa-együttesben, viszont pályára lépett Cincinnatiben. Ez volt az első meccse Kyrgios beszólása óta. Az ellenfele, Ryan Harrison tettlegességgel fenyegette, végül pedig a rendezőknek kellett szétválasztaniuk őket.

„Vigyáznod kellene ezekre a gyerekekre, különben bajuk esik” – vetette oda Harrison a meccs végén a vezetőbírónak, mire Kokkinakis azzal védekezett: „Semmi rosszat nem tettem, ő volt velem tiszteletlen.”

Úgy tűnik, ezúttal a 19 éves ausztrálnak van igaza. Harrison már a meccs elején rátámadt az ellenfelére, utalva a Kyrgios–Wawrinka-afférra: „Ha engem is bele akar keverni, én eltemetem. Wawrinkának helyre kellett volna tennie Kyrgiost, és nekem helyre kellene tennem ezt a kölyköt.”


Kokkinakisszal jól kitolt Kyrgios


Harrisont figyelmeztették, miközben Kokkinakis védekezett: „Ne cseszegess engem, tesó, tényleg ne, ez nem cool.” Ha esetleg valakit az eredmény is érdekelne: Kokkinakis 7:5, 3:6, 7:6 (2) arányban nyert.


Mi jön most?

Ha a két fiatal ausztrált ilyen aura veszi körül, akkor várhatóan nehezen csillapodnak majd a kedélyek. Kokkinakisnak vétlenül sem könnyű most pályára lépnie, Kyrgios viszont egyenesen időzített bombának tűnik.

Wally Masur, az ausztrál Davis-kupa-csapat kapitánya nem tette ki Kyrgiost a keretből, de kijelentette, hogy „a nőgyűlöletnek és ennek a viselkedésnek nincs helye a társadalomban. Azon szerencséseknek, akik az országunkat képviselhetik, a legmagasabb szakmai és etikai normáknak kell megfelelniük.”

Ausztrália legközelebb a Dk elődöntőjében lép pályára Nagy-Britannia ellen. Kyrgios viszont Richard Gasque-vel találkozik legközelebb, akivel nyáron Wimbledonban meccselt. Kyrgiost ott is kifütyülték, mert az első szett egyik játékában egyszerűen nem volt hajlandó fogadni Gasquet adogatásait. Nehéz lesz így megfelelni a legmagasabb szakmai és etikai normáknak.


Botrányhősök

A Kyrgios-ügy után összegyűjtöttük a sportvilág leggyűlöltebb figuráit. Van köztük brutális focista, diktátorral barátkozó egykori kosaras és önimádó, nagyképű bokszoló is.