A törökökkel játszhat EB-negyeddöntőt a szárnyaló U17-es válogatott

Fotó: facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg /

-

Két győzelemmel és egy döntetlennel bejutott a legjobb nyolc közé a magyar U17-es labdarúgó válogatott a horvátországi Európa-bajnokságon.


Történelme során először jutott tovább a csoportkörből Szélesi Zoltán együttese. A magyar U17-es válogatott az utolsó, keddi csoportmeccsen 0-4-re kiütötte a Feröer-szigeteket, és ezzel csoportelsőként bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a török válogatottal csap össze. A negyeddöntőt pénteken rendezik. A válogatott már játszott a törökökkel egy felkészülési mérkőzést az Eb előtt, azon a meccsen nem született gól.


A jövő sztárjai

Az Európa-bajnokságra csak 2000 után született játékosokat nevezhettek a szövetségi kapitányok. U17-es szinten a félidők 40 percesek. A 18 fős magyar keretbe a legtöbb játékost, hármat a Vasas küldött, köztük azt a Torvund Alexandert, aki a keddi Feröer-szigetek elleni mérkőzésen két gólt is szerzett. Csoboth Kevin, aki tavaly Kozármislenyről egyenesen a Benfica csapatához szerződött, a franciák ellen szerzett két gólt, összesen pedig már öt találatnál jár válogatott színekben. A legfiatalabb játékos a kapus, Ásványi Balázs, aki még csak 15 éves.
A csapat kapitánya Szoboszlai Dominik. Az MTK nevelésére a Salzburg csapata figyelt fel tavaly, el is vitték a középpályást, nyár óta Ausztriában focizik. Ő már az U19-eseknél is bemutatkozott, gólt lőtt és gólpasszt is adott az idősebbek között. A legnagyobb elismerést mégis akkor kapta, amikor a mostani Eb utolsó selejtezőjén a hosszabbítás utolsó percében egy óriási góllal lőtte ki a magyar válogatottat a tornára. Torvundhoz hasonlóan ő is két gólt lőtt a Feröer-szigeteknek.A korábbi U17-es Európa-bajnokságokon több olyan játékos is ki tudott bontakozni, akit nem sokkal később az egész világ megismert. A felnőtt Eb portugál sztárjára, Renato Sanchezre sokan emlékeznek, hiszen a magyar válogatott ellen is játszott: 2014-ben ő is ott volt Portugáliával a korosztályos tornán. A 2009-es döntőre pedig a németek készültek igazi sztárparádéval: a kapuban Marc André ter-Stegen, a mezőnyben pedig Shkodran Mustafi és Mario Götze kapott helyet, néhány éven belül ők is világhírnévre tettek szert. Az idei torna gólkirálya eddig a francia Amine Gouiri, aki a három csoportmeccsen hét gólt szerzett.
A döntőt jövő pénteken rendezik Varasdon, a város 9 ezer férőhelyes stadionjában. A helyszínek közül ez a stadion esik Magyarországhoz a legközelebb.