Budapesten választhatják meg Platini utódját, ha FIFA-elnök lesz

-

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) még a jövő évi Európa-bajnokság előtt új vezetőt akar a szövetség élére, amennyiben a jelenlegi elnököt, a francia Michel Platinit február végén megválasztják a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) élére.


A 60 esztendős sportvezető 2007 óta irányítja az UEFA-t, és őt tartják a legesélyesebbnek a FIFA elnöki pozíciójára, ezért merült fel az utódlás kérdése.

„Mindenképp meg kell lennie az Európa-bajnokság rajtja előtt, de a legjobb az lenne, ha már az európai kupasorozatok lezárultáig eldőlne a kérdés” – nyilatkozta Frantisek Laurinec, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja.


Jan-Claude Juncker (jobbra), az Európa Tanács elnöke szívélyes hangulatban fogadta szeptember 10-én Michel Platinit


Laurinec kifejtette, az európai szövetség szabályai szerint három hónapnak kell eltelnie a jelentkezési határidő és a választás között. Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályok szerint nem tudna új elnököt választani az UEFA a franciaországi Eb-ig.

A választási folyamat lerövidítéséhez az UEFA 54 tagországágának egyhangú döntésére van szükség. Erre a tagoknak – a FIFA elnökválasztását egy nappal megelőző – február 25-i ülésükön lesz lehetőségük. Amennyiben elfogadják a folyamat felgyorsítását, úgy a jelenleg március 23-ára kiírt, budapesti kongresszust későbbre halasztanák, s a magyar fővárosban választhatnák meg az új vezetőt. Így a június 10-én kezdődő franciaországi kontinenstornán már az új elnök képviselhetné az UEFA-t.

Platini mellett Ali bin al-Husszein jordán herceg, a nigériai Segun Odegbami, a dél-koreai Csung Mong Jun, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a FIFA elnöki posztjáért, míg a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov fontolgatja a pályázatot.


A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-i szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.

A május végi tisztújító kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Legutóbb éppen egy napja, szeptember 17-én fogtak le egy magas rangú FIFA-tisztségviselőt. Ezúttal Jerome Valcke főtitkárt vették őrizetbe, aki a gyanú szerint visszaéléseket követett el a 2014-es labdarúgó világbajnokság jegyeinek értékesítése során.