Előbb a rákot, aztán saját csapatát is lenyomta a focista

Fotó: Getty Images / Laurence Griffiths

-

Nem tud megbocsájtani klubjának Jonás Gutiérrez – ez volt olvasható a legtöbb sportportálon múlt hét szerdán. A klubja nem látta szívesen, a drukkerek viszont éltették a hererákot és mellékvesemirigy-rákot legyőző focistát. De ki ez a fickó, és mi baja a Newcastle Uniteddel? Elmeséljük.


A most 31 éves, 22-szeres argentin válogatott balhátvéd és balszélső (aki a 2010-es vb-n ott volt a válogatottal, Maradona akkor így jellemezte csapatát: Messi, Mascherano, Jonás és nyolc másik focista) a 2012-2013-as szezon utolsó bajnokiján ütközött az akkor még Arsenalban focizó francia Bacary Sagnával. Ezt követően Jonás Gutiérrez fájdalmat érzett a heréjében. A spanyol Canal+-nak adott interjújában a labdarúgó elmesélte:


Az orvos azt mondta, nem lát semmi különöset, minden normálisnak tűnt, de ha továbbra is kellemetlen érzésem van, szóljak neki.

Betegsége előtt hosszú hajat viselt és a válogatottban is szerepelt


Hererák

Gutiérrez nyaralásra indult, az egy hónapos üdülés során végig érezte a fájdalmat a heréjében, ezért visszatért orvosához, aki vizsgálgatta, nem talált semmit, de elküldte ultrahangra. A csapatorvos a vizsgálat után két-három órával felhívta, hogy el kell menniük egy specialistához.


Az a doki leültetett a csapatorvosommal együtt és azt mondta: „nézze, önnek tumora van”, és másnap már meg is akartak operálni

– mondta Gutiérrez, akit természetesen sokkolt, hogy hererákja van. Azonban folyamatosan azt hajtogatta magában, hogy legyőzi a betegséget és visszatér a futballpályákra. Szülőhazájában, Argentínában operálták meg, eltávolították a heréjét, áttétek pedig nem képződtek – legalábbis ezt mondták neki.


Méltatlan bánásmód a csapattól...


Rák, rákbetegség

A hererák

A férfiak nemiszerv-rendszerében kifejlődő rákbetegség. Annak az esélye, hogy egy férfi hererákos lesz, 1 a 250-hez, azaz 0,4 százalék. Leggyakrabban 20 és 30 év közötti férfiaknál alakul ki. Húsz éve még halálos betegségnek számított, mára egyike a legnagyobb gyógyulási arányú rákbetegségeknek: a páciensek több mint kilencven százaléka legyőzi. Általában műtéttel kezelik, emelett kemoterápiára is szükség van az esetleges áttétek miatt.

(via Wikipedia)

Így visszatért Angliába, de Newcastle-ben nem látták szívesen. Azt mondta neki az azóta kirúgott és a Crystal Palace-nál munkát vállaló vezetőedző, Alan Pardew, hogy keressen magának másik csapatot, „mert mindenkinek így lesz a legjobb”. Gutiérrez hamarosan a Norwich Citynél találta magát, ahol kölcsönben focizott egy ideig, de innen kirúgták az őt támogató Chris Hughtont. Az argentin kénytelen volt visszatérni Newcastle-be. A játékost mellőző klub akkor igencsak megtépázott imázsán sokat javíthatott volna a Gutiérezzel szembeni jó bánásmód.

A játékosnak 2015-ig élő szerződése volt a Necastle-vel, amely a kontraktus értelmében automatikusan megújult volna bizonyos meccsszám fölött. Gutiérrez ezt teljesítette, ám a csapat mégsem akart hosszabbítani, ráadásul az orvosi költségeit sem fizette.


Jonás Gutiérrez és az előtérben Alan Pardew, aki megszabadult volna tőle


Sosem fogok megbocsájtani azért, ahogy a klub bánt velem

– mondta Gutiérrez, aki ekkor 2008 óta a csapat alkalmazottja. Kijelentette: nem kért pénzt a klubtól, saját maga fizette a költségeit, hogy visszanyerje a legfontosabb dolgot az életében: az egészségét. Ám a műtétet követő első kontrollvizsgálaton kiderült: mégis képződött áttét a mellékvesemirigyében, így kemoterápiára kényszerült. „Ez az a szó, amitől mindig megijedsz, ha hallod” – mondta Gutiérrez, aki úgy vélte, minél hamarabb át kell esnie a kezelésen, miközben optimista próbált maradni.


Newcastle United v Aston Villa - Premier League

A szurkolók példaképnek tartják


... remek fogadtatás a drukkerektől

A focista szerint a családjának volt a legnehezebb ez az egész, hiszen mindig vigyázniuk kellett, mit mondanak a rákos családtagjuknak. A barátnőjét külön méltatta, mivel csak pár héttel Gutiérrez hererákja előtt kezdtek járni, mégis kitartott. „Még csak épp kezdtük megismerni egymást, de mellettem állt, mint egy oroszlán vagy harcos” – mondta róla a focista.

Gutiérrez élete végül sínre került, hiszen a kemoterápia révén legyűrte a mellékvesemirigy-rákot is, majd maratont futott és a futballpályára is visszatért. Március 4-én, csereként állt be a Manchester United elleni bajnokin. Az új vezetőedző, John Carver úgy döntött, hogy a csapatkapitányi karszalagot is ő viselje a mérkőzés hátralévő részében. A meccs után Carver elmondta:


Az elején aggódtam, de ahogy teltek a hetek, egyre erősödött. Ma a régi Jonás Gutiérrezt láttam. (...) Hülye lennék, ha egy ilyen képességű, és tapasztalattal bíró játékost nem szerepeltetnék.


A focistát ováció köszöntötte pályára lépésekor, ő pedig nem győzött hálálkodni a drukkereknek. „Newcastle népe és a szurkolók szenzációsan viselkedtek. Ha járkálok a városban, rendre megállítanak, gratulálnak és megjegyzik, milyen jól nézek ki” – mondta Gutiérrez, aki élete minden percét élvezi. Azt is, hogy edzhet, annak ellenére, hogy nehezen jött formába.

Elmondása szerint az izmai emlékeztek a korábban elvégzett munkára, így most azért harcol, hogy a nehéz helyzetben lévő Newcastle-ben maradhasson – annak ellenére, hogy a korábbi vezetőedzőnek nem kellett. Emellett szeretné felhívni a közvélemény figyelmét a rákbetegségek megelőzésére, továbbá arra, hogy az orvostudomány fejlődése miatt nem minden rák halálos.


Lájkolj minket a Facebookon!