A focista, aki egy 30 milliárd eurós üzletben is labdába rúg

Forrás: AFP

-

Az Arsenal francia középpályása, Matheiu Flamini felfedte féltve őrzött titkát, miszerint hét éve üzemeltet egy céget, amelyik most kifejlesztett egy egyedülálló eljárást, amellyel nyugdíjba küldheti a kőolajat. Annyit mondunk: levulinsav.


Matheiu Flamini, az Arsenal francia középpályása a brit Sunnak adott exkluzív interjúban felfedte hét éve őrzött titkát. Még az AC Milan futballistájaként üzlettársával, Pasquale Granatával létrehozott egy céget, amely most 80 embernek ad munkát a Nápoly melletti Casertában.

Flamini nagy bejelentése pedig nem más, mint, hogy cégük, a GF Biochemicals az első a világon, amely képes levulinsav nagy mennyiségű előállítására. És, hogy ez miért fontos? Nos, azért, mert a levulinsav (vagy 4-oxopentánsav, azaz CH3C(O)CH2CH2CO2H a vegyipar egyik legfontosabb szereplője. A bioüzemanyag-gyártóktól, a kozmetikai cégeken, gyógyszergyártókon és az élelmiszeriparon túl gyakorlatilag bármilyen műanyagot használó iparágig ölni tudnának a technológiáért.


Mathieu Flamini irányt mutat a jövőbe


Flamini szerénynek nem mondható becslése szerint a napokban szabadalmi védelem alá helyezett eljárás egy 30 milliárd eurós piacot nyithat meg előttük. De Flamini törekvései jóval túlmutatnak a puszta anyagi hasznon, és nem azért támogatta üzlettársa ötletét, építette föl a gyárat Casertában, és fizetett valamennyi költséget több millió euró összegben, hogy ő legyen a világ leggazdagabb focistája.

„Mindig is nagyon szerettem a természetet, és nagyon is foglalkoztatnak a különféle környezeti változások, mint a klímaváltozás vagy a globális felmelegedés. Kezdetben az volt a terv, hogy a cég neve Green Future (zöld jövő) lesz” – mondta Flamini az interjúban.

Kutatásaik során találkoztak a levulinsavval, egy molekulával, amelyet az amerikai energetikai hivatal fedezett fel, és amely a meghatározásuk szerint „egyike annak a 12 molekulának, amellyel kiváltható a kőolaj és annak minden formája”.


Mathieu Flamini (balra) és Pasquale Granata a siker kapujában


A milánói műszaki egyetemmel közösen folytatott kutatások legfontosabb iránya az volt, hogy miként lehet előállítani levulinsavat ipari mennyiségben. Flamini cége most ennek a tudásnak a birtokában van – egyedüliként a világon.

„Persze attól, hogy van egy eljárásod a laborban, még nem biztos, hogy azon kívül is működni fog. Adaptálni kell a technológiát ipari méretekre, ezt szolgálja a casertai gyárunk.”

A rajt nem volt ennyire egyszerű, számtalan kísérleti fázison kellett végigmenniük, és megannyi kudarcot elkönyvelniük, mielőtt siker koronázta a törekvéseiket. Ma pedig már számos szabadalmi oltalom védi őket, ami óriási versenyelőnyt jelent a jövőben.


Mi vagyunk az első – és egyetlen – vállalat a világon, amelyik képes ipari mértékben levulinsavat előállítani.

Idén nyáron indítottuk be a termelést, aminek növényi hulladék az alapja.”

Az újdonsült üzletembert és jövőbeni milliárdost azonban nem csak ez boldogítja, hanem az is, hogy a casertai üzemben dolgozó 80 alkalmazottal együtt összesen mintegy 400 embernek adnak munkát, az üzem melletti, valamint egy milánói és egy hollandiai irodában. „Az olaszországi gazdasági recesszióban rendkívül fontos, és nagyon büszke vagyok rá”. Hát még akkor milyen büszke lesz, ha beindul a tervezett amerikai iroda is.

Az GF Biochemicals ma már a pisai egyetemmel is együttműködik, a kutatásokat pedig a levulinsav első számú olasz szakértője, Anna Maria Raspoli Galletti professzor vezeti.


Visszafogottan ünnepel


Flamini elárulta, szeretett volna a futballon kívül valami mást, méghozzá valami igazán hasznosat is csinálni, valami olyat, amely intellektuális kihívást is jelent. A focista futballkarrierje miatt félbehagyta a jogi egyetemet.

A vállalkozás olyannyira titkos volt, hogy még Flamini szülei sem tudtak arról, hogy fiuk milyen üzletbe vágott bele.

„A milanos csapattársaim a múlt heti közös ebéden tudták meg, az arsenalosok pedig ezt a cikket olvasva fogják megtudni. Még Arsene Wenger sem tudott róla. Csak akkor akartam előjönni a sztorival, amikor sikerrel jártunk. Most jött el az ideje.”