A Veszprém mellett a férfi kéziválogatottat is Xavi Sabaté irányítja

Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

-

A spanyol szakember megbízatása csak június 15-ig, a Szerbia elleni két vb-selejtezőre szól.


Az MKSZ pénteki tájékoztatása szerint a tréner megbízatása a Magyarország-Szerbia világbajnoki selejtezős párharc végéig, azaz június 15-ig szól. A szakember a nemzeti csapatnál végzett munkájával párhuzamosan továbbra is ellátja teendőit klubjánál.


A férfi válogatott legutóbbi kapitányával, a spanyol-orosz Talant Dujsebajevvel február elején, a gyengén sikerült lengyelországi Eb után bontott szerződést közös megegyezéssel az MKSZ.

„Örülünk, hogy Xavi Sabaté személyében megtaláltuk azt a szakembert, aki reményeink szerint kiharcolja a magyar válogatottal a franciaországi világbajnokságon való részvételt, egyúttal köszönjük az MVM Veszprémnek, hogy a bajnoki, SEHA Liga és Bajnokok Ligája-végjáték idején lehetővé tette a tréner kettős szerepvállalását – mondta Novák András, az MKSZ főtitkára. – Az elnökség döntésének megfelelően olyan edzőt kerestünk, aki egyrészt kvalitásai alapján megfelelő jelölt, Magyarországon él, ismeri a mezőnyt és a válogatottnál szóba jöhető játékosokat. Óriási kihívás előtt áll a nemzeti csapat, Xavi Sabatéval azonban képesnek érezzük az együttest arra, hogy sikerrel vívja meg a szerbek elleni vb-kvalifikációs párharcot."


Szó sincs taáncstalanságról


„Úgy vélem, jó megoldás született" – mondta Marosi László, az MKSZ alelnöke, aki elárulta: valamennyi érintett rendkívül pozitívan állt hozzá a tárgyalásokhoz, Sabaté és a veszprémi klub is, mindenki a megoldást, a megegyezést kereste a válogatott érdekében.

„Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy felkérést kaptam a magyar válogatott irányítására, amelyet örömmel vállaltam el. Óriási feladat és kihívás a szerbek elleni két vb-selejtező, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a csapat ott lehessen a 2017-es világbajnokságon. Ezt most a legfontosabb feladat, ezért most csak ebben gondolkodom, nem pedig fiatalításban" – fogalmazott Xavi Sabaté, hangsúlyozva, hogy a veszprémi sikerek és a veszprémi munka a következő hónapokban is ugyanolyan fontos lesz számára, mint az eddigiekben.

Az MKSZ közleménye alapján Xavi Sabaté 1976-ban született, játékosként a Barcelonában szerepelt kapusként. 2010-ig a katalán együttes utánpótlás-edzőjeként, majd 2012-ig az Antequera másodedzőjeként dolgozott. 2012 nyarától a Veszprém másodedzője, 2015 szeptemberétől a BL-döntős együttes vezetőedzője. A magyar bajnoki címvédő szakvezetőjeként megnyerte a SEHA Liga alapszakaszát, a Bajnokok Ligája A csoportjában pedig a második helyen végzett, a többi között legyőzve a Paris St. Germain, a Flensburg-Handewitt és a THW Kiel csapatát, klubjával jelenleg a K&H férfi liga rájátszására és az ukrán Motor Zaporozsje elleni BL-nyolcaddöntőre készül.

Az új szövetségi kapitány hamarosan kijelöli segítőit is - ahogy jelezte, mindenképpen magyar szakember lesz a válogatott másodedzője -, majd új szerepében áprilisban, Toulonban debütál, az olimpiai és világbajnoki címvédő Franciaország ellen.