Cseh tripla-duplája, Hosszú veresége és Kapás bronza zárta az Eb-t

Fotó: MTI/AP / Cafrir Abajov

-

Cseh László 200 pillangón is átírta az európai rekordot, 400 női gyorson két magyar is dobogóra állhatott, viszont egyikük sem a legfelső fokára., mert Jazmin Carlin az Eb-n elsőként legyőzte Hosszú Katinkát.


A netanjai Európa-bajnokság utolsó napjának az éremtábla tetejéről, 10 arannyal és két ezüstéremmel vágott neki a magyar küldöttség, és miután Hosszú Katinka, Cseh László és Verrasztó Dávid is döntőre készült, várható volt, hogy ez a készlet csak bővülni fog. És így is történt, legalábbis, ami Cseh Lászlót illeti, hiszen ő megszerezte a harmadik aranyérmét, a másodikat Európa-csúccsal. Hosszú Katinkának pedig az Eb-n először gratulálnia kellett valakinek, aki legyőzte, de azért a 400 gyors így is örömteli volt, hiszen két érmet is szereztünk.


Mindent összevetve azért nem volt ez egy rossz Európa-bajnokság hat aranyéremmel és egy ezüsttel


Hosszú Katinka a legjobb idővel, míg Kapás Boglárka az 5. helyen jutott be a 400 gyors döntőjébe. Ez nem igazán Hosszú terepe, Jazmin Carlni, Femke Heemskerk, sőt valójában Kapás is inkább magáénak érezheti ezt a számot. Ahhoz viszont éppen elég nagy klasszis Katinka, hogy a brit és a holland társaságában az élbollyal utazzon, miközben féltávnál Kapás a 6. helyen fordult. Az utolsó százon Hosszú és Carlin magára maradt az élen, Kapás pedig felzárkózott a harmadik helyre. Az utolsó 25, sőt az utolsó 5 métert a brit bírta egy hajszállal jobban, és végül 3 századdal legyőzte a magyar klasszist, aki 3:58.84-es idővel elvette Verrasztó Evelyn országos csúcsát. Kapás Boglárka pedig nagyszerű versenyzéssel, ugyancsak négy percen és a korábbi országos csúcson belül úszva a 3. helyen ért célba.

„Nagyon nem lenne szép, ha most savanyú képet vágnék csak azért, mert hat arany után egy ezüst jött, még ha kemény is elveszíteni egy 400-as versenyt három századdal. Az a helyzet, hogy már nagyon besavasodtam a végére, ugyanaz a fájdalom kínzott, mint Kazanyban, a 400 vegyes végén. Itt az volt a különbség, hogy volt is valaki mellettem, aki a végén előbb ért a falhoz. Ettől függetlenül megvan az országos csúcs, amit oly régóta szerettem volna megdönteni, nyertem hat aranyat és egy ezüstöt, azaz úgy gondolom, ez összességében egy csodálatosan sikerült Európa-bajnokság volt” – mondta Hosszú az úszószövetség honlapjának.


Kapás Boglárka és Hosszú Katinka fogja közre a 400 gyors győztesét, Jazmin Carlint


„Régen versenyeztem ilyen jót, pontosan úgy történt minden, ahogy elterveztem, mégpedig, hogy a táv második felében fogok majd feljönni a többiekre, és így is lett. Az külön öröm, hogy a 400 továbbra sem az én számom, de bíztam magamban, éreztem, hogy jó erőben vagyok. És, ha van még öt méter, akkor most második vagyok, de, ugye ez 400 méter, és nem 405, és egyébként nem is azért mondtam, mert csalódott lennék. Sőt, nagyon örülök a bronzéremnek” – mondta az úszás után Kapás Boglárka.


