Fejkendője miatt nem akarták beengedni az SXSW-re a világbajnok vívót

Fotó: Getty Images / Sean M. Haffey

-

A világ leghíresebb zenei showcase fesztiválján nem voltak hajlandóak Ibtihaj Muhammadot lefényképezni, hogy megkaphassa belépőkártyáját.


Kellemetlen meglepetés érte Ibtihaj Muhammadot, az amerikai női kard-válogatott világbajnok vívóját, amikor megpróbálta felvenni belépőkártyáját az austini SXSW fesztiválon.

A biztonsági személyzet ugyanis nem volt hajlandó lefényképezni a muszlim vallásának előírásai szerint hidzsábot (a hajat eltakaró, de az arcot szabadon hagyó kendő) viselő sportolót.„Felszólítottak, hogy vegyem le a hidzsábot, hogy megkaphassam a regisztrációs kártyámat az SXSW-re” – írta ki a Twitterre a sportoló szombaton délután.

„Amikor elmagyaráztam, hogy vallási okból viselem, továbbra is ragaszkodott hozzá, hogy vegyem le.”

A probléma aztán megoldódott, a fotó elkészült a hidzsábot viselő Muhammadról, viszont sem a nevét, sem a titulusát nem sikerült eltalálni.

„Végül egy rossz azonosítót kaptam. A nevem mostantól Tamir, és a Time Warnernek dolgozom.”A fesztivál szervezői ezt követően elnézést kértek a riói olimpiára készülő sportolótól.

„Az SXSW szabályai között nincs olyan, ami aláírná a fejkendő levételét a fénykép elkészítéséhez. Csak egy önkéntesünk tapintatlanságáról volt szó, aki már nem tagja a stábnak. Nagyon sajnáljuk a történteket, és ezúton is elnézést kérünk Ibtihajtól” – állt az SXSW által kiadott későbbi közleményben.

Ibtihaj Muhammad New Jerseyben született, muszlim családban nőtt fel. A középiskolában kezdett vívni, előbb párbajtőröző volt, majd kardra váltott. A Duke Egyetemen már háromszor került be az ország legjobbjainak egyetemi csapatába (All-American), 2005-ben ifjúsági olimpiát nyert, majd ő lett az első muszlim nő, aki felnőtt amerikai válogatott lett. Négy csapatban szerzett bronzérem után a 2014-es kazanyi világbajnokságon aranyérmes lett az amerikai csapattal.

Az austini (Texas állam) South by Southwest fesztivál 1987-es indulása óta mára a világ legnagyobb könnyűzenei könnyűzenei showcase fesztiválja lett, ahol a városban száznál is több helyén tíz nap alatt a világ minden tájáról érkező előadók és zenekarok mutathatják meg magukat a közönségnek, a menedzsereknek és a producereknek. Az esemény része egy filmfesztivál is.

Az idei SXSW első sztárja Barack Obama amerikai elnök volt, de fellép még a The Strokes, Sia, a Bloc Party és Iggy Pop is tiszteletét teszi.