A FIFA végre beperelte a szervezet volt vezetőit

-

Egy New York-i bíróságon adtak be keresetet 41, már eljárás alatt álló korábbi vezető ellen, összesen 190 millió dollár megtérítésének céljával.


Az új elnök, Gianni Infantino vezette Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egy New Yorki-i bíróságnál adott be keresetet a FIFA 41 olyan vezetője ellen, akikkel szemben az amerikai hatóságok már eljárást folytatnak. A FIFA keresete szerint ezek az emberek 190 millió dollárral rövidítették meg a szervezetet üzelmeik során hatalmukkal visszaélve csaltak, sikkasztottak és a pénzt mostak.

A szervezetet korábban irányítók ártottak a FIFA jó hírének, komoly anyagi és erkölcsi kárt okoztak.

„Az a pénz, amit ezek az emberek elsikkasztottak, a nemzetközi labdarúgást illeti meg, amit fejlesztésekre és a játék népszerűsítésére kellene költeni. A FIFA-nak mostantól feltett szándéka, hogy ezt a pénzt visszaszerezze, akármilyen hosszú procedúra elé is nézünk” – idézi a CNN Gianni Infantinót.

Az érzelmi húrokat ügyes kézzel pengető elnök szerint ez a pénz nem csak a magáé a szervezeté, hanem „játékosoké, edzőké és szurkolók világszerte”, akik a FIFA programjainak jótékony hatásait élvezhették volna.

„Amikor a FIFA visszaszerzi ezt a pénzt, akkor azt csakis az eredeti célra fogjuk használni: arra, hogy pályákat, kollégiumokat és uszodákat építsünk, felszereléseket vásároljunk. Nem pedig drága ékszereket és autókat. Az edzőket és a fiatalokat pedig arra tanítjuk majd, hogy ne akarják követni a futball- és marketingvezetők fényűző életmódját" - adott leckét populizmusból Infantino.