Dárdai visszaadta a német focinak a Herthát

Fotó: Bongarts / Boris Streubel

-

Fél évtized keserves kínlódása után a Hertha BSC újra tündököl: hét fordulóval a bajnokság vége előtt a BL-indulást jelentő pozícióban feszít, nem is utazik ma senki szívesen az Olimpiai Stadionba. A csapatot irányító Dárdai Pál egyetlen szezon alatt lett a Bundesliga egyik legjobb edzője, aki egy színtelen-szagtalan csapatból csinált egy nem túl színes, de legalább meccseket nyerő alakulatot.


A Bundesliga 27. fordulója után a Hertha 48 ponttal a harmadik helyen áll. Előrébb már nem fog lépni (a Bayern 69 ponttal vezet a 64 pontos Dortmund előtt), mögöttük pedig ott furakszik a Schalke (44), Mönchengladbach (42), Leverkusen (42), Mainz (41) kvartett. Piszok nehéz lesz a maradék hét fordulóban megőrizni a harmadik helyet: a berliniek játszanak még a Bayernnel, a Gladbachhal, a Leverkusennel és a Mainzcal is. A BL-pozícióért tehát küzdeni kell, de pont ebben nagyon jó Dárdai csapata.

A német sajtó a Hertha csodájára jár, ami érthető, hiszen utoljára 17 éve ostromolták a dobogót a berlini kék-fehérek, és akkor a BL-be is eljutottak.


Berlini hangulat most


A nagy hullámvasút

A klub az 1997/98-as szezon végén jutott fel az élvonalba, éppen ez volt Dárdai Pál első (fél) szezonja a csapatnál, ráadásul a feljutás örömére még egy magyar csapattársat is kapott Király Gábor személyében. Az első élvonalbeli idényében a csapat simán bent maradt (11. lett), a következő szezonban pedig harmadik lett, és története során először (és eddig utoljára) indulhatott a Bajnokok Ligájában, ahol a Chelsea mögött (illetve a Galatasaray és az AC Milan előtt) továbbjutott a csoportjából. A második csoportkörben aztán utolsó lett a Barcelona, Porto, Sparta Praha hármas mögött.

A következő években a csapat stabilan tartotta az UEFA-kupa-indulást érő helyeket – 2006-ig csak egyszer végzett a hatodiknál rosszabb pozícióban. A feljutás utáni kilenc évben ketten osztoztak a házi gólkirályi címen: az első négy idényben Michael Preetz, a jelenlegi klubigazgató, majd pedig a brazil Marcelinho uralkodott.

Ezután rosszra fordultak a dolgok: egyszer még sikerült bejönni negyediknek, ám a 2009/10-es szezonban utolsóként, csont nélkül zúgott ki a csapat az élvonalból, igaz rögtön vissza is jutott, miután a 297 szerepléssel klubrekorderré váló Dárdai utolsó idényében megnyerte a Bundesliga 2-t. Újabb kiesés, újabb feljutás következett, így jutottunk el az előző idényhez, amikorra Preetznek elege lett a liftezésből, és mielőtt újra kiestek volna, menesztette Jos Luhukay edzőt.


Valaki mentse meg a klubot!

A berlini kispad nem volt túl csábító. A csapat reménytelennek tűnt, az utolsó előtti helyen állt, lelketlen félházak előtt játszott otthon, és maga a klub sem állt valami acélos lábakon. Ide olyan ember kellett, akit ez nem zavart, akinek sokkal fontosabb volt, hogy ő a klubhoz tartozik, mint az, hogy milyen béren felüli juttatásokat kap.


Dárdai Pál hallgatja Michael Preetz instrukcióit


Preetz gondolt egy merészet, és 2015. február 5-én kinevezte Dárdai Pált, aki addig a klub korosztályos csapatainak vezetőedzője volt, illetve 2014 szeptemberétől a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya. A kettős elfoglaltságból később még adódtak konfliktusok a magyar szövetség és a német klub között, de Dárdai már ekkor megmutatta profizmusát: soha nem lebegtetett, nem tett kétértelmű vagy félreérthető kijelentéseket a jövőjével kapcsolatban, nem avatkozott bele a tárgyalásokba, hagyta, hogy mindenki tegye a maga dolgát.

Az első berlini sajtótájékoztatóján mindjárt előrukkolt egy klasszikussal:


Kék a vérem, és magyar a szívem.

A válogatott fontos számomra, a Hertha viszont nagyon, nagyon fontos. Aki ismer, tudja, hogy mindig a klubért dolgoztam. Most az a legfontosabb, hogy magunk mellé állítsuk a drukkereket, és újra egy csapat benyomását kell keltenünk.” A Tagesspiegel Dárdai első edzéséről készült riportjában megjegyzi, hogy Dárdai a bemelegítő futás során rögtön a mezőny élére állt, az edzés után pedig azt mondta: „Addig fogok melózni, míg bele nem döglök.”

Az edzésről – hosszú idő után először – jókedvű játékosok mentek haza, a csapat pedig két nappal később 2-0-ra győzött Mainzban. Szárnyalásról azért szó sem volt: a hátralévő 15 meccsből csak négyet nyertek meg, ötször ikszeltek, hatszor pedig kikaptak. A bajnokságot az utolsó, még bent maradást érő helyen zárták, amihez a Freiburg zárófordulóbeli veresége is kellett. A lehetséges 45-ből csupán 17 pontot szereztek, de legalább egyszer sem kaptak kettőnél több gólt.


Búcsú a válogatottól

Dárdai kezdettől fogva a védekezés elsődlegességét hangsúlyozta, mondván, csak akkor lehet a támadásokra is figyelni, ha a védelem már biztos lábakon áll. Ugyanezt a taktikát követte a Herthához hasonlóan iparoscsapat magyar válogatottnál is – ahonnan májusban elköszönt, miután Preetz véglegesítette az edzői szerződését.


