Dél-Afrika tagadja, hogy kenőpénzt küldött a volt FIFA-alelnöknek

Fotó: AFP / PIUS UTOMI EKPEI

-

A sportminiszter szerint az a bizonyos 10 millió dollár nem csúszópénz volt. Közben egy nagyágyú is bejelentkezett Blatter posztjára: a Hyundai főtulajdonosa korábban már foglalkozott nemzetközi fociügyekkel.


A dél-afrikai kormány ismét cáfolta a vádat, miszerint 10 millió dollár kenőpénzt fizetett volna a trinidadi Jack Warnernek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi alelnökének az öt évvel ezelőtti világbajnokság rendezésének elnyeréséért. Fizettek, de nem vesztegettek, hanem hivatalos FIFA-kérésre juttattak pénzt a karibi labdarúgás afrikai hagyományainak ápolására – állította Fikile Mbalula sportminiszter szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján. Kijelentette, sem a kormány, sem a 2010-es vb-t megpályázó rendezőbizottság nem fizetett azért, hogy szavazatokkal támogassák őket az elbíráláskor.

A FIFA korrupciós botránya nagy fordulatokat vett, amióta kedden a The New York Times internetes oldalán megírta, hogy amerikai ügyészek szerint Jérome Valcke, a FIFA főtitkára tízmillió dollárt utaltatott át a vesztegetési botrány egyik főszereplőjének tartott Warner számlájára. Aztán Sepp Blatter, a hétvégi FIFA-közgyűlésen újraválasztott elnök váratlanul bejelentette távozását, és az is kiderült, hogy az FBI utána is nyomoz, a FIFA-botrányban érintett hat ember pedig felkerült az Interpol körözési listájára:A Hyundai-tulaj is labdába rúgna

Eközben a FIFA egyik jelentős szponzora, a dél-koreai Hyundai főrészvényese, Csung Mong Dzsun jelezte, megfontolja, jelölteti-e magát az elnöki posztra Joseph Blatter lemondása után.

Csung korábban a FIFA alelnöke volt, valamint hazája sportági szövetségét vezette 1993 és 2009 között. A Blatter egyik éles hangú bírálójának tartott sportvezető szöuli sajtótájékoztatóján kiemelte, egyeztet az európai vezetőkkel, mielőtt döntést hozna.

„Blatternek semmilyen módon nem szabad részt vennie a következő elnökválasztási folyamatban” – mondta Csung. „A legszégyenletesebbnek azt tartom, hogy a FIFA nem képes megújítani saját magát.”

Blatter kedden, négy nappal az újraválasztását követően jelezte, nem tölti ki ötödik négyéves ciklusát, de a december és március között sorra kerülő tisztújításig ő látja el az elnöki teendőket.