Fantomszavazat tett be a várva várt elnökválasztásnak Messi hazájában

Fotó: Getty Images / John Moore

-

Pedig nagyon készültek rá, hogy 36 év után először igazi szavazással válasszák meg a futballszövetség elnökét. És ez lett a vége.


Az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) történelmi elnökválasztásra készült: 1979 óta első ízben választották volna meg a testület vezetőjét demokratikus módon, a választott küldöttek titkos szavazásával.

Az AFA elnöki székéért a most is hivatalban lévő vezető, Luis Segura és kihívója, a televíziós műsorvezető, Marcello Tinelli szállt harcba, rájuk szavazhatott a voksolásra jogosult 75 küldött. Mindenki tette is a dolgát, a jelöltek kampányoltak, a küldöttek szavaztak, az illetékes bizottság pedig számolta a voksokat. A végeredmény azonban minden várakozást felülmúlt: többszöri számlálás után is 38-38 lett a végeredmény, azaz egy fantomszavazat került a rendszerbe, amelyről nem sikerült kideríteni, hogy honnan származik. Az elnökválasztást így elnapolták.


A két jelölt utóbb megállapodott abban, hogy közös platformot hoznak létre, és együtt igyekeznek eltakarítani az előző argentin futballvezetés kétes hagyatékát.

A dél-amerikai országban, mint írtuk, 1979 óta nem volt ilyen elnökválasztás azóta, hogy a tavaly elhunyt Julio Grondona foglalta el az elnöki széket. Láthatóan meg is zavarta az új helyzet az AFA tisztviselőit...

Mentségükre szól, hogy egy ilyen baki most fel sem tűnik Latin-Amerikában, ahol a héten 16 futballvezetőt tartóztattak le különböző pénzügyi visszaélések vádjával, köztük a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) jelenlegi és volt főtitkárát, az egyaránt argentin José Luis Meisznert és Eduardo Delucát.