Csak néhány sportoló volt kíváncsi Trumpra

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

Az elnök szerint a himnusz alatt nem lehet az öltözőben maradni.


Donald Trump visszamondta az NFL-bajnok Philadelphia Eagles meghívását, mert csak a csapat néhány tagja jelent volna meg a találkozón. A Super Bowlt megnyerő Eagles keddre volt hivatalos a Fehér Házba.

Trump a Twitteren azt írta, hogy a himnusz alatt az öltözőben maradni pont olyan tiszteletlenség, mint térdelni. Az elnök ragaszkodik ahhoz, hogy a játékosok a himnusz alatt jobb kezüket a szívükre helyezve, az ország állampolgárai, valamint az amerikai hadseregben szolgálatot teljesítők tiszteletére állva maradjanak.A bajnokság idején több játékos féltérdre ereszkedve hallgatta a himnuszt: így tiltakoztak, mert rendőrök fegyvertelen afroamerikaiakat lőttek le. A térdelés két szezonnal korábban kezdett elterjedni, első ilyen tiltakozó a San Franciscó-i Colin Kaepernick volt. A tiltakozás nagy vitát váltott ki, Trump bírálta a játékosokat, tiltakozásukat hazafiatlannak nevezte, és azt követelte a csapatoktól, hogy rúgják ki a tiltakozókat.

A klubtulajdonosok engedtek az elnöki nyomásnak, és május végén határoztak arról, hogy a himnusz alatt a játékosoknak és a liga alkalmazottjainak kötelező állniuk. Választhatják azt is, hogy az öltözőben maradnak, de nem térdelhetnek le. Ha a játékos vagy a klub alkalmazottja megsérti a szabályt, akkor a klub bírságot kap. Ha ligaképviselő vét a himnuszra vonatkozó rendelkezés ellen, akkor az NFL fegyelmi eljárást indít vele szemben.

A játékos-szakszervezet elöljárói szerint a mostani döntés előtt nem konzultáltak velük, pedig ezt a kollektív szerződés értelmében meg kellett volna tenniük. Ezért szerintük további egyeztetések szükségesek.