A bírók keze is benne volt a görögök elleni peches döntetlenben

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Kétszer is vezettünk két góllal, de rengeteget voltunk hátrányban, még kettősben is. Az elején kimaradt fórok nagyon hiányoztak a végén. Az utolsó akciót egy értelmezhetetlen bírói ítélettel vették el tőlünk. Így lett a vége 8-8.


A belgrádi kvalifikációs Európa-bajnokság egyik legfontosabb meccsével kezdte meg szereplését a magyar válogatott. A feladat kimondva és leírva sem tűnt megoldhatatlannak: legyőzni a vb-3. és már riói kvótás görögöket, hogy aztán a negyeddöntőben elkerüljük a B csoportot megnyerő házigazdát, Szerbiát. A szerbek ugyanis már biztos csoportelsők, miután vasárnap imponáló magabiztossággal verték meg 13-6-ra a világ második legjobb csapatát, Horvátországot.


Edzés a sátor alatt


A mieinket – csak remélni mertük –, hogy nem nyomja majd agyon a tét. A felkészülés rosszul sikerült még a múlt heti Volvo-kupát sem sikerült megnyerni), és a csapat másodedzője, Gerendás György nem is titkolta, hogy ő bizony nem hisz a „rossz főpróbát majd jó előadás kíséri” babonában.

Egy kicsivel biztatóbb volt ennél Benedek Tibor szövetségi kapitány hozzáállása, aki azt mondta, hogy „készen állunk, még ha az eredményeink nem is ezt mutatják”. Visszatért egy rutinos olimpiai bajnok (2008) és vb-ezüstérmes (2007) center, Kis Gábor, és ott voltak olyan klasszisok, mint a Varga fivérek, Hosnyánszky Norbert, vagy a kapuban Nagy Viktor. Utóbbi a meccs előtt a Nemzeti Sportnak azt mondta, hogy szeret a görögök ellen játszani, mert kiszámíthatóak.


A gigantikus Kombank Aréna ad otthont az Európa-bajnokság meccseinek


„A görögök tíz éve ugyanazt a vízilabdát játsszák, alacsonyak, mozgékonyak, gyorsan lóbálnak, erősen passzolnak és van két jó centerük. Nagyon jól kihasználják az erősségeiket, azonban nekünk is megvannak az erősségeink.”

Hasonlóan optimista volt a válogatott hivatalos honlapjának nyilatkozó Varga Dániel is: „Az számít, hogy a görögök ellen győztesen jöjjünk ki a vízből. És ezt úgy is értem, hogy nem tudom megmondani, milyen formában vagyunk, az alapján legalábbis nem, hogy mi van mögöttünk. Hogy mi van előttünk, azt érzem. És azt érzem a görög meccsre vonatkoztatva, hogy nagyon egyben van a társaság, nagyon erősek vagyunk mentálisan is, és emiatt optimista vagyok a görög meccsel kapcsolatban.”

Az M4 Sportnak nyilatkozó háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás úgy látta, hogy mindenki nagyon motivált, amire szükség is van a nagyon egységes, az emberelőnyöket remekül kijátszó görögök ellen. "De a legfontosabb, hogy ne verjük magunkat, ne csináljuk buta hibákat hátul."


1. negyed

Tekintsük jó jelnek, hogy az első ráúszásnál elhoztuk a labdát, mi több Varga Dániel rögtön fel is avatta a görög kapust. Aztán Nagy Viktor védett egyet, viszont az első előnyünket hosszas labdajáratás után sem tudtuk gólra váltani. Kárpótlásként Hárai centerből csavar egy szép gólt (2-0). az elnyűhetetlen Hrisztosz Afrudakisz próbálkozott egy veszélytelen ejtéssel, aztán viszont megint kihagytunk egy emberelőnyt, amit Bátori húzott bele a kapus hasába.


A harmadik emberelőny megjátszása előtt Benedek időt kért, de hiába, ezúttal is csak helyzetekig jutottunk, mert Galanopulosz már megint védett. Ráadásul a horvát-azeri bírópáros egy támadáson belül igyekezett kozmetikázni a fórok arányát, úgyhogy kettős emberhátrányba kerültünk, amit nem is tudtunk kivédekezni. A következő támadásuknál megint kaptak egy előnyt a görögök, amit Funtulisz kíméletlenül be is varrt. Aztán viszont mi is megkaptuk a magunk kettős emberelőnyét, amiből Varga Dénes lőtt gyönyörű gólt - 0,5 mp volt hátra! (3-2).


