Murray kemény volt, de Djokovic keményebb

Fotó: MTI/EPA / Mast Irham

-

Megint villámrajtot vett a tenisz világelső, de aztán nagy harcban lett meg a 11. Grand Slam-címe. Andy Murray ötödször kapott ki a melbourne-i döntőben, negyedszer Novak Djokovictól.


Australian Open, férfi egyes, döntő:
Novak Djokovic (szerb, 1.)–Andy Murray (skót, 2.) 6:1, 7:5, 7:6 (7-3)
ászok: 7-12
kettős hibák: 3-5
nyerő ütések: 31-40
nem kikényszerített hibák: 41-65
brékpontok: 5/12-2/6
leggyorsabb szerva: 199 km/óra-213 km/óra
futott méterek: 3315 (pontonként 14,9)-3420 (15,4)

Novak Djokovic három játszmában behúzta az AusOpen döntőjét, ezzel megnyerte év első Grand Slam tornáját. Djokovicnak egy igazán kemény szettet kellett túlélnie, de az összkép alapján úgy tűnik, Murraynek akkor sem nagyon lett volna ma esélye, ha sikerül fognia egy szettet. Djokovic a hatodik melbourne-i trófeáját nyerte meg, ezzel az örökrangsor elején beérte a hazai legendát, Roy Emersont. Murray ezzel szemben az ötödik AO-döntőjét veszítette el.


Djokovic, a nyerő


Az első játszmában Djokovic közel ugyanazt a teniszt mutatta be, mint a Roger Federer elleni elődöntőben. Hozta a saját adogatásait, miközben sorra vette el Murray szerváit. A skót rozsdásan kezdett, érződött, hogy egy nappal kevesebbet pihent, és kőkemény elődöntőt játszott Milos Raoniccsal. Végül Murray 0:5-nél hozta először a saját adogatójátékét, ami ahhoz volt elég, hogy Nadal és Federer után ő is kapjon idén egy 6:1-et Djokovictól.


A második szett volt a kulcs, ahol Murray hozta az első adogatójátékát, majd játékba lendült, a legjobbját nyújtotta, szórta a nyerőket, de így rengeteg maratoni játékot játszottak a felek. Oda-vissza brékelték egymást, közelítettek a rövidítéshez, de 5:5-nél a szerb világelső másodszor is megtörte Murrayt, be is húzta aztán már a játszmát. Murray legjobbja sem volt elég tehát, nyolcvanperces szettet veszített el, és már 0-2-re állt. Nem csoda, hogy a harmadik játszma előtt már alig fizettek Djokovic győzelmére, bezzeg egy Murray-sikerrel 23-szoros pénzt lehetett volna kaszálni.Ám Djokovic lendületben maradt, nyomban egy brékkel indította a harmadik szettet is. Murray becsületére legyen mondva, hogy 0-2, 1:3-nál sem adta fel, mi több, a játszmán belül megfordította az állást (4:3). Innentől mindketten hozták a szervagémjüket, jöhetett a tiebreak, ahol Murray kettős hibával kezdett, majd később is hibázott, és mikor újra adogathatott, megint kettős hibát ütött. Djokovic 6-1-nél még adott két pontot az ellenfelének, de aztán nem rontott többet.


Ahogy mostanában, ezen a meccsen is működött a Djokovic-effektus: a legfontosabb pontoknál szinte sosem hibázott, mindig tudta, mit kell játszania, és csaknem mindig képes volt emelni a szintet, amikor nagyon kellett. Az eredmény: 2 óra 55 perc alatt nyert, amivel megvan a 11. GS-trófeája.

„Mintha már jártam volna itt” - viccelt Murray, majd gratulált Djokovicnak, és Rod Lavertől kezdve a labdaszedőkig bezárólag mindenkinek megköszönte az elmúlt két hetet. Djokovic Murrayt vigasztalta kicsit, mondván nyer majd még trófeát itt, aztán kicsit az apaságról beszélt, hogy majd a skót is olyan fantasztikus apai érzéseket tapasztal majd, mint ő maga is. Sok köszönet és sok fotó következett még.

A versenynaptárban pedig tavasszal a Roland Garros következik – az egyetlen nagy trófea, ami hiányzik a Djokovic gyűjteményéből.Előzmények

Miközben Andy Murray négy elveszített melbourne-i döntő (ebből hármat éppen Djokovic ellen, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben) után az első győzelmére készült, addig Novak Djokovic öt megnyert AusOpen finálé után a hazai legenda, Roy Emerson rekordját készült beállítani.


A szerb világelső a 11. GS-győzelmére hajtott hogy utolérje Rod Lavert és Björn Borgot. Az egymás elleni rekord nem éppen Murray sikerét vetette előre: a 21-9-es Djoko-vezetés sem rossz, azonban az elmúlt két év 10-1-es dominanciája egészen félelmetes - pláne, ha azt vesszük, hogy a skót már egy éve a világranglista második helyén feszít. Murray GS-tornán utoljára 2013-ban győzte le Djokovicot, az viszont a wimbledoni döntőben történt.


Így érkeztek


Andy és Jamier Murray korábban


Cukiságfaktor a másik oldalon is van


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!