A rezsibiztos lett a Magyar Birkózószövetség elnöke

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

HÁTTÉR

  • A szövetség tisztújító közgyűlésén hetven szavazattal győzött Németh Szilárd, a Fidesz rezsibiztosa. Öt évig ő a Magyar Birkózószövetség elnöke.
  • Az eddigi elnök, Hegedüs Csaba ötvenöt szavazatot kapott a közgyűlésen.


Hálásan köszönöm a szavazatokat, azt az erőt, amellyel képesek vagyunk megújítani a szövetséget. Az elmúlt időszak értékeit megőrizzük, és mind a 125 szavazat érdekeit akarom képviselni. Nyújtsunk egymásnak kezet, és dolgozzunk együtt a magyar birkózás jövőjéért

– mondta Németh Szilárd, a Fidesz rezsibiztosa, miután a Magyar Birkózó Szövetség megszavazta, hogy a következő öt évben ő legyen a szövetség elnöke. Németh Szilárd hetven, Hegedüs Csaba ötvenöt voksot kapott.A 138 szakosztály képviseletében 127 szavazásra jogosult küldött jelent meg pénteken a Magyar Birkózószövetség tisztújító közgyűlésén, de még egyszer ennyien préselődtek össze a Sportok Házának konferenciatermében. Hegedüs Csaba baráti puszival üdvözölte Németh Szilárdot a pulpituson, majd bő órával a meghirdetett időpont után hivatalosan is megnyitotta a tisztújító közgyűlést. A Rejtő-regényekbe illő, bikanyakú, törött orrú és fülű férfiakból álló több száz fős társaság féken tartotta indulatait a jelöltek kortesbeszédei alatt.

„A tét az, hogy az elmúlt 24 évet folytatja-e a birkózás, vagy lehetőséget ad a megújulásra” – kezdte a saját bevallása szerint 1972-ben épp a Tuskirálynak becézett Hegedüs Csaba miatt birkózni kezdő Németh Szilárd. A Csepeli Birkózó Club elnökeként és az Új-szövetség jelöltjeként induló politikus szerint ugyan egyéni sportágról van szó, de szükség van az összekapaszkodásra ahhoz, hogy a „karfiolfülűek” újra visszanyerjék korábbi státuszukat, társadalmi elfogadottságukat.„Sportfilozófiailag, szervezetileg körülhatárolható, hogy hol és mi a probléma” – fogalmazott Németh. Állítása szerint jelenleg nem látható, hogy a 2016-os olimpia után kikből lesznek a bajnokok. Az utánpótlás a legfontosabb, szükség van a birkózó életpályamodellre, de nemcsak a versenyzők, hanem az edzők esetében is. „A megbecsültségnek az anyagiakban is meg kell nyilvánulnia” – jelentette ki a fideszes politikus. A legfontosabb, hogy mindenkit meghallgasson a következő vezetés. „A média is a kommunikáció része, ha csak ennyit értünk el, hogy ennyi újságíró lett újra kíváncsi ránk, már az is nagy siker. A birkózás kiesett ugyanis a médiából” – zárta beszédét Németh.

Hegedüs Csaba azzal kezdte, hogy elmondta: nem másfél éve kezdtek dolgozni, amikor a sportágfejlesztési program beindult. „Köszönet érte a kormánynak” – tette hozzá. A világversenyeken elért eredmények felsorolása után kitért arra, hogy szinte napra pontosan egy éve írt alá Németh Szilárddal együttműködési megállapodást a csepeli birkózás fejlesztéséről. „Hogy Csepelen legyen fűtés a birkózóteremben” – fogalmazott a Tuskirály. Szerinte most sincs akadálya, hogy a 138 szakosztály valamelyikében feltűnjenek a jövő bajnokai, a szövetség ajtaja mindenki előtt nyitva állt eddig is. „Ezt a vonalat 2020-ig folytatni kell, közösen. Áldja meg a jóisten a magyar birkózósportot” – zárta szavait Hegedüs, majd megkezdődött a választás, amelyet Németh Szilárd nyert meg.


A Magyar Birkózószövetség régi és új elnökei – Hegedüs Csaba és Németh Szilárd – a szövetség tisztújító közgyűlésén Budapesten, a Magyar Sport Házában 2015. január 30-án


A választás előzményei

A nemzetközi bíróként is tevékenykedő egykori válogatott Bacsa Péter tavaly ősszel az üzleti életben is sikeres sporttársaival indított mozgalmat a sportág megújítására. Decemberre maguk mellé állították a magyar birkózás néhány emblematikus alakja által 2007-ben a Hegedüs Csaba vezette Magyar Birkózószövetség (MBSZ) ellenzékeként alakult Magyar Birkózóliga még aktív tagjait. Mindenekelőtt a Liga-vezér, háromszoros világbajnok Komáromi Tibort. Hegedüs 1992 óta tartó elnöki korszaka alatt eddig ugyanis csak ez a 20-25 klubot tömörítő platform indított ellenjelöltet. 2010-ben a kétszeres szabadfogású Európa-bajnok, egyébként szintén csepeli Ritter Árpádot indították az elnökségért. A Hegedüsnél 27 évvel fiatalabb, frissen visszavonult versenyző akkor elvesztette a választást.

2013 februárjában – részben a világmozgalommá dagadó tiltakozási hullám hatására – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020-ig bebetonozta a birkózást a programba. A Nemzetközi Birkózószövetség (FILA) tagjai megnyugodtak, és pár nappal később lemondatták Raphael Martinetti elnököt, aki 2002-től állt a birkózóvilág élén. A sportágat sokak szerint a gyakori és értelmetlen szabálymódosításokkal több mint egy évtizedig csak erodáló svájci sportdiplomatát a szerb Nenad Lalovics váltotta, aki azonnal totális szemlélet- és korszakváltást vezényelt. A tavaly szeptemberi taskenti birkózó-világbajnokság előtt az iránymódosítást a személycserék tették végképp nyilvánvalóvá. A verseny előtt tartott névváltoztató kongresszuson – a FILA ekkor avanzsált Birkózó Világszövetséggé (United World Wrestling, UWW) – a küldöttek nem szavazták be a 24 tagú elnökségbe a birkózás megmenekítésében saját bevallása szerint oroszlánrészt vállaló Hegedüs Csabát. Az elnökségnek egyébiránt Martinetti 2002-es megválasztása óta volt ő is a tagja.