A snooker királya kevesellte a pénzdíjat, fenséges bosszút állt

-

Ronnie O’Sullivan zokon vette, hogy siralmas 10 ezer fonttal akarják kiszúrni a szemét egy 147-es brékért. Juszt sem csinálta meg.


Kisebb botrány kísérte a snooker Welsh Open első körében rendezett Ronnie O’Sullivan–Barry Pinches mérkőzést, miután a világ legjobb játékosának tartott O’Sullivan nem volt hajlandó megcsinálni a maximális 147-es bréket (az egy játék során elérhető legtöbb pont) – ugyanis kevesellte az érte járó 10 000 fontot (kb. 4 millió forint).

A 147-et nem könnyű megcsinálni, még O’Sullivannek is csak 13 van belőle hivatalos tornán (viszont senkinek nincs ennél több), de nem is lehetetlen. A Welsh Open hétfői fordulójában még csak 40 pontnál járt, amikor megkérdezte a mérkőzést vezető bírót, hogy mennyi pénz jár, ha megcsinálja a 147-et. A bíró közölte, hogy 10 000 font a sikeres próbázó jutalma. O’Sullivan viszont ezt kevesellte, ezért 105 pontnál a piros után nem a fekete golyót lökte le, hanem a rózsaszínt, majd ment tovább, és végül csinált egy 146-os bréket – egyúttal 4-1-re megnyerte a meccset.

„Tudom, hogy tízezer font járt volna érte, de, hogy őszinte legyek, ezt egy kicsit keveslem. Megcsinálni a maximumot, komoly teljesítmény, ők meg tíz kilót fizetnek érte. Szerintem annál egy kicsivel többet ér – nyilatkozta Ronnie a meccs után. – Ha kicsivel több lesz a pénzdíj, egy kicsivel én is többet lökök majd. A 146 sem rossz.”

A 40 éves angol ehhez még hozzátette, hogy, aki meg akarja nyerni a tornát, arra hét kemény meccs vár, ő pedig igyekszik minél kevesebb időt az asztalnál tölteni. „Sok a meccs, nem kéne kiüríteni idő előtt a tankot.”


Picivel kevesebb...


Barry Hearn, a sportági világszövetség (World Snooker) elnöke így reagált a meccs után a Twitteren háborgó szurkolóknak:

„Sokaknak furcsa lehet, hogy valakinek ennyire semmit sem jelent tízezer font. Ugyanakkor tény, hogy sokan érnek már el 147-et, erre reflektál a pénzdíj nagysága.”

Hearn szerint viszont O’Sullivan becsapta azokat, akik jegyet vettek az eseményre, vagy akik a tévében nézték a meccset, ők ugyanis joggal várják el, hogy lássák, amint valaki eléri a maximumot.

„Bármilyen más teljesítmény, mint a tőled telhető legjobb, elfogadhatatlan, egyúttal tiszteletlenség a fizető nézőkkel szemben. Nem bűn, ami történt, de szégyen."

Akadnak olyanok is, akik védelmükbe veszik az angolt, mondván, csak a legnagyobb játékos tud így szabotálni egy 147-es bréket. A Welsh Open mérkőzéseire, természetesen, lehet fogadni, például a BetVictor nevű cégnél, akik úgy döntöttek, hogy nem csak azokat fizetik ki, akik arra fogadtak, hogy lesz 147-es brék a verseny során (11/10-zel adták), hanem azokat is, akik arra tettek, hogy az O’Sullivan–Pinches meccsen lesz maximális brék, amit 66/1-el adtak.

A World Snooker 2012-től változtatta meg a 147-es brékért járó pénzdíjat, azóta a szervezet tévében közvetített tornáin 5000 font jár egy maximális brékért, de ha senkinek nem jön össze, akkor a nyeremény már duplázódik a következő versenyre. Viszont, ha többen is összehoznak egy 147-est, akkor osztozni kell a nyereményen.