Federer csak az alázást úszta meg Djokovic ellen

Fotó: MTI/EPA / Mast Irham

-

Novak Djokovic két szetten át lemosta a pályáról Roger Federert az AusOpen elődöntőjében, végül azért a svájci is fogott egy játszmát. A világelső mérlege már pozitív Federer ellen, vasárnap pedig a hatodik győzelméért játszhat az év első tenisz Grand Slam tornáján.


Australian Open, férfi egyes, elődöntő:

Djokovic (szerb, 1.)–Federer (svájci, 3.) 6:1, 6:2, 3:6, 6:3


Novak Djokovic négy szettben legyőzte Roger Federert az Australian Open elődöntőjében, ezzel 23-22-re módosította kettejük örökmérlegét, egyben most először áll jobban a svájcinál.

A meccs az első két szettről marad emlékezetes: Djokovic félelmetesen gyors és pontos tenisszel villámgyorsan elhúzott 6:1, 6:2-re. „Valóban hihetetlen első két szettet játszottam. Tudtam, hogy Roger agresszíven akar majd ellenem játszani, ezért nagyon koncentráltam, és keresztülvittem az akaratomat” – mondta később a világelső.

Federer felállt a padlóról, időnként parádés labdamenetekben nyert pontot, szépített is. A negyedik játszma előtt behúzták a Rod Laver Arena tetejét, majd Djokovic kezdett adogatni, és felváltva hozták a gémeket Federerrel. Egészen 4:3-ig, amikor a svájci adott egy kis esélyt Djokovicnak a szervagémjében, amivel élt is a szerb. Utána már Djokovic könnyedén, semmire kiszerválta a meccset. A találkozó végül 2 óra 19 percig tartott.

„A megnyert Grand Slam-tornáim többségén akadt egy-egy nagyon szoros meccsem. Ezúttal Gilles Simonnal játszottunk olyan ötszettest, amikor sokat kellett gondolkodnom, hogyan tudnék nyerni” – utalt később Djokovic a nyolcaddöntőre, amelyet pontosan száz nem kikényszerített hibát ütve élt túl.

A vasárnapi döntőben a Milos Raonic–Andy Murray elődöntő győztese találkozik majd Djokoviccsal.4. szett - Match point

A játszma előtt szusszanásnyi szünet jutott a két korszakos klasszisnak, amíg behúzták a Rod Laver Arena tetejét. Utána Djokovicék húzták be az adogatásaikat, 1:1. Egy perc híján két órája ment a meccs, amikor Federer elrontott egy ritörnt, így az ellenfele elhúzott 2:1-re. Közben hátborzongató stat nyomaszthatta Federert: Djokovic karriermérlege az első két játszma megnyerése után 153-1. Azért Fed csak próbálkozott, semmire hozta az adogatását, 2:2.


Mindketten jól szerváltak, és mindkettőjük fogadójátéka visszaesett, 3:3. Djokovic mellett szólt mindenesetre, hogy ő kezdett adogatni a szettben, így fokozatosan nőtt a Federeren lévő nyomás, ahogy haladt előre a játszma. Meg is érezte a lehetőséget a világelső, ellépett 0:30-ra, ám következett a meccs (a torna?) labdamenete, amelyet mindketten bravúrral mentettek meg többször is, végül Federer egy csodás, vonalra eső elütéssel megnyerte a pontot. Ám jött újra Djokovic, egy labdája megpattant a hálón, a fellépő Federer nem tudott beleütni, majd egy bravúros ritörnnel ismét brékelőnybe került (5:3).

Végül Djokovic semmire hozta az adogatását, ezzel lezárta a meccset. Federer csodálatos pontja volt az utolsó, amit megnyert az idei AusOpenen.


3. szett - A király visszatér

A harmadik szett elején Federer, ha nem is tükörsimán, de hozta az adogatását, majd ugyanezt tette Djokovic is (6:1, 6:2, 1:1, a nem kikényszerített hibák száma 13-3 volt Federer „javára”). Aztán mindketten simán hozták a szervájukat, majd Djokovic ismét eljutott fogadóelőnyig, de nem tudta kihasználni (2:3). Federer bréklabdáig sem jutott el két és fél szett alatt, ám a következő játékban háromszor is próbálkozhatott. Ebben a gémben játszotta a legjobb teniszt Federer, pazar ritörnökkel keserítette meg Djokovic életét, hatalmasat küzdött, támadott, irányított – és kihasználta a negyedik bréklabdáját, először vette el az ellenfele adogatását (2:4).Brékhátrányban Djokovic igyekezett visszatérni a meccs elején mutatott gyors játékához, de már Federer is lemozogta a rozsdát, remekelt, visszajött a meccsbe, 5:2-re vezetett. Vajon az történik most Federerrel, mint Brad Pitt-tel a Blöffben?Mindenesetre 5:3-nál adogatott a szettért, jól is játszott, de Djokovic megint bombázta a vonalat. Federer azonban a harmadik lehetőségét kihasználta, megnyerte a harmadik játszmát.


