Alpinistahalál az Everesten

Fotó: Jody McIntyre

-

A japán és a macedón hegymászó a világ legmagasabb csúcsára készült. A Sisapangmán egy bolgár tűnt el, nem keresik tovább.


Meghalt két külföldi hegymászó a Mount Everesten. Kuriki Nobukazu 36 éves japán hegymászó – aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegyét és feljutott két nyolcezres csúcsra Nepálban is –, nyolcadszor próbált egyedül, oxigénpalack nélkül meghódítani a 8848 méteres Csomolungmára.

A legendás japán alpinistát holtan találták sátrában 7000 méter fölötti magasságban. Kuriki híres volt cudar körülmények között végrehajtott magányos téli csúcstámadásairól, Japánban rajongótábor követte minden lépését. Az Everesttel sosem volt szerencséje, 2012-ben, a negyedik kísérlete közben 8230 méteren két napot töltött egy gödörben, és a mínusz 20 fokos hidegben megfagytak az ujjbegyei, kilencet amputálni kellett. Hatodik kísérlete közben, 7400 méteren belázasodott.

A 63 éves macedón hegymászó, Georgi Petkov vasárnap halt meg szívrohamban – írja a Blic.

Nepálban május végéig tart a mászószezon. Az idényre 346 mászóengedélyt adtak ki.

A Himalája 8027 méteres csúcsánál, a Sisapangma oldalában a hegyimentők nem keresik tovább Bulgária egyik legismertebb hegymászója, a Bojan Petrovot. A 45 éves férfi május 3-án tűnt el, 7500 méteres magasságban. A zoológus képzettségű alpinista nemcsak hegymászóként volt híres, hanem a megpróbáltatásairól is. Túlélte a rákot, inzulinfüggő cukorbeteg lett, két éve pedig kómába esett, amikor vadon élő növények tanulmányozása közben elgázolta egy autó.