Dárdai: a feleségemet a barátnőmnek nézték

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Dárdai Pál szövetségi kapitány hétfőn nyilatkozott az Oroszország elleni barátságos mérkőzés előtt, amelyet értékes lehetőségnek tart a csapat számára, és amelyen kétféle formációt is ki fog próbálni.


A kapitány a kezdőt ugyan nem árulta el, de azt igen, hogy egy félidőt 4-2-3-1-ben, egyet pedig 4-4-2-ben játszik majd a válogatott kedd este, és a csapatszellem erősödését várja a meccstől.

Dárdai a VS.hu kérdésére elmondta, hogy nem jelent számára extra motivációt az, hogy egy Fabio Capello-szintű edzőegyéniség ellen mutathatja meg, mit tud:

„Én nem figyelem ezeket a nagy edzőket, hogy hogyan öltözködnek, mit mondanak, mi a filozófiájuk. Capello nagyon nagy ember, nagy edző, hatalmas kisugárzással és komoly eredményekkel, de ez engem nem hat meg. Engem csak az érdekel, hogy az én csapatom hogy mozog, mit csinál.”

Dárdai hozzátette, hogy a saját, személyes munkakapcsolatai során szerzett tapasztalataira, jellemzően az öltözőben tanultakra épít, egy-két cikk alapján nem szokott komolyabb dolgokat leszűrni a játékkal, illetve egy szakember elképzeléseivel kapcsolatban.A kapitány mosolyogva elárulta azt is, hogy a péntek esti győzelem után vacsorázni voltak, feleségét, Mónikát pedig a barátnőjének nézték, hiszen nagyon jó formában van. Mónika egyébként másnap reggel repült is haza három fiukhoz.

Az esetleges folytatással kapcsolatban azt mondta, hogy végleges döntés még nincs – bár a Herthánál úgy gondolják, hogy ennyi volt Dárdai magyarországi kalandja. A kapitány majd az orosz meccs után fogja megbeszélni a dolgot családjával, Csányi Sándor MLSZ-elnökkel és a Herthával, és olyan megoldásra fognak törekedni, amiből mindenki jól jön ki, beleértve Dárdait, a sportembert és Dárdait, a magánembert is.

Arra a kérdésre, hogy mi alapján vetett be kevésbé ismert focistákat is a nemzetközi mezőnyben – például Forró Gyulát –, Dárdai azt válaszolta, hogy kinevezése után nyolc napig elemzőprogramokkal vizsgálta az egyes posztokra rendelkezésre álló játékosokat. Forróval kapcsoltban pedig elmondta, hogy inkognitóban jött el az Újpest–Fradira, és ott szúrta ki a védőt.

„Kaptam egy beüvegezett VIP-boxot, senki nem tudta, hogy itt vagyok – vallotta be Dárdai. – Megnéztem a meccset, és azt láttam, hogy ez a gyerek hibátlanul helyezkedik, a védekezésnél pedig ez a legfontosabb. Miután behívtam, egész héten figyeltem, és megerősítette azt, amiket korábban is láttam, majd a finnek ellen hiba nélkül szállt, be, kedden pedig kezdőként bizonyíthat majd.”A kapitány elmondta, a játékosok a pénteki meccs után kicsit kifújhatták magukat, az oroszok elleni találkozóra pedig igazából egyetlen edzéssel, a hétfő délutánival készülnek. Mivel a csapat védekezése rendben van, elsősorban különböző támadóvariációk kerültek elő az edzésterv összeállításakor.

„Kell az eredmény, mert jól néz ki, de engem igazán az érdekel, hogy kinek milyen a mentalitása, ki hogy teljesít, ki hogyan áll hozzá a mérkőzéshez. Aztán ha vereség lesz belőle, akkor vereség lesz, a lényeg, hogy azt lássam a játékosoktól, amit kértem tőlük.”

Dárdai úgy tervezi, hogy kedd este mind a hat cserelehetőségét kihasználja, és ha nem jön közbe sérülés, mindet az előre eltervezett forgatókönyv szerint fogja meghúzni.

A mérkőzés 20:30-kor kezdődik az Üllői úti Groupama Arénában, az M1 élőben közvetíti.