Egy csók és pár érzelmes üzenet Pistorius védelmében

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Oscar Pistorius és lelőtt barátnője mobilos üzeneteinek felidézésével telt el a műlábú atléta perének 15. napja. Már hétfőn is erről volt szó, de az ügyvédnek köszönhetően most más hangsúlyokkal.


Barry Roux védőügyvéd a védence gyengéd hangnemű mobilos üzeneteit idézte fel kedd délelőtt a Pistorius telefonját feltörő rendőrségi szakértő segítségével. Ezek alapján azt próbálta bizonyítani, hogy még a gyilkosság előtti napon sem volt a pár között konfliktus. Egy üzlet biztonsági kamerájának felvételét is lejátszották, ezen tíz nappal a gyilkosság előtt megcsókolja egymást Reeva Steenkamp és Pistorius. Egy beidézett rendőr segítségével azt is megvizsgálták, hogy Pistoriusék házának környéke mennyire veszélyes, azaz mennyire indokolja Pistorius reakcióját, aki állítólag betörőnek vélte a barátnőjét, mielőtt lelőtte. A bemutatott bűncselekménytérkép szerint nem az, a védő viszont erre azt mondta, hogy a térkép nem tartalmaz minden esetet. A bíróság az ebédszünet vége után nem sokkal péntekig elnapolta a tárgyalást az ügyvéd kérésére. Hétfőn szintén az utolsó telefonos üzeneteket tárgyalták, de akkor előkerültek feszültségről és féltékenységről árulkodó részletek is.


Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.