Borsodban is van már egy milliárdos focicsapat, és nem a DVTK az

Fotó: Getty Images / Gabriele Maltinti

-

A nyolcezer lakosú Putnok a szerencsés, ahová az elmúlt négy évben több mint egymilliárd forintnyi közpénz áramlott a helyi focisuliba.


2011 óta több mint 1,3 milliárd forint közpénzt kapott TAO-ból és közvetlen állami támogatásból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Putnokon működő Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület - írja cikkében az mfor.hu. Az egyesületet 2011-ben a TAO (az utánpótlássport támogatására fordítható, a társasági adóból levonható hozzájárulás) bevezetésének évében alapította két fideszes képviselő, Tamás Barnabás, putnoki polgármester, és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, korábban Bánhorváti polgármestere. Az egyesület elnöke Negrutz Ágoston a Fidesz kazincbarcikai képviselője, együttműködő partnerük pedig a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány.


Nevezett egyesület a támogatásokból befolyó pénzt három településen, Putnokon, Múcsonyban és Bánhorvátiban fordítja sportpályák, villanyvilágítással felszerelt műfüves pályák és öltözők építésére, fenntartására. A Sajóvölgye Focisuli 2011 és 2015 között 1,055 milliárd forintot kapott a TAO-ból, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma további 335 millió forint támogatással toldott meg tavaly. A támogatási beszámolók szerint a milliárdos TAO bevételt évente 9-12 cég dobja össze, van köztük olyan, amelyik egy kivételével minden esztendőben 100 millió forint körüli összeget áldozott a putnoki, múcsonyi és bánhorváti fiatalok futballképzésére.Az egyesületnek jutó támogatásokból a tervek szerint a putnoki pálya új főépületet kap, öltözőkkel és kiszolgáló helységekkel, de épül két műfüves edzőpálya, mobillelátóval és tévéközvetítésre alkalmas kameraállvánnyal felszerelve. Múcsonyban szintén nagy beruházásokat tartogat a jövő: lecserélik a műfüves pálya borítását, és épül egy füves edzőpálya is. Kazincbarcikára is jut a jóból, ott a sportiskola pályájának műfüves borítása, a labdafogó háló és a világítás lesz a beruházások nyertese.

Az egyesület távlati célja, hogy a 8000 lakosú Putnokon stabil NB III-as csapat üzemeljen, ami egyébiránt már most is működik – a Putnok FC 17 forduló után 7. az NB III Keleti csoportjában. A futball azonban drága üzlet, így hiába a sok támogatás, a Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület éppen csak kijön a pénzből. 2011-ben a 221 milliós támogatás dacára 9,5 milliós veszteséggel zártak. A következő év már sikeresebb volt, akkor 45,8 milliós nyereséget mutattak a könyvek, a következő évben viszont már 39,5 millió volt a deficit, míg 2014-ben ismét sikerült 1,7 millió forint nyereséget elérni.

„Magyarország azon megyéjében formálódik az új focibázis, ami az egyik leginkább elmaradottabb térségként nevezhető. Meghatározó a közfoglalkoztatás, az egyik legalacsonyabb az átlagos kereset, és a többi megyéhez képest nagyon alacsony az új munkahelyek száma, a munkanélküliség pedig az országos átlag több mint 2-3-szorosa” – írja a térséget bemutatva az mfor.