Dárdai: Ha valami nem megy, csisziküljük még egy kicsit

Fotó: MTI/EPA/DPA / Annegret Hilse

-

Dárdai Pál is látta az 1-1-re végződött magyar-horvát felkészülési meccset, a második félidő neki is tetszett, noha szerinte egyik csapat sem kontrollálta a játékot. Mesélt a Hertháról és a három tehetséges fiáról is.


„Inkább labdaszerzésekből voltak megindulások - kezdte a Bama.hu-nak a korábbi magyar kapitány visszaemlékezve a magyar-horvát meccsre. – Utána megnéztem a német-angolt, az más típusú meccs volt, ott kontrollálták a játékot a felek. De visszakanyarodva: a második negyvenöt perc tényleg jól nézett ki. Ugyanakkor tudni kell, hogy ezeknek a barátságos mérkőzéseknek manapság már csak csapatépítő szerepük van, azért vannak, hogy megmaradjon a megfelelő morál. Az igazi értékmérők csakis a tétmeccsek.”


Amikor még a válogatott szövetségi kapitánya volt


Dárdai szerint az Európa-bajnokságon a három csoportmeccsen négy pontot össze lehet szedni, de csak akkor, ha fegyelmezett lesz a csapat, ez pedig elég lehet a továbbjutáshoz. „Onnantól kezdve pedig már belép a szerencsefaktor is. No meg az, hogy mennyire bírják majd a játékosok a sorozatterhelést. A jó erőállapot egy ilyen tornán az egyik legfontosabb tényező, ezért ha most mindenki visszamegy a klubjába, a hátralévő időszakot végig kell játszania. A megfelelő kondi csak akkor van meg, ha folyamatosan játszik az ember, teszi a dolgát.”


Van oka az örömre Berlinben is


A Hertha az irányításával hetek óta a Bundesliga harmadik helyén áll, az idei szezon eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva Németországban. Dárdai szerint egy klubcsapatnál egyszerűbb dolga van az edzőnek, hiszen minden nap dolgozik a játékosokkal, látja, hogy mit lehet és kell fejleszteni.

„Sok edző ott fogy el, hogy egyszerre kér mindent, pedig ez nem megy. Lépésről lépésre kell haladni. Ha valami nem megy, akkor csisziküljük még egy kicsit, ami meg már megy, azt egy kicsit félre lehet tenni. De az alap a fegyelmezettség és a fittség. Nagyon büszke vagyok a fiúkra a Herthánál, mert támadásban és védekezésben is mindent megcsinálnak, pedig ez egy zömében fiatal társaság, a védelemben 22-23, a középpályán 24-26 éves játékosokkal, csak Kalou és Ibisevic van harminc felett.”


Dárdai és Kalou


Dárdai szerint a Bajnokok Ligája-indulást jelentő harmadik helyről még nem kell álmodozniuk. „Tudjuk, hol vannak a határaink, és mi most pont ott vagyunk. Ha leszünk mondjuk hetedikek a bajnokságban, és be tudunk csorogni a Német Kupában a döntőbe, akkor az nagyon nagy dolog lesz. Biztos kiesőnek tituláltak bennünket, nem adott senki egy fillért sem a bennmaradásunkért, most meg jönnek a dicséretek. De ez nem egyedül az én munkám, egyedül nem mennék semmire. A szakmai stáb a fontos: kevés olyan csapat van, amelyikre azt mondják, hogy látszik a stáb munkája, a miénk ezen kevesek közé tartozik.”

A Hertha Berlinnél manapság már nem csak az édesapáról, a felnőtt csapat vezetőedzőjéről beszélnek sokat, egyre többször kerülnek szóba Dárdai fiai is. Nemrég a Kicker számolt be arról, ahogy a középső fiú, Marci hatalmas gólt lő ballal a bal felsőbe a Mönchengladbach elleni korosztályos bajnokin.„A válogatott meccsek miatt ilyenkor fel szoktuk tölteni a Hertha felnőtt keretét fiatalokkal, U23-as, U19-es, U17-es játékosokkal – mesélte Dárdai. – A héten nyolcan edzettek velünk, köztük a legnagyobb fiam, Pali is. A középső, Marci az U14-esek csapatkapitánya, és tényleg nagyon jól rúg, de azért, mert szerez egy szép gólt, még nem fogunk napokig ünnepelni. A legkisebb, Bence külön történet. Ő az U11-eseknél játszik, pedig még csak tízéves. Nagy gólvágó, pont olyan, mint a nagypapája volt.”