Anelka: nem vagyok antiszemita!

Fotó: Getty Images / István Hajdu

HÁTTÉR

Nicolas Anelka a Facebookon reagált arra, hogy az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) hivatalosan is megvádolta decemberi gólöröme miatt.


Nicolas Anelka csütörtök estig reagálhat hivatalosan az FA vádjára, amely szerint a 2013. december 28-án bemutatott gólörömének etnikai, faji vagy vallási vonatkozása volt. Anelka továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy mozdulatának nem volt antiszemita vagy rasszista vonatkozása, és Roger Cukiermanra, a Zsidó Világkongresszus alelnökére hivatkozik, aki korábban egy interjúban úgy írta le a mozdulatot, hogy „lázadó jelkép”, és az FA vádját szigorúnak vélte. Anelka a Facebookon közzétett nyilatkozatában kéri az FA-t, hogy ezt a véleményt is vegye figyelembe azután, hogy saját vizsgálata arra jutott, miszerint a mozdulatnak antiszemita vonatkozása van. A francia csatár kifogásolta, hogy nem franciaországi szakértőt kértek fel a vizsgálatra, aki otthon van a témában. „Cukierman úrnál nem kell jobb szakértő, aki világosan elmagyarázta, hogy a mozdulatomat nem lehet antiszemita gesztusként értelmezni. Azt is pontosan elmagyarázta, hogy milyen körülmények között lehet antiszemita jelentése. Kérem tehát az FA-t, hogy ejtse az ellenem felhozott vádakat. Megismétlem, hogy nem vagyok antiszemita, sem pedig rasszista.” Amennyiben Anelkát bűnösnek találja a szövetség, legalább ötmeccses eltiltás vár rá.


A West Brom mezszponzora Anelka karlendítése miatt távozik

A Zoopla úgy döntött, hogy a szezon végén felhagy a West Bromwich Albion futballcsapatának támogatásával, mindezt Nicolas Anelka állítólagosan antiszemita gólöröme, az úgynevezett quenelle-mozdulat miatt. Az ingatlanos honlap 2012 májusa óta szponzorálja a WBA-t, és a megállapodás az idei szezon végén jár le. A Zoopla tulajdonosai viszont, akik közül az egyik az izraelita származású Alex Chesterman, felülvizsgálták a dolgokat Anelka gólörömének fényében, és végül úgy döntöttek, hogy nem újítják meg a szerződést. Nicolas Anelka december 28-án, a West Ham elleni idegenbeli 3–3-as döntetlen alkalmával ünnepelte így első gólját. A mozdulat egy francia humoristához köthető, de egyesek szerint antiszemita felhangja is van, így széleskörű felháborodást váltott ki Franciaországban. A francia válogatott támadó a mérkőzés másnapján a twitterén szabadkozott: „Természetesen nem vagyok sem rasszista, sem pedig antiszemita, és kiállok a mozdulat mellett. A quenelle jelentése rendszerellenes. Nem tudom, hogy bármely vallásnak köze lenne ehhez.” Az esetet az angol labdarúgó szövetség (FA) vizsgálja.