A csapattal, a klubbal és a fantasztikus szurkolóinkkal együtt egy nagyszerű szezon előtt állunk, ebben teljesen biztos vagyok

– mondta az új szerződés aláírása után Dárdai.

Az edző optimizmusát nem sok minden támasztotta alá. A klubnak nem volt főszponzora, így nem volt pénze sem igazolásokra. Dárdai szívesen látta volna a csapatnál a Dinamo Moszkvától menekülő Dzsudzsák Balázst, de a Herthának nem telt a magyar szélső – állítása szerint jócskán leadott – fizetési igényeire sem. Így maradtak az alsó polcok, ahonnan viszont nagyon szerencsés kézzel vagy éppen nagyon jó szemmel választott portékákat Dárdai.


Hertha, Kalou, Darida

A jó érzékkel megvett Vladimir Darida vállát lapogatja a kirúgástól megmentett Salomon Kalou


Vett két védekező középpályást, akik közül a cseh Vladimir Darida szuper vételnek bizonyult (26 bajnokin 4 gól, holott nem a góllövés a fő feladata), és a húszéves Nikolas Stark is hasznos a második vonalban. Daridához hasonló telitalálat volt Vedad Ibisevic: a 31 éves, kissé már leharcolt bosnyák csatár a VfB Stuttgarttól érkezett kölcsönbe, sokan csak legyintettek rá, noha 93 Bundesliga-gól volt már a lábaiban. Azóta már 101 van, mert Dárdai Herthájába remekül illik, ahogy az elefántcsontparti Salomon Kalou is, akihez az edző ragaszkodott, és nem hagyta, hogy a nyáron eladják, lustasággal és önzőséggel vádolva. A csatár ezt eddig 25 bajnokin rúgott 13 góllal hálálta meg.


Újra minden kerek

A nyarat kőkemény edzőtáborozásokkal töltötte a csapat, aztán az Augsburg elleni idegenbeli győzelemmel kezdte a bajnokságot. Nem játszott szépen, de masszív volt, még Dortmundban is csak egy 89. perces góllal kapott ki 3-1-re. Az Olimpiai Stadionban az eddigi 14 bajnokiból kilencet megnyert, csak a Mönchengladbach (1-4) vitte el a három pontot még tavaly októberben.

A Hertha kiegyensúlyozottságával és nagyszerű védelmével – 37-27 a gólkülönbségük, csak a Bayern és a Dortmund kapott kevesebb gólt – jól használta ki az európai kupákban lefáradó ellenfelek (mínusz Bayern és Dortmund, persze) bukdácsolását, és ugyan a 27 meccsen szerzett 48 pont nem észbontó teljesítmény, de ha egyszer csak két csapatnak van ennél több, akkor nem nagyon kell miatta magyarázkodni – különösen az előző szezon fényében.


Ibisevic gólja a Schalke ellen


Ami pedig a klubot és a szurkolókat illeti: a legboldogabb időkben évente 7,5 millió eurót folyósító főszponzor Duetsche Bahnnal (DB) kötött megállapodás 2015 januárjában lejárt, és a vasúttársaság kilenc évi együttműködés után ezúttal már nem volt hajlandó megújítani azt. A klub így évi 3,5 millió eurótól esett el el (4,5 milliót fizetett az utóbbi években a DB, amelyik a főszponzori státuszát évi egymillió eurós főtámogatói pozícióra cserélte). Augusztusra azonban már lett új mezszponzor: a Bet-at-home.com évente 6 millió euróval segíti a klubot a 2017/18-as szezon végéig, azaz három idényen keresztül.


Jöhet a hajrá

A sikerek hatására pedig a szurkolók is visszatértek az egy éve még siralmas képet festő 75 ezres Olimpiai Stadionba. Az eddigi 14 bajnokin átlagosan 45 614 szurkoló jelent meg, a Hamburg ellen 65, míg a Dortmund ellen 74 ezren mentek ki. Garantált a telt ház az április 23-i, Bayern elleni meccsre, ahogy a három nappal korábbi, Dortmund elleni Német Kupa-elődöntőre is.

„Nem foglalkozunk a BL-indulással és hasonlókkal, csak azzal, hogy megnyerjük a következő meccsünket – hűtötte le a kedélyeket Dárdai a Schalke elleni győzelem eufóriájában. – Jól játszottunk, birtokoltuk a labdát. Most mindenki hazamegy, kipiheni magát, mert megérdemli egy ilyen kaliberű csapat legyőzése után. Aztán pedig dolgozunk tovább, és nem álmodozunk.”

És bár a maradék hét forduló programja bitang nehéz, ne legyünk telhetetlenek: a hosszú évek óta jelentéktelen, az első- és másodosztály határán billegő Herhától még egy Európa-liga-szereplést érő hely is egyértelmű bravúr volna. Ne feledjük, a szezon előtt 40 pont és a biztos bent maradás volt a cél. Ehhez képest az idény hajrájának nagy kérdése az lett, összejön-e a BL, vagy kénytelenek lesznek beérni az EL-lel?


A Hertha hátralévő meccsei

Bundesliga
28. forduló (04.03.): Mönchengladbach (idegenben, jelenleg 5. a tabellán)
29. forduló (04.08.): Hannover (otthon, 18.)
30. forduló (04.16.): Hoffenheim (i, 16.)
31. forduló (04.23.): Bayern München (o, 1.)
32. forduló (04.30.): Leverkusen (i, 6.)
33. forduló (05.07.): Darmstadt (o, 13.)
34. forduló (05.14.): Mainz (i, 7.)

Német Kupa, elődöntő:
04.20.: Hertha BSC–Borussia Dortmund