Divatban erős az angol válogatott: már saját betűtípusa is van

-

HÁTTÉR

A Nike bemutatta az angol válogatott hazai és idegenbeli szerelését, amelyet a nyári, brazíliai világbajnokságon fognak viselni a játékosok. A mez érdekessége, hogy saját betűtípust terveztek az angoloknak.


Az angol válogatotté lesz az egyik legszebb szerelés a brazil vébén, pedig nem várt sokat az ember, amikor kiderült, hogy az Umbro sportszergyártó helyett a mezdizájnban általában alibiző Nike-val köt szerződést az Angol Labdarúgó-szövetség. De mekkorát tévedtünk! Olyannyira, hogy saját, egyedi tipográfiát kapott az új mez, méghozzá az egyik legismertebb tipográfus, Neville Brody jóvoltából. Ő volt az, aki korábban Depeche Mode-borítót készített, de 2006-ban ő tervezte meg a The Times számára a Times Modern betűtípust, amellyel a lap az 1932-ben megterveztetett Times New Romant - minden egyetemi dolgozatok betűtípusát - cserélte le. A mezzel az angol foci tradícióira akartak utalni, a Nike dizájnigazgatója szerint megtiszteltetés volt annak az országnak dolgozni, ahol feltalálták a labdarúgást. Brody pedig a semmiből faragott új, egyedi betűtípust a mezre, amely szerinte hangsúlyozza, hogy milyen innovatív és néha meglepetést okozó az angol válogatott stílusa. Steven Gerrard, Joe Hart, Wayne Rooney, Daniel Sturridge és Jack Wilshere Anglia 2014-es hazai mezében Steven Gerrard, Joe Hart, Wayne Rooney, Daniel Sturridge és Jack Wilshere Anglia 2014-es hazai mezében A két, hosszanti csíkos szerelés lényegében telitalálat: utal az angol foci tradícióira, ugyanakkor mégsem oldschool, a csíkok némi frissességet kölcsönöznek a mezeknek. Amelyek egyébként némileg eltérnek egymástól, a hazainak például V-nyaka van, az idegenbeli belső felületét pedig parányi Szent György-keresztek borítják. A fehét, hazai mez május 30-án debütál majd a Wembleyben, az angolok felkészülési mérkőzésen fogadják Peru válogatottját.


Foci és tipográfia

Nem hinné az ember, de az utóbbi évtizedekben fokozatosan egyre fontosabb lett, hogy az egyes csapatok milyen szerelésben lépnek pályára. Miután kötelező lett a játékosok neveinek feltüntetése is a mezeken, a tipográfiára is egyre inkább adtak a csapatok és nemzeti válogatottak, nem csoda, hogy el is készült a Football Type című könyv, amely pont ezzel a témával foglalkozik. Ha csak rövidebben érdekli a téma, akkor egy interjút ajánlunk az Umbro sportszergyártó honlapjáról.