Varga Dénes (fehér sapkában) hidegvérrel varrta be a labdát a görög kapuba


2. negyed

Erdélyi Balázs elhozta a labdát, Hárai pedig újabb fórt harcolt ki, de kicsit tanácstalannak tűnő adogatás végén megint kimaradt az előny. A centereik teszik, amit tenniük kell, hozzák az előnyöket, de muszáj lenne belőni őket, mert Milonakisz például nem kegyelmez, amikor ők vannak előnyben (elhajlásból a rövid felsőbe). Hosnyánszky Norbert hallgat is a szép szóra, és a hatodik előnyünkből, a másodikat váltotta gólra (4-3).


Fontulisz most akcióból lőtt gólt, aztán egy lefordulás után majdnem átvették a vezetést, szerencsére Manhercz tudta annyira gyötörni a görögöt, hogy Nagy Viktor védeni tudjon. 2:20-szal a negyed vége előtt Erdélyit állították ki, és Geliduniasz révén először vezettek a görögök (4-5). A következő támadásnál megint kihagytunk előnyt, viszont Manhercz (akiről az előző gólt lőtték) visszaszerzett egy kipattanót, és két másodperccel később már Hárai lőhetett akciógólt (5-5). Az utolsó percben két görög támadást is kivédekeztünk, a végén maradt még 6,3 másodpercünk, de helyzet nem, csak egy görög kiállítás lett belőle.


Manhercz Krisztián; Koljanin, Hrvoje

A válogatott újonca, Manhercz Krisztián bátran játszott


3. negyed

Most persze elhozták a labdát a görögök, azaz fújhattuk az emberelőnyünket (ami egyébként is pocsék volt az első félidőben, 2/9). Gólt viszont nem kaptunk, mert Vámos remekül blokkolt, a következő görög támadásnál pedig jól védekeztünk. Az nem volt ugyanakkor megnyugtató, hogy a bírópáros minden görög támadásnál kiállított tőlünk valakit. A következő hátrányt be is néztük, kicsit korán indultunk el kifelé, amiből könnyű gólt lőtt a kapu előtt árván maradó Derviszisz (5-6).


Jó sokat kellett várni, mire 3:50-nel a negyed vége előtt Varga Dénes révén újra lőttünk egy gólt fórban (6-6). Mint egy korty víz, úgy kellett ez. Bátori kapu fölé szálló pattintása után újra a visszaúszás során látott szabálytalanságot az azeri bíró, azaz megint hátrányban védekezhettünk - ezúttal viszont remekül csináltuk. Csak gólt nem tudtunk lőni, kész szerencse, hogy a görögök sem voltak hatékonyabbak. A vége viszont megint a miénk volt: előnyt kaptunk, Varga Dániel rátűzte, és a kapufáról kipattanót a center helyén ólálkodó Varga Dénes tette be a labdát a hálóba. Újra vezettünk! (7-6)


Hárai Balázs; Veich, Ramiro

Hárai Balázs (12) a meccs legjobbja volt: gólokat lőtt, és hozta a kiállításokat


4. negyed

Harmadszor is elhoztuk a labdát, rögtön kaptunk egy fórt, amiből Hárai ugyanilyen gyorsan lőtt is egy gólt - megint kettővel mentünk (8-6)! És talán még fontosabb, hogy a második félidőben háromból három fórt lőttünk be. 5:40-nel a vége előtt Vlahopulosz lőtt egy mázlis gólt középtávolról (8-7). Senki nem mondta, hogy sima lesz...


