77 új játékost regisztráltatott a büntetését letöltő Barca

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

A katalánok adtak egy kis munkát a szövetségnek, miután lejárt a rájuk kiszabott átigazolási tilalom.


Január 4-én lejárt a FIFA által a Barcelonára kirótt két átigazolási időszakra szóló büntetés. A katalánok a 2014-15-ös téli, illetve a 2015-ös nyári időszakban sem igazolhattak új játékost - pontosabban szerződéseket köthettek, azonban az új futballistákat nem tudták regisztráltatni, így azok - értelemszerűen - nem léphettek pályára a klub színeiben.


Arda Turan (b2) és Aleix Vidal a nyár legkínosabb játékosbemutatásán


Most viszont lejárt a büntetés, a klub pedig egyidejűleg 77 futballista regisztrálást kérte a spanyol és a katalán szövetségtől. A frissen regisztráltak közül csak ketten tartoznak az első kerethez: a török Arda Turan és a spanyol Aleix Vidal. A többiek a klub korosztályos csapataiban játszhatnak majd.

A „többiek” közül legérdekesebb a dél-koreai Lee Seung-woo, aki miatt az egész átigazolási botrány kitört. Az ő neve is ott van a listán, viszont neki még mindig várnia kell egy napot, ugyanis majd csak január 6-án tölti be az átigazoláshoz szükséges 18 éves korhatárt.

A Barca Benjamin B csapatához került a klub korábbi izlandi játékosának, Eidur Gudjohnsennek a fia, Daniel is.A Barca átigazolási politikája két éve, 2013 januárjában került a célkeresztbe, amikor kiderült, hogy a dél-koreai Lee Seung-woo még nem töltötte be az Európai Unión kívüli játékosok szerződtetésére vonatkozó 16 éves alsó korhatárt. A FIFA nyomban vizsgálódni kezdett, aminek eredményeként megállapították, hogy a Barca egy másik, a 18 év alatti uniós állampolgársággal rendelkező focisták szerződtetésének tilalmát is megsértette, és 2014 áprilisában két idényre kizárta a katalánokat az átigazolásokból, valamint 450 ezer svájci frank pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a klubot.

A Barca fellebbezett, majd ennek elutasítása után a Nemzetközi Sport-döntőbírósághoz (CAS) fordult, de ott sem járt sikerrel, így 2014 decemberében életbe lépett a transzferekre vonatkozó szankció, ami egészen 2015. január 3-án éjfélig tartott.