Csodát várnak az európai foci legfiatalabb edzőjétől

-

Niall McGuinness 24 évesen lett élvonalbeli edző a walesi Premier League-ben, és mindjárt bent kellene tartania szülővárosa csapatát.


José Mourinho 37 évesen lett a Benfica vezetőedzője, ami a szakmában fiatalnak mondható. A német élvonalbeli Hoffenheim januárban nevezte ki a 28 éves Julian Nagelsmannt a csapat élére, de még ő is szeniornak tűnik a walesi élvonalban szereplő Rhyl edzőjéhez, a mindössze 24 éves Niall McGuinnesshez képest.

A Guinness-rekorder szakembernél fiatalabb edző még nem ült élvonalbeli európai csapat kispadján, és ez még akkor is figyelemre méltó teljesítmény, ha a walesi bajnokság az UEFA rangsorában az 51. helyet foglalja el az 54 „versenyzőt” felvonultató listán.


Edző bá'


Az eddig csak az klub akadémiáján (és az észak-walesi U14-es csapatnál) dolgozó McGuinnessre mindjárt nagy feladat vár: csodával határos módon bent kellene tartania a Rhylt az élvonalban. A csapat jelenleg utolsó előtti a tabellán, hátránya hét pont a bennmaradást érő alsóházi negyedik helyezett mögött, és tavaly október óta nem nyertek bajnoki mérkőzést (14 meccsen 6 vereség, 8 döntetlen).

A fiatalember nagy Manchester United-rajongó, edzői példaképe pedig José Mourinho.

„Egy olyan fiatal edzőnek mint én, ki más is lehetne a példaképe, mint José Mourinho? Ő ugyanazt az utat járta be, mint, amit én is szeretnék. Nem volt komoly játékosmúltja (McGuinness 22 évesen vonult vissza), fiatalon lett élvonalbeli edző, majd olyan nagy csapatokkal nyert bajnokságokat és Bajnokok Ligáját, mint a Chelsea, az Internazionale vagy a Real Madrid.”

A 2003-2004-es szezonban még hazai földön triplázó (bajnokság, walesi kupa- és ligakupa-győzelem) Rhylt most a lelkes ifjú McGuinnessnek kellene kihúznia a bajból, de a munkában nincs egyedül, van egy segédedzője, aki nem mást, mint az édesapja, Laurie McGuinness.