Dráma az amerikaiaknál, Bolték nyerték a váltót is

Fotó: AFP / FRANCK FIFE

-

Jamaica nyerte a férfi 4x100-as váltófutást a pekingi atlétikai világbajnokságon. Az amerikaiakat kizárták. Az 5 és 10 ezren tripla-duplázó brit Mo Farah és világcsúcsot döntő amerikai tízpróbázó Ashton Eaton is a nap hőse.


A Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade, Usain Bolt összeállítású címvédő és világcsúcstartó jamaicai válogatott elrontotta a második váltást. Úgy tűnt, hogy az amerikaiaknak lesz esélyük megverni a nagy ellenfelet, az utolsó váltást viszont ők rontották el, így Usain Bolt hatalmas fölénnyel hozta be első helyre csapatát.Nem sokkal a döntő után kiderült, hogy annyira rossz volt a Trayvon Bromell, Justin Gatlin, Tyson Gay, Mike Rodgers összeállítású amerikai csapat váltása, hogy kizárták őket, mivel a váltózónán kívül kapta meg az utolsó ember a botot. A kizárásnak köszönhetően a házigazda Kína lett a második, Kanada pedig a harmadik.

Bolt a 100 és a 200 után a harmadik aranyérmét nyerte Pekingben, így mindannyiszor megelőzte a nagy rivális Justin Gatlint, összességében pedig már a 11. világbajnoki győzelmét ünnepelte. (Itt elolvashatja, hogy hogyan lett belőle a világ leggyorsabb embere.) A jamaicai váltó 2008 óta veretlen.


Bolt háromból háromszor verte meg Gatlint


Világcsúccsal nyerte a tízpróbát az amerikai Ashton Eaton. Az olimpiai bajnok a tíz számban 9045 pontot gyűjtött, ezzel saját rekordját javította tovább, amelyet 2012-ben, az Egyesült Államok atlétáinak oregoni olimpiai válogatóján állított fel 9039 ponttal.


Eaton világcsúccsal nyert


Mo Farah történelmet írt, a brit hosszútávfutó a 10 ezer méteren aratott győzelme után az 5000 métert is megnyerte, ugyanúgy, mint a 2012-es olimpián, valamint a 2013-as vébén. Ez a tripla-dupla eddig még soha senkinek nem sikerült.


Farah az 5000 méteres döntő után


A szlovák színekben versenyző Matej Tóth győzött a gyaloglók 50 kilométeres távján, a sportoló Szlovákia első vb-aranyérmét szerezte a sportágban. A nyitrai születésű, 32 éves atléta, aki a 2014-es Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, a kínai fővárosban 3:40:32 óra alatt ért célba. Sikere egyáltalán nem nevezhető váratlannak, mivel márciusi teljesítményével övé volt a harmadik legjobb idő ezen a távon.


Az első szlovák aranyérmes


A rajt előtt pozitív doppingtesztje miatt az orosz szövetség visszaléptette a 34 éves, kétszeres országos bajnok Alekszandr Jargunkint, aki EPO-val bukott meg. Ő lett volna az egyetlen orosz résztvevője a vb leghosszabb versenyének, miután a helyi szövetség a többi gyaloglót különböző doppingvétségek miatt eltiltotta a nemzetközi szerepléstől.