Úgy meg pláne nem, hogy a visszaúszásnál megint kiszórtak tőlünk egy játékost, de aztán éppen a kiállítás után visszatérő Kis Gábor szerzett labdát. Nem tudtunk helyzetbe kerülni, 2 perccel a vége előtt viszont újra kettős hátrányban voltunk, amit majdnem kivédekeztünk! De csak majdnem, mert Geniduniasz lövése a kapufáról beszédült (8-8). 0:40-nel a vége előtt Nagy Viktor védett, a görögöknél maradt a labda, de az olimpiai bajnok kapus újra védett. 3,6 másodpercünk maradt, de hiába, mert, amint labdához értünk (sőt még az előtt, ugyanis az azeri bíró jó messzire dobta a labdát Varga Dénestől), rögtön kontrát fújtak, ami teljesen érthetetlen volt, hiszen még nem is volt játékban a laszti. Így maradt a döntetlen, és hiába játszottunk néha egészen jól, és vezettünk kétszer is két góllal, a vége mégis inkább a görögök szája íze szerint alakult.


Nagy Viktor

Nagy Viktor védései nagyon kellettek a meccs végén


A feladat innentől újra csak egyszerű: minél jobban (jobban, mint a görögök teszik) meg kell vernünk az oroszokat és a törököket, hogy a csoport élén végezhessünk, és maradjon esélyünk a négy közé jutni. Ezúttal ugyanis elmondhatjuk, hogy nem volt reménytelen, sőt nem volt rossz a játékunk, de Szerbia ellen nem lenne esélyünk a negyeddöntőben, míg a horvátok ellen azért inkább van keresnivalónk.


"Valószínű, hogy nem az utolsó bírói döntésen múlott, de azért tény, a sportban minden másodperc számít. A bíró eldobta a labdát, aztán kontrát fújtak Kis Gábor ellen. Ha a bíró rendesen bedobja a labdát, akkor nincs ez az egész - mondta az M4-nek nyilatkozó Nagy Viktor. - De tegyük hozzá, hogy nem az utolsó 3,6 másodpercben kellett volna megnyerni a meccset. A második félidő nagyon jól sikerült, viszont követtünk el a meccs végén is olyan hibákat, amelyek megbosszulták magukat. Pedig magabiztosak voltunk, hittünk magunkban, de voltak kisebb hullámvölgyek, és ez nem megengedhető."

"A mezőny egyik legjobban emberelőnyöző csapata rengeteg fórt kapott, amiből több is elkerülhető lett volna, ha kicsit megfontoltabbak vagyunk. Rangadóként kezeltük ezt a meccset, amint mindenképpen meg akartunk nyerni. Továbbra is céljaink vannak az Európa-bajnokságot, mert jól játszottunk, néhány hibától eltekintve" - mondta Varga Dániel.


Benedek Tibor Volvo Kupa vízilabda

Benedek Tibornak esze ágában sincs feladni az Eb-reményeket


„Ez már egy másik csapat volt, mint, amit a korábbi tornákon láthattak tőlünk a nézők. Harcosak, rendezettek voltunk, jól lőttük az emberelőnyöket – mondta Benedek Tibor. Kétgólos vezetésnél, ha belövünk még egy előnyt, akkor megnyertük volna, a görögök pedig – a kettős előnnyel együtt – kaptak négy fórt, míg mi kettőt. Lélekben erősebbek voltunk, de a végén már nem volt lehetőségünk, hogy gólt szerezzünk. A vége két óriási játékvezetői hiba volt, az egyik eldobta a labdát, miközben a másik kontrát fújt. Teljes volt a káosz, nem csoda, hogy a meccs után még a zsűri is sajnálatát fejezte ki – amivel persze nem sokra megyünk. Kevés volt az idő, de lőttünk mi már gólt négy másodperc alatt. A sorsunk egy kicsit még mindig a mi kezünkben van. Mindent meg fogunk tenni, hogy minél jobban megverjük az oroszokat, aztán meglátjuk, hogy alakul a többi. Nem kell kétségbe esnünk, mi nem azért vagyunk itt, hogy elkerüljük a szerbeket. Őket is meg tudjuk verni, nekik is lehet rossz napjuk, nekünk lehet olyan, hogy minden kijön – ez is benne van a csapatban.”


Eredmény:
Magyarország - Görögország 8-8 (3-2, 2-3, 1-2, 2-1)
a magyar góldobók: Hárai 3 Varga Dénes 3, Varga Dániel, Hosnyánszky

A válogatott további programja:
Január 13., 20:15 Magyarország–Oroszország
Január 15., 9:30 Magyarország–Törökország


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!