Cseh László karja meghalt, de világbajnok lett

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU

-

Cseh László az 50 pillangón szerzett bronzérme után 200 pillangón világbajnoki címet nyert a Kazanyban zajló úszó-világbajnokságon. Hosszú Katinka viszont lemaradt a dobogóról 200 gyorson.


Cseh László kirobbanó formában érkezett a világbajnokságra, ezt 50 pillangón be is bizonyította, ahol bronzérmes lett (ez volt pályafutása során sprinttávon az első vb-érme). Aztán 200 pillangón az előfutamból és a középdöntőből is a legjobb idővel jutott tovább, megelőzve nagy riválisát és jó barátját, a dél-afrikai Chad Le Clos-t. Cseh azért sportszerűen megjegyezte, hogy a szám londoni olimpiai bajnoka a középdöntő előtt úszott egy 200 gyors döntőt, ami biztosan sokat kivett belőle, tehát csalóka is lehet az időeredmény.

A magyar klasszis viszont azt nem akarta, hogy belőle a 200 vegyes kivegyen bármennyit is, ezért visszalépett ettől a számtól, hogy a délutáni 200 pillangós döntőre tökéletesen fel tudjon készülni. „Az biztos, hogy, aki nyerni akar, annak egyéni csúcsot kell úsznia, a legjobbunk nagyjából ugyanott van Chaddel, azaz izgalmas verseny lesz. Mondjuk ki, győzelmi esélyeim vannak, de ehhez nagyon nagyot kell úsznom” - mondta Cseh a finálé előtt.


Nincs nála jobb 200-as pillangós a világon


Chad le Clos jól kezdte a döntőt, ő fordult elsőként 50 és 100 méter után is, ekkor azonban Cseh robbantott. A második forduló előtt megelőzte a dél-afrikait, aki ekkor meglepetten rá is nézett egy pillanatra. Az utolsó 50 méterre fordulva Cseh egyre jobban elszakadt tőle, úgy tűnt, hogy megszorongatni sem tudják a magyar világbajnokot, az utolsó 20 méterre azonban elfáradt. Szerencsére akkora előnyt úszott ki előtte, hogy már nem tudta Le Clos beérni őt, így Cseh megnyerte a 200 pillangó döntőjét.


„Nagyon jól ment a táv második fele. A karom meghalt az utolsó 20 méterre. Az időm lehetett volna jobb is, de januárban nem gondoltam, hogy 200 pillangó az idén én leszek a világ legjobbja. Az azért bennem volt, hogy még egyszer meg akarom mutatni, ezért váltottam, ezért kezdtünk új módszerekkel edzeni. Megvan az eredménye, ez már a megújult Cseh László. Hogy sírtam-e utána? Majdnem. De csak majdnem, mert erős vagyok” – idézte a magyar szövetség Facebook-oldala a magyar úszót, aki nagy medencében második világbajnoki címét szerezte, az elsőt tíz évvel ezelőtt. Cseh László az első olyan úszó a világon, aki hét világbajnokságon hét különböző számban tudott érmet nyerni.


A dobogón


Hosszú Katinka a 200 gyors előfutamában és a középdöntőben is fáradtan mozgott, a 200 vegyes világcsúcsa után teljesen érthetően, de így is simán, a negyedik idővel jutott be a döntőbe. A fináléban az első 50 után Hosszú másodikként, 100 után harmadikként fordult, az utolsó hosszra azonban még jobban visszaesett. A magyar versenyző lemaradt a dobogóról, nem tudta megszorongatni a két amerikait, Latie Ledeckyt és Missy Franklint, valamint a világcsúcstartó olasz Federica Pellegrinit. Végül ötödikként ért célba, és Ledecky győzött, aki 1500 gyors után 200 gyorson is nyert Kazanyban.


Hosszúnak most nem jött össze az érem


Negyedórával később Hosszú a 200 pillangó középdöntőjében is rajthoz állt, de futamában csak hatodikként zárt. A második középdöntős futamban egy másik magyarért, Szilági Liliánáért is szoríthattunk. A fiatal magyar úszó remekül hajrázva harmadikként csapott célba, és mivel ez egy erősebb futam volt, így összességében is a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe. Hosszú Katinka viszont nem jutott a fináléba, így legalább több ideje marad pihenni, hiszen még 100 gyorson, 200 háton és 400 vegyesen is rajthoz áll Kazanyban.