Kapás Boglárka nagyszerű hajrával szerzett bronzérmet 400 vegyesen


Az nem volt meglepetés, hogy Cseh László a legjobb idővel jutott döntőbe 200 pillangón (majd két másodperccel megelőzve a második Viktor Bromert), az viszont már igen, hogy a 8-as pályán Verrasztó Dávid várhatta a rajtot.
Ez az óriási különbség aztán a fináléra is megmaradt, az első forduló után már fél, a második után pedig egy testhossz volt az előnye, és ez csak nőtt minden hossz után. A második 100 méteren már csak az Európa-rekord volt az ellenfele. Aztán már az sem, 1:49.00-val hatalmas új rekordot (a 200 vegyes után a másodikat az Eb-n) repesztett, és szerezte meg harmadik aranyérmét Netanjában. Verrasztó Dávid 1:54.32-vel nyolcadik lett.


Harmadik aranyérem, második Európa-csúcs, Cseh László a 11. magyar aranyat szerezte Netanjában


„A világcsúcsot céloztuk meg, én magam is úgy éreztem, hogy nem elérhetetlen, de egyedül úszva azért nem volt igazából reális. Utána már csak arra koncentráltam, hogy meglegyen az iramom, és bírjam végig a tempót. Azért az utolsó 50 így sem volt olyan kirobbanó, mint szerettem volna. Látszik, hogy szeptember óta azért kevesebbet készültünk, még egy kis edzés nem ártott volna. Az időmnek persze örülök, de, mint mindig, most is elégedetlen vagyok egy kicsit. Jót tett volna a lelkemnek egy világcsúcs.”

„Az utolsó ötvenem lett nagyon rossz, a többi jól sikerült, de a végére elfáradtam. Nem vagyok csalódott, sőt, ez egy kifejezetten jó jel a jövő évre” – mondta Verrasztó.


Verrasztó Dávid tett egy próbát 200 vegyesen, és nem elégedetlen a végeredménnyel


A kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, Sebestyén Dalma a 7. idővel jutott be a 200 méteres női mellúszás döntőjébe, ami az első fináléja volt felnőtt világversenyen a székesfehérvári lánynak. Akinek csak annyi volt a terve, hogy egy 2:22-vel kezdődő időt ússzon az ajándéknak tekintett döntőben. Féltávnál 6. volt Sebestyén, és ez a végén is így maradt, ami már önmagában is nagyszerű eredmény, az meg pláne, hogy a 2:22.40-es idő három századdal jobb, mint Hosszú Katinka – immár korábbi – országos csúcsa, így most két olyan szám van, amelyben nem Hosszúé az országos csúcs (az 1500 gyors a másik).

„A végén már nagyon a szívemmel úsztam, mert a lábamban benne volt az elmúlt négy és fél nap. Viszont teljesen teher nélkül tudtam úszni, és már a bemelegítés során éreztem, hogy jól fog sikerülni ez az úszás. Tudtam tartani az előre eltervezett utazósebességet és a tempószámot. A vége már egy kicsit kapkodós lett a fáradtság miatt, de az időnek így is nagyon lehet örülni” – nyilatkozta Sebestyén a döntő után.


Takács Krisztián

Takács Krisztián kis híján behozta a váltót a dobogóra


Az Eb utolsó döntőjében is érintett volt a magyar csapat, a férfi 4x50 méteres vegyes váltónk a 8-as pályán sorakozott föl, mégpedig Földházi Dávid, Gyurta Dániel, Cseh László és Takács Krisztián sorrendben. A váltó egy helyen módosult a délelőtti futamhoz képest, az akkor pillangózó Takács átvette Lobanovszkij Maxim helyét, így pillén Cseh Lászlót vetettük be.

Földházi 24:18-cal kezdett, Gyurta pedig egy félelmetesen szoros rajttal vette át a stafétát, de csak a nyolcadik helyen adta át Cseh Lászlónak a váltót. Még közelebb lopakodtunk, Takács Krisztián pedig kis híján a dobogóra is behozta a váltót, de végül az ötödik helyen zárt a csapat, négy tizedre a bronzérmes fehéroroszoktól. Az 1:33.62 azonban így is egy jó erős, új országos csúcs.

A netanjai napokat így végül 11 arannyal, 3 ezüsttel és 1 bronzéremmel zárta a magyar úszóküldöttség.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!