2. szett - Féktelenül

Djokovic a második játszma elején is bréklabdáig jutott, ám Federer elhárította a veszélyt. Djokovic ellenben semmire hozta az adogatását, továbbra is gyors és magabiztos játékot produkált. Amikor Federer első szervái nem sültek, Djokovic returnjei miatt egyből bajba került, össze is hozott egy újabb bréket gyorsan a világelső (3:1). Szinte az egyetlen kérdés az volt, mennyire képes fenntartani ezt a hallatlan koncentrált játékot a belgrádi teniszező.


A második játszma második felében sem csüggedt Djokovic, ismét bréklabdákhoz jutott 5:1-nél. Federer első adogatásaira is veszélyessé vált, de jellemző volt, amikor Federer tökéletes második adogatást ütött pontosan a T-vonalra, Djokovic abból is két ütésből nyerőig jutott. A svájci mester becsületére legyen mondva, megmentette ezt a kritikus szervagémet (5:2). Hiába, Djokovic semmire hozta a következőt, 6:1, 6:2, mindössze 54 perc alatt.

Djokovic félelmetesen gyors és pontos játékára jelzők sincsenek, Federer egyszerűen semmit sem tud kezdeni vele.1. szett - Halálos iramban

Djokovic hibátlan adogatójátékkal kezdett, Federer viszont rontogatott, el is vesztette az adogatását. A világelső utána megerősítette a brékelőnyét, hét perc alatt elhúzott 3:0-ra, Federer csak két pontot szerzett idáig. A svájci menő megnyugodott kicsit, ő is semmire hozott egy adogatást, de aztán Djokovic is folytatta a jó sorozatot (4:1).


Gilles Simon ellen a nyolcaddöntőben pontosan száz nem kikényszerített hibát ütött Djokovic, ennek most nyoma sincs: félelmetesen összeszedett eddig (négy nyerő, két hiba), hosszan játszik, erősen pörget, figyel az adogatásaira és jól fogad. Utóbbit olyannyira, hogy újra két bréklabdáig jutott, és mindjárt az elsőt kihasználta - 19 perc után 5:1. Federer aztán gyönyörűen hárította Djokovic első játszmalabdáját, de a másodikat már kihasználta a szerb. 6:1, 22 perc után. Emlékezzünk csak: Nadalt 6:1, 6:2-re verte Djokovic a dohai döntőben a hó elején.Párbaj

A tízszeres GS-győztes Djokovic a 17-szeres GS-bajnok Federerrel találkozik az AusOpen elődöntőjében. A két klasszis mérlege most pontosan döntetlen, 22-22, ám nagy tornán Federer utoljára 2012-ben győzte le a szerbet, Wimbledonban.

Federer az idény elején edzőt váltott, Stefan Edberg helyett Ivan Ljubicic érkezett a stábjába. A svájci kiemelte, hogy ő az első edzője, aki ellen még teniszezett, ismeri a mezőnyt, ráadásul szervakirály, ami segít neki is fejleszteni a játékát.

Djokovic az AO előtt a táplálkozási szokásait emelte ki, nagyon odafigyel a gluténmentes diétájára. A szerb játékos mérlege Federer és Rafael Nadal ellen is negatív volt, de heteken belül megfordíthatja mindkettőt: Nadalt közvetlenül Melbourne előtt győzte le, átvéve ezzel a vezetést ellene. Az AusOpen negyeddöntője után azt mondta, úgy érzi, a fél pályafutását ezzel a két sráccal töltötte.

Mindketten a hatodik AO-döntőjükért játszanak, Djokovic az eddigi öt döntőjét mind megnyerte, ha most is végigér, rekordbajnok lesz. Federer négyszer nyert, egyedül Nadaltól kapott ki a döntőben 2009-ben. Aki itt döntőbe jut, a Milos Raonic–Andy Murray párharc győztesével találkozik majd vasárnap.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!