Blatter: Őszinte vagyok, és tiszta

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

Joseph Blatter FIFA-elnök a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a szervezet nem korrupt, ő maga pedig teljesen tiszta és őszinte. Azt is elárulta, hogy akkor miért távozik a FIFA éléről.


A 78 éves Sepp Blatter februárban távozik majd a FIFA elnöki posztjáról, miután kiterjedt nyomozás folyik a szervezet korrupciós ügyeiben. Az eljárás során májusban, a zürichi tisztújító kongresszus előtti éjszakán kilenc FIFA-tisztviselőt tartóztattak le.

Blattert másnap újraválasztották, ám nem sokkal később bejelentette, hogy februárban rendkívüli ülést hívnak össze, addig hivatalban marad.

„Meg tudom védeni magam, elég erős vagyok – mondta most a BBC-nek Blatter. – Tudom, mit tettem, és mit nem. Van lelkiismeretem, egy őszinte ember vagyok. És tiszta.”

Blatter mindezt megtoldotta azzal, hogy „a FIFA, mint „szervezet, nem korrupt. A fociban nincs korrupció. Csak egyének lehetnek korruptak.” Tehát, mint kijelentette, őt nem lehet felelőssé tenni a FIFA-hoz tartozó szövetségeknél történt korrupciós esetekért.

Hogy akkor mégis miért távozik a FIFA éléről? Hát azért, hogy megvédje a FIFA-t, elvégre a sportág „most sokkal jobb állapotban van, mint negyven éve, amikor megérkeztem ide”. Ha jól értjük, mindannyian hálával tartozhatunk neki.